SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Uzycie przetworzonych weglowodanow.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1131

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 201 Wiek 4 lata Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 2944
Witam, mam nastepujace pytanie. Czy czysto teoretycznie w dietach na bardzo wysokich kaloriach rzedu 5000-6000 dopuszczalne jest uzycie produktow przetworzonych(zwlaszcza wegli) bo np dostarczenie ok 600-700g wegli z samych zdrowych produktow moze byc nie lada problemem przy wysokiej aktywnosci. Prosiłbym o takie czysto teoretyczne odpowiedzi, oraz jaki wg was stosunek zdrowe-niezdrowe(prztworzone-nisko przetworzone) byłby rozsadny?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Zgadza się. Przy dużej podaży kcal, w tym węglowodanów, nie zaleca się spożywać całości z produktów pełnoziarnistych. Można dać np. sorbety, żelki, owoce, płatki ryżowe, soki owocowe. Ciężko jest określić procentowy podział ile czego. Jest to mocno indywidualne.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 201 Wiek 4 lata Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 2944
A co o białym pieczywie, pieczywie tostowym? I czy to prawda, ze lepiej nie szalec z fruktoza?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Może ono również stanowić element diety. Fruktozę dobrze jest kontrolować. Do 50g dziennie jest rozsądnie.


Zmieniony przez - domer w dniu 2018-07-02 06:54:25
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Tak jak napisałem w jednym temacie.

Przy założeniach 500-600g ( a nawet więcej) węglowodanów w diecie, u sportowców jak i u osób o dużej aktywności fizycznej zazwyczaj wprowadza się węglowodany pochodzące z rafinowanych źródeł jak właśnie biały ryż, chleb pszenny, a czasem nawet coś słodkiego. Dlaczego? otóż są lekkostrawne, powodują większy wzrost glikemii po posiłkowej, a to równa się z szybszym uzupełnieniem rezerw energetycznych, co jest plusem dla jednostek o wysokim wydatku energetycznym oraz zawierają mniej substancji antyodżywczych, błonnika ( w ten sposób możemy uniknąć problemów trawiennych, wzdęć, gazów etc). W gwoli ścisłości, osoba zdrowa metabolicznie o wysokiej aktywności fizycznej i dużym zapotrzebowaniu kalorycznym (ok.4-5tyś+) będzie inaczej się odżywiać niż przeciętny kowalski chodzący 3 razy na siłownie, mający niedobory w swojej diecie i mocno przetworzone produkty. Poza tym osoba która wyrobiła sobie zdrowe nawyki żywieniowe nie powinna bać się aż tak jedzenia. Mówimy tutaj o osobach zdrowych metabolicznie, o wysokiej aktywności fizycznej bez zaburzeń hormonalnych czy innych schorzeń które mają bogato odżywczą dietę. Wtedy jak najbardziej może znaleźć się żelki, biały chleb i.t.d.. co prawda fruktozy może być więcej niż 50g ( jeśli np: spożywasz jej z owoców ) niemniej warto zachować umiar jak we wszystkim


Zmieniony przez - dudee w dniu 2018-07-02 12:43:10
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 201 Wiek 4 lata Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 2944
Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi, mozna zamknac :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33028 Napisanych postów 23130 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 277970
Był okres na poprzedniej masie że dostarczałem ponad 500G węgli ( 8-9 g/kg) tylko ze zdrowego jedzenia ( kaszy , makarony m, ryże , pieczywo żytnie ,owoce itp) po dluższym czasie pojawiły się okropne gazy , wzdęcia , problemy żołądkowe i luźne stolce . Po zmniejszeniu ilość węgli problemy ustały





Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2018-07-02 17:05:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Przy takiej ilości błonnika jaka wychodzi ze znacznej podaży węglowodanów nie ma innej możliwości jak problemy trawienne. Warto mieć to na uwadze.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ser bez laktozy - co za bzdura totalna

Następny temat

Seria pytań o pierwszą redukcję

WHEY premium