SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Prawdziwy razowiec

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 26614

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
Witam.


Chleb Razowy

Pyszny chlebek, zdrowy i bez żadnych trujących związków ;] Długo zachowuje świeżość a co najważniejsze jest bardzo smaczny. Na początku musimy wyhodować tzw. zakwas. Robi się go tak

1 dzień
100 ml ciepłej wody
100g maki żytniej razowej typ 2000 (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, cena około 3,50 zł za kg)
dodajemy wszystko do dużego pojemnika, mieszamy przykrywamy i odstawiamy na 24h w cieple miejsce

2 i 3 dzień
dodajemy składniki z dnia 1 również mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24h

4 dnia zakwas będzie gotowy, powinien mieć kwaśny smak i zapach "cytrusów"

Wygląda mniej więcej tak:





Ciasto na chleb:
cały wyhodowany przez nas zakwas
200ml wody
600g maki żytniej razowej typ 2000
1 łyżka grubej soli
(trzeba uważać aby ciasto nie było rzadkie dlatego wody dodajemy mniej więcej na oko)

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy, ręcznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luźne. Zostawiamy do wyrośnięcia. Znów mieszamy, krotko, przekładamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Uważamy żeby nie przerosło!
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200C i pieczemy godzinę. Chlebek jest w miare prosty do wykonania i nie drogi, każdy może spróbować. Powodzenia i smacznego.

Foto(niestety, mam tylko po upieczeniu)















pzdr.

Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2008-11-30 13:07:29

Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2008-11-30 13:12:55
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1359 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 21882
Chlebek wyśmienity. Już nie raz go robiłem dziwi mnie tylko ,że zawsze jest w środku mokry. Może leżeć i tydzień i dalej przy krojeniu środek chleba jest taki mokry a nóż się strasznie lepi od jakby to powiedzieć hmm wydaje mi się, że zakwasu. Ukroję kromki poleżą chwilę i chleb jest w miarę ok..nie jest już taki lepki. Czy to jest normalne?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 160 Wiek 31 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 5727
Sog leci jak nic. Muszę wypróbować. Ten kwas można zastąpić jakimś gotowym?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
Piekę sobie często taki chlebek jest zajedwabisty i można leżeć długo więc można upiec z większej ilości składników na raz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
NTJ można kupić chyba w sklepie ze zdrową żywnością ale nie jestem pewny. najlepiej zrobić własny.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
w0jt Dana White
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 13762 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 93464
świetnie się to prezentuję, jak będe miał trochę więcej czasu to wypróbuję

Business as usual

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 93 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7218
dzisiaj rozrobilem zakwas a co do chleba to nie kruszy sie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 93 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7218
dzisiaj zrobilem ten zaczyn a jak z chlebem kruszy sie ???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
elegancki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 219 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1226
pyszne

"O tak, bardzo bym chciała! Mój kochany!" mihym mihym
<...między jej udami bądz jak dzik wściekły byk...>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
niedługo zrobie to wrzuce foto - może was zachęci
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
PaWEL-H Administrator
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 3246 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 717828
test

Zmieniony przez - PaWEL-H w dniu 2008-12-01 15:44:47
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

makaron z piersią i warzywami na ostro

Następny temat

Pieczeń z indyka

WHEY premium