Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- marchew jedna mała lub pół dużej
- kawałek pietruszki i selera-nie za dużo aby nie zdominowały smaku zupy
- starty świeży korzeń imbiru-1 cm
- sól,pieprz
- ziemniaki z 2-3 średniej wielkości
- mleko lub mleczko kokosowe-200- 250 gr w zależności od gęstości jaką preferujecie
Wykonanie
1. Dynię umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, dynię hokkaido nie trzeba obierać, jej twarda skóra
podczas gotowania mięknie.
2. Dynię pokroić w grube kawałki ,resztę warzyw umyć, obrać i pokroić w kawałki - przygotowane składniki umieścić w garnku i zalać wodą do połowy warzyw. 3. Dusić około 15-20 min pod przykryciem.
4. W połowie gotowania dodać pokrojony na plastry imbir
5. Kiedy warzywa będą miękkie wszystko miksujemy na gładki krem , doprawiamy do smaku solą,pieprzem dolewając mleko /mleczko uzyskujemy odpowiednią dla siebie konsystencje zupy,
Do zupy polecam zrobić grzanki, lub małe pulpeciki ( na zdjęciu indycze) wierzch ozdobić pietruszką lub uprażonymi pestkami dyni
Smacznego
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html