Nalesniki:
-1 jajo
-100g mąki gryczanej
-100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
-woda (300-400ml)*
* wody dodajemy tyle, by masa była dosyć rzadka i łatwo rozprowadzała się na patelni
** można oczywiscie użyć ulubionego przepisu na nalesniki, a proporcje dobrać tak, by wyszło około 7 sztuk
Farsz:
- 500g mielonej piersi z inyka
- mała czerwona cebula
- 1 papryka
- kilka pieczarek
- opcjonalnie: 1 papryka marynowana
- 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, papryka wędzona, chilli, oregano
- 5g oliwy z oliwek
-150ml passaty pomidorowej
Wierzch:
-350ml passaty pomidorowej
-150g tartej mozzarelli
- oregano
- swieża bazylia
Wykonanie:
Masę na nalesniki zmiksować i smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Z podanych proporcji powinno wyjsć 7 sztuk.
Cebulkę i czosnek posiekać i podsmażyć na skropionej oliwą patelni. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pieczarki, podmażyć ok 4 minuty i dodać mieloną piers z indyka. Rozdrobnić szpatułką, dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną i oregano i chwilę podsmażyć. Następnie dodać passatę. Smażyć krótko, tylko tyle by mięso się scięło.
Ułożyć farsz na nalesnikach, zawinąć w ruloniki i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym. Polać passatą, posypać oregano i wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piec do 10 minut, wyjąć, posypać tartą mozzarellą i piec aż ser się zrumieni. Podawać z listkami swieżej bazylii.
Makro:
Całosć:
1 825,9 kcal B:163,0 g W:172,0 g T:54,0 g
Porcja (1 nalesnik):
260kcal B:23g W:24g T:7,7g
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html