Przeprowadzone badania na żołnierzach marines(usa) ze średnią wiekową 18-20 lat, wadze ~75 kg oraz ~13-15% ilości tkanki tłuszczowej, potwierdziły wcześniejsze założenia. Badania/treningi trwały 54 dni, w których żołnierze byli zmuszani do ciężkiego wysiłku.
Sześć plutonów podzielono na 3 grupy ze względu na potreningowe przyjmowanie aminokwasów rozgałęzionych:
- grupa PLACEBO (0g białka, 0g węglowodanów, 0g tłuszczu)
- grupa KONTROLNA (0g białka, 8g węglowodanów, 3g tłuszczu)
- grupa BCAA (8g białka w postaci BCAA, 8g węglowodanów, 3g tłuszczu)
Po 54 dniach codziennych obserwacji oraz nieustannego analizowania postępów każdej z grup stwierdzono, że w porównaniu grupy BCAA do grupy PLACEBO i grupy KONTROLNEJ:
- grupa BCAA miała aż o 33% zachorowań oraz wizyt u lekarza
- 28% osób mniej nie skarżyło się na jakiekolwiek zakażenia i choroby (typu przeziębienie)
- 37% mniej żołnierzy narzekało na bóle stawów
- 83% mniej żołnierzy nie narzekało na przemęczenie (brak lub minimalne zakwasy) dzięki przyspieszonej regeneracji
Każdy z żołnierzy grupy BCAA odznaczył się po koncu badań polepszoną sprawnością fizyczną, zwiększeniem bezltuszczowej masy ciała oraz zmniejszeniem poziomu tkanki tłuszczowej. Potreningowe bóle mięśni zmniejszały się natychmiastowo po przyjęciu BCAA każdego dnia treningowego.
Przyjmowanie białka po treningu nie tylko wpływa na hamowanie potreningowego katabolizmu, ale ma też poztywny wpływ na zdrowie oraz zapewnia odpowiednie nawodnienie organizmu podczas ciężkich ćwiczeń, co jest bardzo istotnym czynnikiem podczas budowy beztłuszczowej masy mięśniowej.
Badania ukazują jak bardzo prosty sposób suplementacji wyłącznie po treningu wpływa pozytywnie na nasz organizm. Skuteczny i zdrowy system przyjmowania BCAA po treningu zebrał u testujących żołnierzy same superlatywy.
Przyjmowanie aminokwasów gra decydującą rolę w regeneracji oraz wzroscie masy mięśniowej co potwierdza kolejne już badanie. Niewłaściwe ilości aminokwasów (białka) po treningu (minimalne ilości lub ich brak) prowadzi do katabolizmu, zmniejszenia wydolności i co najważniejsze słabszej regeneracji mięśni.
Badaniem zajmowały się:
Center for Designing Foods to Improve Nutrition, Food Science and Human Nutrition, Iowa State University, Ames, IA, USA; Department of Surgery, Vanderbilt University Medical Center, Nashville, TN, USA; Department of Biochemistry, Vanderbilt University Medical Center, Nashville, TN, USA
Badania przeprowadzono w grudniu 2003 roku.
Opracował/przetłumaczył za zezwoleniem przedstawiciela badaczy - Czarnuchok
Wszelkie prawa autorskie zasztrzeżone. Zezwolenie na kopiowanie po wcześniejszym uzgodnieniu z autorem.
DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256