Szacuny
17681
Napisanych postów
132075
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460293
wybij jajo ze skorupki i takie zważ, tabele podają tylko części jadalne, ktośkiedyś wspominał że jest tak co podaje np banana ze skórką ale się nie spotkałem z nią
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
Uważa się, że skorupka jaj charakteryzuje się wysoką zawartością biodostępnego wapnia, (ok. 3-5g) zmielonych skorupek jaj mogłoby pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek, dodatkowo dostarczają również pewnej dawki selenu i strontu. Nie można zapominać również o tym, że takie skorupki mogą zawierać zanieczyszczenia. Dlatego zaleca się je dobrze oczyścić i włożyć np na chwilę do piekarnika, po czym można taką skorupkę zmiksować na pył.
Szacuny
358
Napisanych postów
953
Wiek
124 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
53586
Skorupka to 95-98% węglan wapnia. Związki mineralne nie posiadają białka, węgli ani tłuszczy, więc nie ma różnicy między wartościami odżywczymi w porównaniu do jajka bez skorupki. Skorupkę możesz wysuszyć w piekarniku, zmielić i traktować jako suplement, ale nie wlicza się tego w bilans makroelementów.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6231
Napisanych postów
75806
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
753540
Poza tym, jej masa jest na tyle niewielka, że kilka gramów w jedną, czy drugą stronę nie zrobi różnicy. Nie ma sensu zawracać sobie glowy takimi szczegółami. Ja przyjmuję 60g masy na każde jajo L.