WZROST - 183cm
WIEK - 23 lat(a)
WAGA - 113,9kg
TŁUSZCZ - 29,1%
TKANKA TŁUSZCZOWA - 33,1kg
ZDROWA MASA CIAŁA - 80,8kg
ILOŚĆ BIAŁKA W DIECIE - 121,1g
ILOŚĆ WĘGLOWODANÓW W DIECIE - 242,3g
ILOŚĆ BIAŁKA NA POSIŁEK - 20,2g
ILOŚĆ WĘGLOWODANÓW NA POSIŁEK - 48,5g
POSIŁEK 1
1) 6-7 białek(a) jaj/ 200g sera twarogowego chudego, serek wiejski light, tofu/ 150g sera twarogowego półtłustego,
ser feta light, mozarella light, serek wiejski/ 100g sera twarogowego tłustego, ser feta,
mozarella/ 100g chudej wędliny (drobiowej, sopocka, szynka)/ 22g odżywki wysokobiałkowej
2) 140g ................ pieczywa (żytnie, razowe, graham, fitness, pełnoziarniste)/ 70g ................ pieczywa
wasa/ 70g ................ płatków owsianych, płatków musli/ 70g ................ krążków ryżowych/ 70g
................ mąki żytniej razowej
3) do 200g warzyw (pomidor, ogórek, sałata, kapusta, boćwina, brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa,
rabarbar, por,cykoria, cukinia, kapary, bakłażan, papryka, pieczarki, rzodkiewka, cebula, czosnek, seler
naciowy, szpinak, szczaw, fasolka szparagowa, szparagi, rukola, roszponka, kiełki fasoli/ słonecznika,
POSIŁEK 2
1) 110g piersi kurczaka lub indyka/ 90g piersi kaczki lub gęsi/ 100g chudej wołowiny lub cielęciny/ 90g
chudej jagnięciny lub wieprzowiny/ 100g chudej wędliny/ 200g chudej ryby (dorsz, okoń, pstrąg,
mintaj, sola, flądra, panga, tuńczyk), owoce morza/ 100g tłustej ryby (łosoś, halibut, r.maślana,
miecznik, sum, makrela)/ 200g sera twarogowego chudego (j.w.)/ 150g sera twarogowego półtłustego(
j.w)/ 100g sera twarogowego tłustego(j.w.)/ 6-7 białek(a) jaj/ 22g odżywki wysokobiałkowej
2) 70g ................ ryżu, makaronu, kaszy/ 140g ................ pieczywa (j.w.)/ 280g ................ ziemniaków,
buraków, marchwi/ 70g ................ płatków owsianych, płatków musli/ 70g ................ krążków
ryżowych/ 70g ................ pieczywa wasa/ 70g ................ mąki żytniej razowej
3) do 200g warzyw (j.w.)
POSIŁEK 3
1) 110g piersi kurczaka lub indyka/ 90g piersi kaczki lub gęsi/ 100g chudej wołowiny lub cielęciny/ 90g
chudej jagnięciny lub wieprzowiny/ 100g chudej wędliny/ 200g chudej ryby (dorsz, okoń, pstrąg,
mintaj, sola, flądra, panga, tuńczyk), owoce morza/ 100g tłustej ryby (łosoś, halibut, r.maślana,
miecznik, sum, makrela)/ 200g sera twarogowego chudego (j.w.)/ 150g sera twarogowego półtłustego(
j.w)/ 100g sera twarogowego tłustego(j.w.)/ 6-7 białek(a) jaj/ 22g odżywki wysokobiałkowej
2) 70g ................ ryżu, makaronu, kaszy/ 140g ................ pieczywa (j.w.)/ 280g ................ ziemniaków,
buraków, marchwi/ 70g ................ płatków owsianych, płatków musli/ 70g ................ krążków
ryżowych/ 70g ................ pieczywa wasa/ 70g ................ mąki żytniej razowej
3) do 200g warzyw (j.w.)
POSIŁEK 4
1) 110g piersi kurczaka lub indyka/ 90g piersi kaczki lub gęsi/ 100g chudej wołowiny lub cielęciny/ 90g
chudej jagnięciny lub wieprzowiny/ 100g chudej wędliny/ 200g chudej ryby (dorsz, okoń, pstrąg,
mintaj, sola, flądra, panga, tuńczyk), owoce morza/ 100g tłustej ryby (łosoś, halibut, r.maślana,
miecznik, sum, makrela)/ 200g sera twarogowego chudego (j.w.)/ 150g sera twarogowego półtłustego(
j.w)/ 100g sera twarogowego tłustego(j.w.)/ 6-7 białek(a) jaj/ 22g odżywki wysokobiałkowej
2) 70g ................ ryżu, makaronu, kaszy/ 140g ................ pieczywa (j.w.)/ 280g ................ ziemniaków,
buraków, marchwi/ 70g ................ płatków owsianych, płatków musli/ 70g ................ krążków
ryżowych/ 70g ................ pieczywa wasa/ 70g ................ mąki żytniej razowej
3) do 200g warzyw (j.w.)
POSIŁEK 5
1) 110g piersi kurczaka lub indyka/ 90g piersi kaczki lub gęsi/ 100g chudej wołowiny lub cielęciny/ 90g
chudej jagnięciny lub wieprzowiny/ 100g chudej wędliny/ 200g chudej ryby (dorsz, okoń, pstrąg,
mintaj, sola, flądra, panga, tuńczyk), owoce morza/ 100g tłustej ryby (łosoś, halibut, r.maślana,
miecznik, sum, makrela)/ 200g sera twarogowego chudego (j.w.)/ 150g sera twarogowego półtłustego(
j.w)/ 100g sera twarogowego tłustego(j.w.)/ 6-7 białek(a) jaj/ 22g odżywki wysokobiałkowej
2) 70g ................ ryżu, makaronu, kaszy/ 140g ................ pieczywa (j.w.)/ 280g ................ ziemniaków,
buraków, marchwi/ 70g ................ płatków owsianych, płatków musli/ 70g ................ krążków
ryżowych/ 70g ................ pieczywa wasa/ 70g ................ mąki żytniej razowej
3) do 200g warzyw (j.w.)
POSIŁEK 6
1) 110g piersi kurczaka lub indyka/ 90g piersi kaczki lub gęsi/ 100g chudej wołowiny lub cielęciny/ 90g
chudej jagnięciny lub wieprzowiny/ 100g chudej wędliny/ 200g chudej ryby (dorsz, okoń, pstrąg,
mintaj, sola, flądra, panga, tuńczyk), owoce morza/ 100g tłustej ryby (łosoś, halibut, r.maślana,
miecznik, sum, makrela)/ 200g sera twarogowego chudego (j.w.)/ 150g sera twarogowego półtłustego(
j.w)/ 100g sera twarogowego tłustego(j.w.)/ 6-7 białek(a) jaj/ 22g odżywki wysokobiałkowej
2) do 200g warzyw (j.w.)
OMÓWIENIE DIETY
Dieta składa się z 6 posiłków. Pierwszy posiłek należy zjeść rano nie
później niż 40 min od pobudki (im szybciej, tym lepiej), natomiast ostatni w
czasie nie dłuższym niż 40 min przed położeniem się spać (im bliżej snu, tym
lepiej).
Posiłki 2, 3, 4, 5 należy rozłożyć w mniej więcej równych odstępach
czasu, tak, aby przerwy między posiłkami nie były krótsze niż 2 h i nie dłuższe
niż 4 h.
Każdy posiłek prócz ostatniego składa się z trzech grup produktów: grupy
1. w skład, której wchodzą produkty bogate w białko; grupy 2. produktów
bogatych w węglowodany złożone i grupy 3. – warzyw.
Aby skomponować 1, 2, 3, 4, 5 posiłek należy wybrać po jednym
produkcie z grupy 1. i 2. oraz dobrać warzywa. Wyjątek stanowi ostatni posiłek,
który składa się tylko z grupy 1. i warzyw (brak grupy 2. węglowodanowej).
Ważne jest by nie przekraczać ani nie zaniżać podanej gramatury produktów!!!
Przykładowy jadłospis:
Posiłek 1
X g sera twarogowego chudego, X g pieczywa graham, X g warzyw (ogórek,
pomidor, sałata, szczypior, przyprawy).
Posiłek 2
X g chudej wędliny, X g pieczywa wasa, X g warzyw (rzodkiew, papryka).
Posiłek 3
X g pieczonego łososia (czosnek, wegeta, koper), 1\2X g gotowanych
ziemniaków, 1\2X g świeżej startej marchwi z chrzanem i sokiem z cytryny, X g
brokułów gotowanych na parze.
Posiłek 4
X g chudej wołowiny mielonej duszonej z pomidorami, cebulą i czosnkiem, X g
makaronu.
Posiłek 5
X g grillowanej piersi kurczaka, X g ryżu paraboiled, X g szparagów
gotowanych na parze.
Posiłek 6
X g sera tłustego (feta), X g warzyw (ogórek, papryka, pomidor, cebula, sałata).
WAŻNE!!!
1. Wszystkie produkty ważymy przed obróbką;
2. Obróbka: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie,
wędzenie, smażenie (bez tłuszczu);
3. Wszystkie przyprawy/ zioła dozwolone.
Osoby z nadciśnieniem tętniczym lub mające tendencję do zatrzymywania
wody w organizmie powinny ograniczyć lub wyeliminować SÓL.
4. Wolno pić wszystkie rodzaje herbat (czarna, czerwona,
zielona,owocowa), kawę (ew. z odrobiną mleka), soki: pomidorowy i
wielowarzywny (w ramach warzyw-250ml), napoje bez cukru (light) np.
Cola light, alkohol- wino białe\ czerwone wytrawne.
5. Pijemy min 2l wody mineralnej dziennie.
6. Można używać słodzików.
7. Marynaty i kiszonki dozwolone.
8. Można gotować zupy na mięsie np. pomidorową (z prawdziwych
pomidorów), kalafiorową, brokułową, ogórkową, rosół itp. (włoszczyzny
nie trzeba ważyć jeśli nie będzie zjadana; pilnować gramatury mięsa i
węglowodanów).
9. Do sałatek można dodawać ocet winny/ balsamiczny, musztardę
francuską, chrzan i świeży sok z cytryny.
PRODUKTY NIEDOZWOLONE:
cukier, miód, soki owocowe, mleko, jogurt, kefir, maślanka.
Tomorrow Comes Today