Chleb Razowy
Pyszny chlebek, zdrowy i bez żadnych trujących związków ;] Długo zachowuje świeżość a co najważniejsze jest bardzo smaczny. Na początku musimy wyhodować tzw. zakwas. Robi się go tak
1 dzień
100 ml ciepłej wody
100g maki żytniej razowej typ 2000 (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, cena około 3,50 zł za kg)
dodajemy wszystko do dużego pojemnika, mieszamy przykrywamy i odstawiamy na 24h w cieple miejsce
2 i 3 dzień
dodajemy składniki z dnia 1 również mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24h
4 dnia zakwas będzie gotowy, powinien mieć kwaśny smak i zapach "cytrusów"
Wygląda mniej więcej tak:
Ciasto na chleb:
cały wyhodowany przez nas zakwas
200ml wody
600g maki żytniej razowej typ 2000
1 łyżka grubej soli
(trzeba uważać aby ciasto nie było rzadkie dlatego wody dodajemy mniej więcej na oko)
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy, ręcznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luźne. Zostawiamy do wyrośnięcia. Znów mieszamy, krotko, przekładamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Uważamy żeby nie przerosło!
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200C i pieczemy godzinę. Chlebek jest w miare prosty do wykonania i nie drogi, każdy może spróbować. Powodzenia i smacznego.
Foto(niestety, mam tylko po upieczeniu)
pzdr.
Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2008-11-30 13:07:29
Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2008-11-30 13:12:55