Szacuny
3
Napisanych postów
2609
Wiek
28 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
29039
Po 2 latach przerwy i zatraceniu wszystkich efektów wcześniejszych redukcji po rekonstrukcji ACL chciałbym znowu wrócić do ćwiczen i diety.
Kilka pytań:
1) Na czym smażyć kurczaka/jajka/ryby i inne? - wiem, że smażonych najlepiej unikać, ale kiedyś pamiętam smażyłem na oliwe z oliwek i kg leciały. Ostatnio słyszałem, że na oliwie nie powinno się smażyć, więc jak to jest?
2) Jakie pieczywo na redukcji? - pieczywo wywale po kilku tyg. diety definitywnie, ale na chwilę obecną nie jestem w stanie się bez niego obejść.
3) Co myślicie o włączeniu do diety słodkich syropów, sosów 0kcal i 0 zawartością cukru?
4) Jaka mąka do naleśników, omletów? Mąka żytnia typ 720 nada się?
Szacuny
9050
Napisanych postów
82724
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699689
coockawsky
Po 2 latach przerwy i zatraceniu wszystkich efektów wcześniejszych redukcji po rekonstrukcji ACL chciałbym znowu wrócić do ćwiczen i diety.
Kilka pytań:
1) Na czym smażyć kurczaka/jajka/ryby i inne? - wiem, że smażonych najlepiej unikać, ale kiedyś pamiętam smażyłem na oliwe z oliwek i kg leciały. Ostatnio słyszałem, że na oliwie nie powinno się smażyć, więc jak to jest?
Możesz rownież smażyć na oliwie
2) Jakie pieczywo na redukcji? - pieczywo wywale po kilku tyg. diety definitywnie, ale na chwilę obecną nie jestem w stanie się bez niego obejść.
Najlepiej pełnoziarniste
3) Co myślicie o włączeniu do diety słodkich syropów, sosów 0kcal i 0 zawartością cukru?
Możesz włączyć
4) Jaka mąka do naleśników, omletów? Mąka żytnia typ 720 nada się?
Szacuny
39
Napisanych postów
153
Wiek
35 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
38188
1) Jeśli chodzi o smażenie polecam olej kokosowy lub smalec.
2. Jeśli już musisz jeść chleb to polecam albo chleb żytni razowy lub najlepszą opcją jest chleb żytni na zakwasie najlepiej własnej roboty :D
3) Sosy zero myślę, że od czasu do czasu możesz sobie wrzucić jednak nie polecałbym tego robić codziennie wcale nie są takie zdrowe często nafaszerowane są chemią i słodzikami.
4) Mąka żytnia myślę że może być ja np. często używam mąki gryczanej i wychodzą z niej bardzo fajne naleśniki. Do omletów dodaję zamiast mąki płatki jaglane lub owsiane.
Zmieniony przez - wuper w dniu 2017-10-15 20:21:30
1
Doradca dietetyczny/ Trener personalny.
Potrzebujesz pomocy w ułożeniu diety ? Zapraszam do kontaktu.
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
1. Oliwa obfituje w jednonienasycony kwas oleinowy który jest stabilny termicznie, a także zasobna jest częściowo w nasycone kwasy tłuszczowe które również znakomicie znoszą działanie wysokiej temperatury, dodatkowo cech**e się stosunkowo niską zawartością kwasów wielonienasyconych. Na jej korzyść przemawia również obecność dużej ilości antyoksydantów które chronią tłuszcze w niej zawarte na działanie wysokiej temperatury i tlenu. Wobec tego może być używana do smażenia, niemniej należy unikać agresywnego smażenia. Oczywiście nasycone tłuszcze są najbardziej stabilnie termicznie takie jak chociażby w/w olej kokosowy.
2. Na redukcji można jeść sporadycznie nawet pszenne pieczywo, w niektórych przypadkach jest to nawet uzasadnione bowiem najlepiej wybierać chleb żytni razowy na zakwasie bez zbędnych dodatków.
3. Wg mnie strata pieniędzy, w dodatku to produkty wysoko przetworzone, wyjałowione odżywczo. Nie dajmy się zwariować bowiem można lepiej wybrać niż tego typu sosy. Osobiście nie jestem fanem.
4. Nie robię naleśników, także wstrzymam się z tą odpowiedzią.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-10-16 13:05:21