Argentyńska marynata / sos do mięs.
Idealna do steka ale dobrze też łączy się z innymi mięsami.
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- główka czosnku (u mnie 9 cząstek)
- pół niedużej czerwonej cebuli
- sok z ćwiartki cytryny
- łyżeczka oregano i pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 50g octu z czerwonego wina
-100g oliwy z oliwek
Wykonanie:
Pietruszkę posiekać kilkukrotnie, jak najdrobniej się da. Podobnie posiekać cebulkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub tak jak ja - zblendować. Pietruszkę, czosnek, cebulkę połączyć i dodać sok z cytryny i przyprawy. Następnie dodać ocet i oliwę i wymieszać. Oliwy można tak naprawdę dodać sporo więcej - wg uznania. Zamknąć w słoiczku i odstawić do lodówki aby smaki się przeszły
Z jednego słoiczka wychodzi 10 porcji. Czyli liczę porcję (35g) jako 10g tłuszczu 0 białka i 0 węgli.
Polecam !
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html