Bo któż woli przeglądać czarno-białe opracowania naukowe zamiast kolorowych, błyszczących czasopism? Odpowiedź brzmi: … naukowcy.
Rozpowszechniona w medialnym chaosie dieta antyglutenowa została bezkrytycznie zaadoptowana przez wiele osób, zwłaszcza tych z nadmiarem kilogramów. Nowy sposób odżywiania, wolny od glutenu miał pomóc im w odzyskaniu zadowalających proporcji ciała, a to z kolei miało być kluczem do lepszego samopoczucia i wyższej samooceny. Założenia modnej diety bezglutenowej skutecznie zrzuciły pieczywo z zaszczytnego, wysokiego miejsca w diecie, a przewodnictwo objęły dietetyczne, niskokaloryczne, chrupkie i często kompletnie pozbawione smaku wafle i płatki, ale co najważniejsze…, bezglutenowe. W błyskawicznym tempie hasło ‘gluten free’ stało się niemal najbardziej pożądanym sloganem reklamowym.
Czy rzeczywiście jest to fenomen XXI wieku, który trwale zmodyfikuje zalecenia najnowszych publikacji z zakresu racjonalnego żywienia i zdrowego stylu życia?
(...)
DIETA BEZGLUTENOWA A REDUKCJA MASY CIAŁA
Rosnąca popularność diety bezglutenowej i sławne popisy o zaletach bezglutenowej diety na utratę wagi20 nie są poparte opublikowanymi raportami, które wykazywałyby, że owa dieta powoduje utratę wagi u osób bez celiakii lub nadwrażliwości na gluten.
Istnieje natomiast wiele badań dotyczących pacjentów z
(...)
TOKSYCZNOŚĆ DIETY BEZGLUTENOWEJ
Istnieją dowody na to, że osoby spożywające produkty bezglutenowe bez wystarczającej
(...)
cały artykuł do przeczytania w 46. numerze magazynu Perfect Body w sprzedaży na początku sierpnia 2017 w:
salonach prasowych Kolporter, Empik oraz RUCH,
punktach Perfect Body Center,
najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców,
prestiżowych klubach fitness.