SFD.pl NUTRIFARM&OLIMP

Dodaj odpowiedź

Produkty mleczne.

Wysłana -
A pro po produktów mlecznych można znieść nie jeden temat na forum bądź w czasopismach. To nasz ludzi dbających o dobrą i zdrową sylwetkę najbardziej ciekawi w tym produkcie to cukier mleczny laktoza (właściwie to dwucukier, składający się z glukozy galaktozy).
Ale tym razem chciałem poruszyć kwestie produktu nabiałowego jako źródła białka w diecie !
Osobiście uważam ze korzystnie było by wyeliminowanie tego produktu z diety, bądź ograniczenie go do minimum.
Tak jak mleko, ser twarogowy, i wszelkiego rodzaju przetwory mleczne (bez których większość nie wyobraża sobie dnia) - nie są dobrym źródłem białka. Jest na to kilka powodów.

-W białku tym jest przewaga frakcji białkowej laktoglobuliny, a pierwowzorem, czyli idealnym dla człowieka jest laktoalbumina (która również występuje mleku krowim, lecz jej udział jest bardzo skrom). Jeżeli białko z pożywienia lub suplementu diety nie jest zbliżone do budowy ludzkiego białka, to organizm nie wykorzysta je do swoich celi ( w naszym przypadku budulcowym, ale również transportowe, wzmacniającym i tp.).

-Produkty te mają przewagę kazeiny, która w trakcie trawienie gęstnie i oblepia tym samym wnętrza naszego układu pokarmowego, utrudniając wchłanianie każdego składnika odżywczego. I zalega przez długi czas w naszym układzie pokarmowym. W suplementach diety mamy kazeinian wapnia (jest to produkt poddany wstępnemu trawieniu).

-Jeżeli chodzi o WAPŃ, to nie jest najlepszym źródłem, tak jak kazeina by została strawienia potrzebuje duże ilości tego pierwiastka ! Cały wartość wapnia w produkcie zostaje zmarnowana w trakcie trawienia produktu.
Dodatkowo wapń w produktach mlecznych, po wszelkiego rodzaju modyfikacjach(a takie mają miejsce np. obniżenie zawartości tłuszczu) traci swoją przyswajalność.
-Dodatkowo, jak już nam wiadomo KAŻDY JEST INNY. Dla tego tu również polecam podchodzić do sprawy indywidualnie. Jedna osoba po wypiciu mleka czuje się świetnie, gdyż druga źle. Nie jest to spowodowane do końca samą laktozą.
W organizmie ludzkim zachodzi wiele reakcji. Jednym z ciekawszych procesów jest nasz system immunologiczny (System odpornościowy). A kluczem do jego kontroli jest nasza GRUPA KRWI. Każda grupa krwi posiada określony (przepisany) antygen dla Siebie.
System odpornościowy został wyposażony w markery chemiczne zwane antygenami, które znajdują się w komórkach organizmu. Ich właściwością jest określanie, czy substancja w organizmie jest obca, czy nie. Kiedy układ odpornościowy wychwytuje obcy antygen (obce ciało np. z bakterii), jedną z pierwszych rzeczy, które poszukuje, to antygen twojej grupy krwi, aby uzyskać informacji , czy intruz to przyjaciel czy wróg.
Każda antygen wytwarza odpowiednie przeciwciała. Przeciwciała to wyspecjalizowane związki chemiczne produkowane przez komórki układu odpornościowego, a ich rola to atakowanie i swoiste oznakowanie obcego antygenu, po to by go zniszczyć.
Antygeny składają się z długich łańcuchów cukru zwanego fukozą, który sam tworzy najprostszą z grup krwi - O. Pierwsi odkrywcy dali jej symbol O. Ta antena służy jako baza dla innych grup krwi.
Grupa A powstała po przez połączenie fukozy i innego cukru, zwanym N-acetylogalaktozaminą.
Grupa B powstała po przez połączenie fukozy i innego cukru, zwanym N-galaktozaminą.
Grupa AB opiera się na fukozie oraz dwóch cukrach (N-acetylogalaktozaminie i N-galaktozaminie)

Większość produktów mlecznych nie jest strawna i może powodować reakcje alergiczne (wytwarzanie nadmiernej ilości śluzu w dragach oddechowych i problemy metaboliczne. Grupa A wytwarza przeciwciała przeciw D-galaktozaminie, czyli cukru prostym znajdującym się w pełnym mleku. Ten cukier wraz z fukozą tworzą antygen grupy B. Ponieważ układ odpornościowy został stworzony by odrzucać wszystko co jest podobne do genu B, odrzuca również produkty pełnomleczne.
Podobna sytuacja jest z grupą krwi 0.
Oczywiście jeżeli przez całe życie spożywaliśmy taki produkt, TO NASZ ORGANIZM (tak jak posiada właściwości dopasowania się do otoczenia) jest wstanie wyrobić na niego tolerancję.

Podobne reakcje mogą zachodzić również z pewnego rodzajami białek w pożywieniu zwanymi lektynami. Dla tego gdy dla jednej osoby produkt A jest dobry to dla drugie zły.

Dobrym zamiennikiem takiego produktu (moim zdaniem) jest suplement białkowy. Mimo ze są również pozyskiwana z produktów tego typu (np. serwatka przemysłowa). Tylko ze taki produkt by mógł być wykorzystany przez człowieka musi przejść wiele etapów obróbki.
-pozbycie się wody, soli mineralnych, laktozy.
-zmiany frakcji białkowych oraz uzupełnienie o aminokwasy, tym samym zwiększając wartość biologiczną produktu (przyswajanie i wykorzystanie).
-dodanie enzymów trawiennych
-wzbogacenie o witaminy i minerały
-poprawienie walorów smakowych (bardzo korzystne w trakcie diety redukcyjnej)

Pozdrawiam,
Akop.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
a cos wiecej na temat tych 'rewelacji'
np badania...

lubie wiedziec wiecej

Zmieniony przez - Biniu w dniu 2009-02-16 16:00:46
Wysłana -
Usunięty przez Seewy za naruszenie Pkt 1 regulaminu forum.
Wysłana -
Usunięty przez Biniu za naruszenie Pkt 1 regulaminu forum.
Wysłana -
Usunięty przez Seewy za naruszenie Pkt 1 regulaminu forum.
Wysłana -
Usunięty przez georgu za naruszenie Pkt 1 regulaminu forum.
Wysłana -
jeżeli chodzi o teorię odżywiania się według grupy krwi to autorem jest Dr. Peter J. D'Adamo który kontynuuje pracę swego ojca.
Można bliżej zapoznać się w książce "jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"

Co do reszty nie pamiętam dokładnych instytucji które dokonały owych badań, ale było ich wiele.

Pozdrawiam
Wysłana -
na temat mleka można również znaleźć kilka inf. - “Mleko cichy morderca” N.K. Sharma
Wysłana -
w sumie mniej mnie interesuja publikacje popularne
bardziej ich zrodla - czyli badania

ale dzieki za checi :D
Wysłana -
Hmmm no to sie trochę zdziwiłem...
Wysłana -
Wiem że przy przygotowywaniu się do zawodów dużo szybciej spalałem tkankę tłuszczową gdy nie spożywałem produktów mlecznych a także robiłem to mniejszym kosztem masy mięśniowej,zauważył to każdy z zawodników przygotowywanych przeze mnie a także inni zawodnicy
Strona 1 z 11
Dodaj odpowiedź