W pierwszej części autorzy tej publikacji przedstawili wyniki szeregu badań wskazujące, że umiarkowana/wysoka konsumpcja owoców (w stosunku do niskiej) sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej i zmniejsza ryzyko otyłości. W tej części artykułu znalazły się między innymi odniesienia do 5 (najbardziej wartościowych) randomizowanych kontrolowanych prób oraz wyniki niedawno opublikowanej metaanalizy, obejmującej 17 badań prospektywnych.
W dalszej części zostały omówione mechanizmy, poprzez które konsumpcja owoców może mieć korzystny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. W poszczególnych rozdziałach zwrócono uwagę na następujące mechanizmy:
1) Zwiększenie uczucia sytości i zmniejszenie gęstości energetycznej diety
Wysoka zawartość wody i błonnika pokarmowego (zwłaszcza frakcji rozpuszczalnych w wodzie) sprawia, że konsumpcja owoców może mieć korzystny wpływ na uczucie sytości i zmniejszanie podaży energii w diecie.
2) Zwiększenie podaży witamin i składników mineralnych oraz związków fitochemicznych (zwłaszcza związków fenolowych)
Niektóre witaminy i składniki mineralne oraz związki fenolowe zawarte w znacznych ilościach w owocach mogą wykazywać korzystny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej.
Ze względu na zawartość związków fenolowych wyróżniono przede wszystkim owoce jagodowe, ale również owoce granatu, śliwki i jabłka.
3) Poprawa profilu mikroflory jelitowej
Wyniki wstępnych badań wskazują, że konsumpcja błonnika pokarmowego i związków fitochemicznych z owoców może przyczyniać się do poprawy profilu mikroflory jelitowej (m.in.: poprzez zwiększenie liczby bakterii typu Bacteroidetes i zmniejszenie liczby bakterii typu Firmicutes – w licznych badaniach odnotowano, że u osób otyłych występuje zaburzony stosunek bakterii typu Bacterioidetes do Firmicutes − na korzyść tych drugich).
Na koniec przedstawiono wyniki kilku badań wskazujące, że wysoka konsumpcja soków owocowych może przyczyniać się do zwiększenie poziomu tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w przypadku dzieci. Soki owocowe, podobnie jak suszone i puszkowane owoce ze względu na wyższą od świeżych owoców gęstość energetyczną mogą nie stanowić dobrego wyboru, gdy celem jest redukcja tkanki tłuszczowej. Niemniej jednak w części badań omówionych w pierwszej części publikacji znalazły się również badania, w których picie soków owocowych (m.in. soku z grantów i owoców mangostanu) miało korzystny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Nie należy więc uogólniać, że picie wszystkich soków owocowych (niezależnie od kontekstu) sprzyja wzrostowi tkanki tłuszczowej.
Na podstawie powyższych informacji można wnioskować, że owoce stanowią wyjątkowo korzystne źródło węglowodanów (zwłaszcza w porównaniu do produktów wysoko przetworzonych i produktów zbożowych) i osoby próbujące uzyskać niski poziom tkanki tłuszczowej nie powinny szczególnie się ich obawiać.
Szerzej na temat wpływu owoców na redukcję tkanki tłuszczowej pisałem w swoim artykule – wnioski w nim zawarte nadal pozostają aktualne:
http://180rekompozycja.pl/czy-w-czasie-odchudzania-minimalizacja-spozycia-owocow-jest-konieczna
1) Sharma i wsp. (2016). Paradoxical Effects of Fruit on Obesity. Nutrients. 14;8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084020