SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

JAK UJARZMIĆ MIKROFLORĘ PRZEWODU POKARMOWEGO ?

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 523

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
Jak już szeroko udowodniono w pierwszej części artykułu (nr 40. magazynu Perfect Body), naturalna mikroflora przewodu pokarmowego jest swoistym sterownikiem gwarantującym w dużej mierze poprawność działania wielu narządów oraz przemian metabolicznych. W XXI w., kiedy na świecie zaczynają dominować samochody z nowoczesnym, podwójnym napędem, a w sklepach króluje żywność błyskawiczna i wysoko przetworzona, w segmencie spożywczym coraz częściej poszukuje się „specyficznych hybryd zdrowotnych”, które nie tylko dostarczą kluczowych składników odżywczych, ale także uchronią przed chorobami. Zaburzenia metaboliczne to epidemia obecnych czasów, a jak wskazują liczne badania naukowe, modulacja mikroflory przewodu pokarmowego może skutecznie zapobiegać ich występowaniu.

Głównymi determinantami składu mikroflory przewodu pokarmowego są przede wszystkim składniki diety, czyli to, co znajduje się w posiłkach, łącznie z drobnoustrojami, których nie jesteśmy w stanie uniknąć. Te główne czynniki powodują kluczowe zmiany w obrębie przemian metabolicznych, uwarunkowanych poziomem rozwoju organizmu, wiekiem, stanem zdrowia czy stanem fizjologicznym. Dodatkowo współczesny świat i model, w jakim funkcjonuje człowiek w tymże świecie, sprawiają, że zaburzenia metaboliczne są zjawiskiem powszechnym, jednakże ich geneza oparta na nieprawidłowym składzie i upośledzeniu funkcji mikroflory przewodu pokarmowego nie zawsze zostaje trafnie zdiagnozowana. 

(...)

DIETETYCZNY PREFERENCJE DROBNOUSTROJÓW 

Codzienna dieta dostarcza do okrężnicy średnio 12-18g białka jako resztki pokarmów białkowych, niestrawionych przez wytwarzane w jelicie cienkim enzymy trawienne. Taka ilość stanowi średnio 10% całkowitej porcji spożytego białka. Okrężnica to miejsce szczególnie aktywne pod względem rozkładu białka i wykorzystania jego składników zarówno przez bakterie, jak również przez reakcje chemiczne zachodzące w świetle jelita. Powstały w wyniku rozkładu azot stanowi dobre źródło odżywcze dla bakterii fermentujących oligosacharydy i skrobię oporną (RS), natomiast wolne aminokwasy zużywane są jako źródło energii zwłaszcza w tych odcinkach 

(...)

Dlatego też skład i aktywność mikroflory jelitowej w zakresie rozkładu substancji białkowych, zwłaszcza w przypadku diet wysokobiałkowych, są niezwykle ważne, ponieważ mogą ograniczać tworzenie szkodliwych metabolitów. 

(...)

PODSUMOWANIE

Aby zachować prawidłowy skład mikroflory jelitowej, należy przede wszystkim świadomie i rozważnie dobierać 

(...)


cały artykuł do przeczytania w 41. numerze magazynu Perfect Body w sprzedaży na początku września 2016 w:

salonach prasowych Kolporter, Empik oraz RUCH,
punktach Perfect Body Center,
najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców,
prestiżowych klubach fitness.



Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

SYNTEZA RYBOSOMÓW: klucz do HIPERTROFII mięśni

Następny temat

JEDZENIE VS AKTYWNOŚĆ co ważniejsze przy redukcji…?

WHEY premium