SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Potreningowa suplementacja - potreningowe okno anaboliczne

temat działu:

Badania naukowe

Ilość wyświetleń tematu: 129005

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez TomQ-MAG z działu Odżywki i suplementy.
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Niestety nie da sie ominąc kilku zdań wyjaśnienia.
Wszystkich procesow nie bede opisywal (bo nie wiem) - ale opisze w kilku zdaniach sytuacje jaka ma miejsce w naszym ciele (w naszych mięśniach) na i tuz po zakończeniu treningu (nie tylko silowego).

Tak wiec wrócilismy z cięzkiej sesji treningowej - jaka sytuacja ma miejsce w naszym organizmie?
-po pierwsze oprożnione mamy zasoby glikogenu - wedlug niektoych zrodel zasoby glikogenu moga zostac oproznione srednio o 30-40% podczas kilku serii (!) (o tym nizej)
-po drugie nasilony katabolizm - rozpad bialek miesniowych
-po trzecie negatywny bilans azotowy - wiecej bialka jest niszczonych niz nasz organizm jest w stanie stworzyc

wiec pierwsza sprawa jaka musimy sie zajac tuz po treningu jest:
-uzupelnienie glikogenu (miesniowego jak i watrobowego)
-zatrzymanie katabolizmu (rozpad bialek)
-nasilenie anabolizmu (synteza bialek)

jeżeli nic nie bedziemy z tym faktem robic zwykle cialo samo zacznie 'sie naprawiac' aby po ok.24-48h katabolizm zrowna sie anabolizmowi.


Ale ten proces mozemy przyspieszyc - przyspieszyc stosujac odpowiednia suplementacje potreningowa.

Tak wiec musimy sprostac 3 stanom jakie mają miejsce:
1)uzupelnic glikogen
2)zatrzymac katabolizm
3)nasilic anabolizm

1) to da sie latwo uczynic spozywajac odpowiednią ilość węglowodanow
ile?
to juz zalezy indywidualnie
tak samo zalezy od celu
od typu budowy itd.
ale srednio powinno sie spozywac zaraz po treningu ok.0,8-1,2g/kgmc prostych weglowodanów (np.glukoza)
Tak - 1,2g/kgmc - co daje np. mi 100kilogramowemu osobnikowi 120g cukrów prostych.

Oczywiscie to jest najbardziej optymalna ilosc - ale dla wielu extremalna.
Duzo zalezy od diety calodziennej - od ilosci spozytych weglowodanow - czy tez od wykonanego treningu - a konczac na 'przyswajalnosci' indywidualnej weglowodanow.
Jedni czuja sie dobrze - inni juz nie za bardzo.

Jedno jest pewne - weglowodany trzeba spozywac!

Kolejne za to takie ze nic tak nie powoduje wyrzutu insuliny jak weglowodany (po czesci wiemy ze nie do konca,a moze nie tylko weglowodany,ale trzymajmy sie tego ze na pewno weglowdany i na pewno o duzym IG).
Tak wiec ten wyrzut insuliny - jak w wiekszosci dnia nie do konca jest pozadany - jak wiadomo insulina miedzy innymi hamuje lipolize a nasila lipogeneze - tak w tym okresie jest tym czyms na czym nam zalezy!

Insulina jest najsilniejszym hormonem anabolicznym - ale w okresie potreningowym jest silnym antykatabolikiem.

Wiec nie dosc ze dzieki niej jest mozliwe dostarczenie glukozy do miesni - bo ona jest kluczem - to rowniez dzieki niej (jej wysokiemy poziomowi tuz po treningu) hamuje katabolizm.

2) jak i 3) - mozna temu zaradzic spozywajac bialko - i tu podobnie jak powyzej - szybko wchanialne bialko (np.izolat)

wiele osob bedzie pisalo ze nie ma znaczenia jakie bialko - no niestety ma.
czas trawienie izolatu zaczyna sie ok 20min po spozyciu
kiedy wpc okolo 2h
kazeina trawi sie okolo 7h

wiec czy istostny jest rodzaj bialka?
tak - kazeina odpada w tym momencie - najlpeiej sprawdza sie hydrolizat,WPI,mieszanka bialek - konczac na WPC

Jedno jest pewne - trezba spozyc odpwiedni ilosc bialka aby zatrzymac katabolizm.

Ile?
Ok 0,3-0,4g/kgmc ciala powinno zrobic robote.

Dobrym zamiennikiem czy tez dodatkiem do shake potreningowego moga byc BCAA/czy tez sama leucyna.
BCAA nasilaja synteze nowych bialek a w szczegolnosci obecnosc leucyny.

Insulina informuje miesnie o zasobach energi (glukozy) - tylko dzieki insulinie
Z drugiej strony leucyna informuje miesnie o ilosci aminokwasow we krwi.


Nalezy jeszcze wspomniec ze tuz po zakonczonym treningu wzrasta poziom kortyzolu (kataboliczny hormon) - co jest kolejnym negatywem.
Ale rowniez wzrasta spoczynkowa przemiana materii (resting metabolic rate - RMR).

Nalezy rowniez pamietac o tym ze trening podnosi wrażliwośc insulinową komórek miesniowych!
Bardziej jestesmy wrazliwi i bardziej wykorzystamy weglowodany (i nie tylko) dzieki temu faktowi.


Rozwiazanie wszystkim tych problemow - z jednej strony zatrzymanie katabolizmu,uzupelnienie zasobow glikogenu,zmniejszenie poziomou kortyzolu - z drugiej strony nasilenie anabolizmu,wykorzystanie tymczasowej wiekszej wrazliwosci insulinowej mozna uczynic poprzez spozycie 'napoju' bialkowo-weglowodanowego.
Ew. takiego samego napoju z dadatkiem bcaa/leucyny lub kreatyny jesli obecnie jestesmy na cyklu kreatynowym.

Weglowodany - 0,8-1,2g/kgmc (glukoza,meltodextryny,vitargo- a najlepieuj mix szybkowchalnialnych weglowodanow)
Bialko - 0,4g/kgmc (izolat,hydrolizat,wpc - mieszanka)
BCAA - ok. 5-20g / lub leucyna - ok. 5g


Ponizej znajduje sie kilka badan potwierdzajacych te slowa:

Odnosnie bilansu bialkowego (bilans bialkowy=synteza bialka-rozpad bialka) - jak rowniez zasobow glikogenu po treningu:

Effects of resistance training on protein utilization in healthy children.

PURPOSE: Public health initiatives promote increased physical activity in children. More specifically, resistance training has recently received attention as an important component of youth fitness programs. The study examined the effect of this mode of exercise on protein utilization in young boys and girls.

METHODS: Healthy children (N = 11, 8.6 +/- 1.1 yr, 33.7 +/- 9.4 kg, 131 +/- 9.6 cm, BMI = 19.1 +/- 3.4) participated in a supervised resistance-training program 2 times.wk-1 for 6 wk. 15N glycine methodology was used to assess nitrogen flux (Q), protein synthesis (PS), protein breakdown (PB), and net turnover ([NET] = PS - PB) before (PRE) and after (POST) resistance training. Percent body fat (%BF), fat-free mass (FFM), fat mass (FM), and energy and protein intakes were also determined. PRE/POST measurements of 1RM for the chest press and leg extension were used to examine strength gains.

RESULTS: Gains associated with the chest press and leg extension were 10% and 75% (P < 0.001), respectively. Significant increases (P < 0.05) were noted for weight, height, FFM, and FM. Energy and protein intake remained constant. Significant decreases (PRE vs POST) were observed for Q (1.22 +/- 0.1 vs 0.75 +/- 0.05 gN.kg-1.d-1, P < 0.001), PS (6.48 +/- 0.47 vs 3.55 +/- 0.30 g.kg-1.d-1, P < 0.001), and PB (5.24 +/- 0.41 vs 2.96 +/- 0.30 g.kg-1.d-1, P < 0.01) after 6 wk of resistance training. NET was also reduced (P = 0.07, 1.24 +/- 0.31 vs 0.59 +/- 0.20 g.kg-1.d-1).

CONCLUSIONS: Resistance training resulted in a downregulation in protein metabolism, which may be energy based. Future studies are needed to clarify energy, as well as protein, needs in young children participating in this form of exercise.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11984301

po treningu zanotowano w porownaniu do stanu przed treningiem
-spadek syntezy bialka z 6,48 do 3,55
-spadek bilansu bialkowego z 0,59 do 0,07


Mixed muscle protein synthesis and breakdown after resistance exercise in humans.

Mixed muscle protein fractional synthesis rate (FSR) and fractional breakdown rate (FBR) were examined after an isolated bout of either concentric or eccentric resistance exercise. Subjects were eight untrained volunteers (4 males, 4 females). Mixed muscle protein FSR and FBR were determined using primed constant infusions of [2H5]phenylalanine and 15N-phenylalanine, respectively. Subjects were studied in the fasted state on four occasions: at rest and 3, 24, and 48 h after a resistance exercise bout. Exercise was eight sets of eight concentric or eccentric repetitions at 80% of each subject's concentric 1 repetition maximum. There was no significant difference between contraction types for either FSR, FBR, or net balance (FSR minus FBR). Exercise resulted in significant increases above rest in muscle FSR at all times: 3 h = 112%, 24 h = 65%, 48 h = 34% (P < 0.01). Muscle FBR was also increased by exercise at 3 h (31%; P < 0.05) and 24 h (18%; P < 0.05) postexercise but returned to resting levels by 48 h. Muscle net balance was significantly increased after exercise at all time points [(in %/h) rest = -0.0573 +/- 0.003 (SE), 3 h = -0.0298 +/- 0.003, 24 h = -0.0413 +/- 0.004, and 48 h = -0.0440 +/- 0.005], and was significantly different from zero at all time points (P < 0.05). There was also a significant correlation between FSR and FBR (r = 0.88, P < 0.001). We conclude that exercise resulted in an increase in muscle net protein balance that persisted for up to 48 h after the exercise bout and was unrelated to the type of muscle contraction performed.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9252485

po 8 powtorzeniach badano wzrost rozpadu bailka:
po 3h 31%
po 24h 18%
po 48 - 0

jak rowniez bilans bialkowy:
po 3h -0.0573
po 24h -0.0413
po 48h -0.0440


Resistance training reduces the acute exercise-induced increase in muscle protein turnover.


We examined the effect of resistance training on the response of mixed muscle protein fractional synthesis (FSR) and breakdown rates (FBR) by use of primed constant infusions of [2H5]phenylalanine and [15N]phenylalanine, respectively, to an isolated bout of pleiometric resistance exercise. Trained subjects, who were performing regular resistance exercise (trained, T; n = 6), were compared with sedentary, untrained controls (untrained, UT; n = 6). The exercise test consisted of 10 sets (8 repetitions per set) of single-leg knee flexion (i.e., pleiometric muscle contraction during lowering) at 120% of the subjects' predetermined single-leg 1 repetition maximum. Subjects exercised one leg while their contralateral leg acted as a nonexercised (resting) control. Exercise resulted in an increase, above resting, in mixed muscle FSR in both groups (UT: rest, 0.036 +/- 0.002; exercise, 0.0802 +/- 0.01; T: rest, 0.045 +/- 0.004; exercise, 0.067 +/- 0.01; all values in %/h; P < 0.01). In addition, exercise resulted in an increase in mixed muscle FBR of 37 +/- 5% (rest, 0.076 +/- 0.005; exercise, 0.105 +/- 0.01; all values in %/h; P < 0.01) in the UT group but did not significantly affect FBR in the T group. The resulting muscle net balance (FSR - FBR) was negative throughout the protocol (P < 0.05) but was increased in the exercised leg in both groups (P < 0.05). We conclude that pleiometric muscle contractions induce an increase in mixed muscle protein synthetic rate within 4 h of completion of an exercise bout but that resistance training attenuates this increase. A single bout of pleiometric muscle contractions also increased the FBR of mixed muscle protein in UT but not in T subjects.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9886957

wykonano 10 serii po 8 powtorzen knee flexion
-rozpad bialka wzrosl 37% po treningu



Muscle protein degradation and amino acid metabolism during prolonged knee-extensor exercise in humans.

The aim of this study was to investigate whether prolonged one-leg knee-extensor exercise enhances net protein degradation in muscle with a normal or low glycogen content. Net amino acid production, as a measure of net protein degradation, was estimated from leg exchange and from changes in the concentrations of amino acids that are not metabolized in skeletal muscle. Experiments were performed at rest and during one-leg knee-extensor exercise in six subjects having one leg with a normal glycogen content and the other with a low glycogen content. Exercise was performed for 90 min at a workload of 60-65% of maximal one-leg power output, starting either with the normal-glycogen or the low-glycogen leg, at random. The net production of threonine, lysine and tyrosine and the sum of the non-metabolized amino acids were 9-20-fold higher (P<0.05) during exercise of the normal-glycogen leg than at rest. Total amino acid production was also 10-fold higher during exercise compared with that at rest (difference not significant). The net production rates of threonine, glycine and tyrosine and of the sum of the non-metabolized amino acids were about 1.5-2.5-fold higher during exercise with the leg with a low glycogen content compared with the leg with a normal glycogen content (P<0.05). Total amino acid production was 1.5-fold higher during exercise for the low-glycogen leg compared with the normal-glycogen leg (difference not significant). These data indicate that prolonged one-leg knee-extensor exercise leads to a substantial increase in net muscle protein degradation, and that a lowering of the starting muscle glycogen content leads to a further increase. The carbon atoms of the branched-chain amino acids (BCAA), glutamate, aspartate and asparagine, liberated by protein degradation, and the BCAA and glutamate extracted in increased amounts from the blood during exercise, are used for the synthesis of glutamine and for tricarboxylic-acid cycle anaplerosis.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10545306

u grupy osob majacych male zasoby glikogenu - pula aminokwasow we krwi wynosily 150% wiecej niz u grupy z wiekszymi zasobami glikogenu


Effect of exercise and recovery on muscle protein synthesis in human subjects.

Previous studies using indirect means to assess the response of protein metabolism to exercise have led to conflicting conclusions. Therefore, in this study we have measured the rate of muscle protein synthesis in normal volunteers at rest, at the end of 4 h of aerobic exercise (40% maximal O2 consumption), and after 4 h of recovery by determining directly the rate of incorporation of 1,2-[13C]leucine into muscle. The rate of muscle protein breakdown was assessed by 3-methylhistidine (3-MH) excretion, and total urinary nitrogen excretion was also measured. There was an insignificant increase in 3-MH excretion in exercise of 37% and a significant increase (P less than 0.05) of 85% during 4 h of recovery from exercise (0.079 +/- 0.008 vs. 0.147 +/- 0.0338 mumol.kg-1.min-1 for rest and recovery from exercise, respectively). Nonetheless, there was no effect of exercise on total nitrogen excretion. Muscle fractional synthetic rate was not different in the exercise vs. the control group at the end of exercise (0.0417 +/- 0.004 vs. 0.0477 +/- 0.010%/h for exercise vs. control), but there was a significant increase in fractional synthetic rate in the exercise group during the recovery period (0.0821 +/- 0.006 vs. 0.0654 +/- 0.012%/h for exercise vs. control, P less than 0.05). Thus we conclude that although aerobic exercise may stimulate muscle protein breakdown, this does not result in a significant depletion of muscle mass because muscle protein synthesis is stimulated in recovery.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2221048

trening aerobowy moze stymulowac rozpad bialka


Muscle substrate utilization and lactate production.

Biopsies (biceps) were examined in 8 bodybuilders across a typical arm-curl training session (80% 1-RM). [PCr] and [glycogen] decreased 62 and 12% after 1 set (n = 4), and 50 and 24% after 3 sets (n = 4). [Lactate] was 91 and 118 mmol &times kg-1, respectively, after 1 and 3 sets. Fatigue was probably partially caused by decreased [PCr] and increased [H+] (first set) and by decreased [H+] in subsequent sets.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10364416

1 seria uginan na biceps (4powtorzenie) moze zmniejszyc zasoby glikogenu o 12%
3serie uginan (3x4) moze zmniejszyc zasoby glikogenu 0 24%


Muscle metabolism during intense, heavy-resistance exercise.

The objective of this study was to examine the muscle metabolic changes occurring during intense and prolonged, heavy-resistance exercise. Muscle biopsies were obtained from the vastus lateralis of 9 strength trained athletes before and 30 s after an exercise regimen comprising 5 sets each of front squats, back squats, leg presses and knee extensions using barbell or variable resistance machines. Each set was executed until muscle failure, which occurred within 6-12 muscle contractions. The exercise: rest ratio was approximately 1:2 and the total performance time was 30 min. Concentrations of adenosine triphosphate (ATP), creatine phosphate (CP), creatine, glycogen, glucose, glucose-6-phosphate (G-6-P), alpha-glycerophosphate (alpha-G-P) and lactate were determined on freeze-dried tissue samples using fluorometric assays. Blood samples were analyzed for lactate and glucose. The exercise produced significant reductions in ATP (p less than 0.01) and CP (p less than 0.001), while alpha-G-P more than doubled (p less than 0.05), glucose increased tenfold (p less than 0.001) and G-6-P fourfold (p less than 0.001). Muscle lactate concentration at cessation of exercise averaged 17.3 mmol X kg-1 w. w. Glycogen concentration decreased (p less than 0.001) from 160 to 118 mmol X kg-1 w. w. It is concluded that high intensity, heavy resistance exercise is associated with a high rate of energy utilization through phosphagen breakdown and activation of glycogenolysis.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3758035

po 5 seriach przysiadow ze sztang trzymana z przodu,z tylu,wyciskania na suwnicy i wyprostowan - poziom glikogenu spadl z 160 do 118 mmol/kg


Glycogen resynthesis in skeletal muscle following resistive exercise.

The purpose of this investigation was to determine the influence of post-exercise carbohydrate (CHO) intake on the rate of muscle glycogen resynthesis after high intensity weight resistance exercise in subjects not currently weight training. In a cross-over design, eight male subjects performed sets (mean = 8.8) of six single leg knee extensions at 70% of one repetition max until 50% of full knee extension was no longer possible. Total force application was equated between trials using a strain gauge interfaced to a computer. The subjects exercised in the fasted state. Post-exercise feedings were administered at 0 and 1 h consisting of either a 23% CHO solution (1.5 g.kg-1) or an equal volume of water (H2O). Total force production, preexercise muscle glycogen content, and degree of depletion (-40.6 and -44.3 mmol.kg-1 wet weight) were not significantly different between H2O and CHO trials. As anticipated during the initial 2-h recovery, the CHO trial had a significantly greater rate of muscle glycogen resynthesis as compared with the H2O trial. The muscle glycogen content was restored to 91% and 75% of preexercise levels when water and CHO were provided after 6 h, respectively.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8455450

po 8 seriach po 6 powtorzen prostowan nog w siadzie poziom glikigenu spadl srednio o 40-43mmol/kg

***************************************

Takie zjawiska zachodzą po treningu.
Czy mozna temu zapobiec?
Tak!
Nie trenując wogole.

Niestety miesień musi zostac zniszczony aby pózniej powstal większy i mocniejszy!

Ale w tym nasz cel aby ten proces regeneracji czyli odbudowy mięsni jak i glikogenu przyspieszyc.

Aby tego dokonac zaraz po skonczeniu treningu nalezy spozyc napój weglowodanowo-bialkowy:
ok.0,8-1,2g/kgmc prostych weglowodanów (np.glukoza)
ok.0,4g/kmc 'szybkich' bialek (np. izolat)
+ ew. kilka gram bcaa/leucyny


Wtedy bedziemy mieli pewnosc ze procesy odnowy przyspieszymy i zmaxymalizujemy.



*******************************************

Kilka badan:


Effects of ingesting protein with various forms of carbohydrate following resistance-exercise on substrate availability and markers of anabolism, catabolism, and immunity

Ingestion of carbohydrate (CHO) and protein (PRO) following intense exercise has been reported to increase insulin levels, optimize glycogen resynthesis, enhance PRO synthesis, and lessen the immuno-suppressive effects of intense exercise. Since different forms of CHO have varying glycemic effects, the purpose of this study was to determine whether the type of CHO ingested with PRO following resistance-exercise affects blood glucose availability and insulin levels, markers of anabolism and catabolism, and/or general immune markers.
Methods
40 resistance-trained subjects performed a standardized resistance training workout and then ingested in a double blind and randomized manner 40 g of whey PRO with 120 g of sucrose (S), honey powder (H), or maltodextrin (M). A non-supplemented control group (C) was also evaluated. Blood samples were collected prior to and following exercise as well as 30, 60, 90, and 120 min after ingestion of the supplements. Data were analyzed by repeated measures ANOVA or ANCOVA using baseline values as a covariate if necessary.
Results
Glucose concentration 30 min following ingestion showed the H group (7.12 ± 0.2 mmol/L) to be greater than S (5.53 ± 0.6 mmol/L; p < 0.03); M (6.02 ± 0.8 mmol/L; p < 0.05), and C (5.44 ± 0.18 mmol/L; p < 0.0002) groups. No significant differences were observed among groups in glucose area under the curve (AUC) values, although the H group showed a trend versus control (p = 0.06). Insulin response for each treatment was significant by time (p < 0.0001), treatment (p < 0.0001) and AUC (p < 0.0001). 30-min peak post-feeding insulin for S (136.2 ± 15.6 uIU/mL), H (150.1 ± 25.39 uIU/mL), and M (154.8 ± 18.9 uIU/mL) were greater than C (8.7 ± 2.9 uIU/mL) as was AUC with no significant differences observed among types of CHO. No significant group × time effects were observed among groups in testosterone, cortisol, the ratio of testosterone to cortisol, muscle and liver enzymes, or general markers of immunity.
Conclusion
CHO and PRO ingestion following exercise significantly influences glucose and insulin concentrations. Although some trends were observed suggesting that H maintained blood glucose levels to a better degree, no significant differences were observed among types of CHO ingested on insulin levels. These findings suggest that each of these forms of CHO can serve as effective sources of CHO to ingest with PRO in and attempt to promote post-exercise anabolic responses


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2206056/

po treningu 4 grupyz spozywalo rozne produkt:
-40g bialka + 120g sacharozy
-40g bialka + 120g proszku miodowego
-40g bialka + 120g maltodextrin
-placebo

wnioski:
w porownaniu do grupy placebo poziom glukozy byl znacznie wiekszy u pozostalych grup spozywajacych weglowodany - najwazszy u grupy spozywajacej bialko + miod w proszku (?)




poziom insuliny byl znacznie wiekszy we wszystkich grupsach w porownaniu do placebo - a najwiekszy w grupie spozywajacej maltodextryny




poziom kortyzolu rowniez byl nizszy w kazdej grupie - oprocz grupy placebo (C)





Postexercise protein-carbohydrate and carbohydrate supplements increase muscle glycogen in men and women.

We have previously demonstrated that women did not increase intramuscular glycogen in response to an increased percent of dietary carbohydrate (CHO) (from 60 to 75% of energy intake) (M. A. Tarnopolsky, S. A. Atkinson, S. M. Phillips, and J. D. MacDougall. J. Appl. Physiol. 78: 1360-1368, 1995). CHO and CHO-protein (Pro) supplementation postexercise can potentiate glycogen resynthesis compared with placebo (K. M. Zawadzki, B. B. Yaspelkis, and J. L. Ivy. J. Appl. Physiol. 72: 1854-1859, 1992). We studied the effect of isoenergetic CHO and CHO-Pro-Fat supplements on muscle glycogen resynthesis in the first 4 h after endurance exercise (90 min at 65% peak O2 consumption) in trained endurance athletes (men, n = 8; women, tested in midfollicular phase, n = 8). Each subject completed three sequential trials separated by 3 wk; a supplement was provided immediately and 1-h postexercise: 1) CHO (0.75 g/kg) + Pro (0.1 g/kg) + Fat (0.02 g/kg), 2) CHO (1 g/kg), and 3) placebo (Pl; artificial sweetener). Subjects were given prepackaged, isoenergetic, isonitrogenous diets, individualized to their habitual diet, for the day before and during the exercise trial. During exercise, women oxidized more lipid than did men (P < 0.05). Both of the supplement trials resulted in greater postexercise glucose and insulin compared with Pl (P < 0.01), with no gender differences. Similarly, both of these trials resulted in increased glycogen resynthesis (37.2 vs. 24. 6 mmol . kg dry muscle-1 . h-1, CHO vs. CHO-Pro-Fat, respectively) compared with Pl (7.5 mmol . kg dry muscle-1 . h-1; P < 0.001) with no gender differences. We conclude that postexercise CHO and CHO-Pro-Fat nutritional supplements can increase glycogen resynthesis to a greater extent than Pl for both men and women.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9390958

badano wplyw suplementacji okolotreningowej (przed+po) na poziom glikogenu
byly grupy:
-placebo
-grpa spozywajaca weglowodany 1g/kg
-grupa spozywajaca mix weglowodany 0,75g/kg + bialko 0,1g/kg + tluszcz 0,02g

wnioski:
-kobiety spolily wiecej tluszczu niz mezczyzni
-obie grupy w porownaniu do placebo mialy wiekszy poizom glukozy
-grupa spozywajaca weglowodany miala glikogen na poziomie 37
grupa spozywajaca mix na poziomie 27
a grupa placebo 7,5mmol

Maximizing postexercise muscle glycogen synthesis: carbohydrate supplementation and the application of amino acid or protein hydrolysate mixtures.

BACKGROUND: Postexercise muscle glycogen synthesis is an important factor in determining the time needed to recover from prolonged exercise.

OBJECTIVE: This study investigated whether an increase in carbohydrate intake, ingestion of a mixture of protein hydrolysate and amino acids in combination with carbohydrate, or both results in higher postexercise muscle glycogen synthesis rates than does ingestion of 0.8 g*kg(-)(1)*h(-)(1) carbohydrate, provided at 30-min intervals.

DESIGN: Eight trained cyclists visited the laboratory 3 times, during which a control beverage and 2 other beverages were tested. After the subjects participated in a strict glycogen-depletion protocol, muscle biopsy samples were collected. The subjects received a beverage every 30 min to ensure ingestion of 0.8 g carbohydrate*kg(-)(1)*h(-)(1) (Carb trial), 0.8 g carbohydrate*kg(-)(1)*h(-)(1) plus 0.4 g wheat protein hydrolysate plus free leucine and phenylalanine*kg(-)(1)*h(-)(1) (proven to be highly insulinotropic; Carb + Pro trial), or 1.2 g carbohydrate*kg(-)(1)*h(-)(1) (Carb + Carb trial). After 5 h, a second biopsy was taken.

RESULTS: Plasma insulin responses in the Carb + Pro and Carb + Carb trials were higher than those in the Carb trial (88 +/- 17% and 46 +/- 18%; P < 0.05). Muscle glycogen synthesis was higher in both trials than in the Carb trial (35. 4 +/- 5.1 and 44.8 +/- 6.8 compared with 16.6 +/- 7.8 micromol glycosol units*g dry wt(-)(1)*h(-)(1), respectively; P < 0.05).

CONCLUSIONS: Addition of a mixture of protein hydrolysate and amino acids to a carbohydrate-containing solution (at an intake of 0.8 g carbohydrate*kg(-)(1)*h(-)(1)) can stimulate glycogen synthesis. However, glycogen synthesis can also be accelerated by increasing carbohydrate intake (0.4 g*kg(-)(1)*h(-)(1)) when supplements are provided at 30-min intervals.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10871568

byly 3 grupy spozywajace zaraz po treningu ktory wyplukal glikogen:
-spozywajaca 0,8g/kgmc weglowodanow
-spozywajaca 0,8 + o,4g weglowodanow (
-spozywajaca 0,8g weglowodanow + 0,4g bialka + leucyne

wnioski:
-poziom insuliny byl najwiekszy u grupy spozywajacej mix bialka + weglowodanow (88 vs. 46)
-synteza glikogenu byla najmniejsza w grupie spozywajacej 0,8g weglowodanow (16mmol) w prownaniu do grupy mix (35mmol) i grupy spozywajacej 1,2g wegli (45mmol)


Postexercise nutrient intake timing in humans is critical to recovery of leg glucose and protein homeostasis.

Although the importance of postexercise nutrient ingestion timing has been investigated for glycogen metabolism, little is known about similar effects for protein dynamics. Each subject (n = 10) was studied twice, with the same oral supplement (10 g protein, 8 g carbohydrate, 3 g fat) being administered either immediately (EARLY) or 3 h (LATE) after 60 min of moderate-intensity exercise. Leg blood flow and circulating concentrations of glucose, amino acids, and insulin were similar for EARLY and LATE. Leg glucose uptake and whole body glucose utilization (D-[6,6-2H(2)]glucose) were stimulated threefold and 44%, respectively, for EARLY vs. LATE. Although essential and nonessential amino acids were taken up by the leg in EARLY, they were released in LATE. Although proteolysis was unaffected, leg (L-[ring-2H(5)]phenylalanine) and whole body (L-[1-13C]leucine) protein synthesis were elevated threefold and 12%, respectively, for EARLY vs. LATE, resulting in a net gain of leg and whole body protein. Therefore, similar to carbohydrate homeostasis, EARLY postexercise ingestion of a nutrient supplement enhances accretion of whole body and leg protein, suggesting a common mechanism of exercise-induced insulin action.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11350780

badano wplyw 'czasu' kiedy zostanie spozyty posilek:
-zaraz po treningu
-3h po treningu

wnioski:
-w przypadku wypicia zaraz po treningu poziom glukozy byl o 44% wiekszy
-synteza bialka byla wieksza o 12%



Nutritional interventions to promote post-exercise muscle protein synthesis.

Resistance exercise is a powerful stimulus to augment muscle protein anabolism, as it can improve the balance between muscle protein synthesis and breakdown. However, the intake of food during post-exercise recovery is necessary for hypertrophy to occur. Therefore, athletes need to ingest protein following exercise to attain a positive protein balance and maximise their skeletal muscle adaptive response. The interaction between exercise and nutrition is not only important for athletes, but is also of important clinical relevance in the elderly. Exercise interventions combined with specific nutritional modulation provide an effective strategy to counteract or reduce the loss of skeletal muscle mass with aging.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17887813

spozywania bialka po treningu jest bardzo istatnym elelementem - w celu uzyskania pozytywnego bilansu bialkowego (zwiekszona synteza) tudziez do lepszej regeneracji powysilakowej


Combined ingestion of protein and free leucine with carbohydrate increases postexercise muscle protein synthesis in vivo in male subjects.

The present study was designed to determine postexercise muscle protein synthesis and whole body protein balance following the combined ingestion of carbohydrate with or without protein and/or free leucine. Eight male subjects were randomly assigned to three trials in which they consumed drinks containing either carbohydrate (CHO), carbohydrate and protein (CHO+PRO), or carbohydrate, protein, and free leucine (CHO+PRO+Leu) following 45 min of resistance exercise. A primed, continuous infusion of L-[ring-13C6]phenylalanine was applied, with blood samples and muscle biopsies collected to assess fractional synthetic rate (FSR) in the vastus lateralis muscle as well as whole body protein turnover during 6 h of postexercise recovery. Plasma insulin response was higher in the CHO+PRO+Leu compared with the CHO and CHO+PRO trials (+240 +/- 19% and +77 +/- 11%, respectively, P < 0.05). Whole body protein breakdown rates were lower, and whole body protein synthesis rates were higher, in the CHO+PRO and CHO+PRO+Leu trials compared with the CHO trial (P < 0.05). Addition of leucine in the CHO+PRO+Leu trial resulted in a lower protein oxidation rate compared with the CHO+PRO trial. Protein balance was negative during recovery in the CHO trial but positive in the CHO+PRO and CHO+PRO+Leu trials. In the CHO+PRO+Leu trial, whole body net protein balance was significantly greater compared with values observed in the CHO+PRO and CHO trials (P < 0.05). Mixed muscle FSR, measured over a 6-h period of postexercise recovery, was significantly greater in the CHO+PRO+Leu trial compared with the CHO trial (0.095 +/- 0.006 vs. 0.061 +/- 0.008%/h, respectively, P < 0.05), with intermediate values observed in the CHO+PRO trial (0.0820 +/- 0.0104%/h). We conclude that coingestion of protein and leucine stimulates muscle protein synthesis and optimizes whole body protein balance compared with the intake of carbohydrate only.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15562251

3 grupy
-spozywajaca weglowodany
-spozywajaca weglowodany + bialko
-spozywajac weglowodany + bialko + leucyne

wnioski:
-poziom insuliny byl najwiekszy w grupie spozywajacej mix wegli+bialka+leucyny



-rozpad bialka byl najwiekszy w grupie spozywajacej tylko weglowodany
-synteza bialka byla najwieszka w grupach spozywajacych mix
-bilans bilakowy w grupie spozywajecej tylko weglowdany byl ujemny,kiedy w grupach spozywajcych mix byl dodatni
-synteza bialka byla najwieksza w grupie spozywajacej wegle+bialko+leucyne (0,095),niz w grupie spozywajacej wegle + bialko (0,082) i wiecej niz w grupie spozywajcej same weglowodany (0,061) - gdzie byla najmniejsza





Choc spozycie samego posilku/napoju weglowodanowego - nie powoduje pozytywnego bilansu bialkowego:
Effect of carbohydrate intake on net muscle protein synthesis during recovery from resistance exercise

The purpose of this study was to determine the effect of ingestion of 100 g of carbohydrates on net muscle protein balance (protein synthesis minus protein breakdown) after resistance exercise. Two groups of eight subjects performed a resistance exercise bout (10 sets of 8 repetitions of leg presses at 80% of 1-repetition maximum) before they rested in bed for 4 h. One group (CHO) received a drink consisting of 100 g of carbohydrates 1 h postexercise. The other group (Pla) received a noncaloric placebo drink. Leg amino acid metabolism was determined by infusion of 2H5- or 13C6-labeled phenylalanine, sampling from femoral artery and vein, and muscle biopsies from vastus lateralis. Drink intake did not affect arterial insulin concentration in Pla, whereas insulin increased several times after the drink in CHO (P < 0.05 vs. Pla). Arterial phenylalanine concentration fell slightly after the drink in CHO. Net muscle protein balance between synthesis and breakdown did not change in Pla, whereas it improved in CHO from -17 ± 3 nmol·ml-1·100 ml leg-1 before drink to an average of -4 ± 4 and 0 ± 3 nmol·ml-1·100 ml leg-1 during the second and third hour after the drink, respectively (P < 0.05 vs. Pla during last hour). The improved net balance in CHO was due primarily to a progressive decrease in muscle protein breakdown. We conclude that ingestion of carbohydrates improved net leg protein balance after resistance exercise. However, the effect was minor and delayed compared with the previously reported effect of ingestion of amino acids.

http://jap.physiology.org/content/96/2/674.abstract?ijkey=4ac2bc6439a337078c4d5a1b8af87dc0116f6be4&keytype2=tf_ipsecsha

dwie grupy
-placebo
-grupa spozywajaca 100g weglowodanow 1h po treningu

wnioski:
-poziom insuliny u grupy placebo nie zminil sie,kiedy u grupy pijacej weglowodany zmianial sie kilkakrotnie
-bilans bialkowy byl negatywny u grupy placebo jak i grupy weglowodanowej - ale u grupy weglowodanowej zmniejszyl sie z -17 do -4 (ale nadal pozostal negatywny)

********************************

wnioski koncowe:

Po treningu wzrasta zarowno synteza bialka - jak i jego degradacja.
Po treningu synteza bialka staje sie coraz wieksza - lecz przy braku pozywienia calkowity bilans bialkowy (synteza bilaka-rozpad bialka) jest nadal negatywny!
Jezeli po treningu spozyjemy tylko weglowodany/napoj weglowodanowy - podniesiemy poziom insuliny i uzupelnimy zasoby glikogenu - ale to wszystko!
Bilans bialkowy nadal pozostanie negatywny!
Bedzie 'mniej' negatywny niz w przypadku 'nie jedzenia' - ale nadal bedzie negatywny - czyli wiecej bedzie bialek degradowanych (niszczonych) niz zostanie wytworzonych.

Dopiero spozycie bialka z weglowodanami / ew. bialka z weglowodanami i leucyna zmniejszy rozpad bialka,zwiekszy syneteze i uzupelni zapasy glikogenu - czyli to co na czym nam zalezy po treningu!


Ten obrazek przedstawia to najlepiej



CHO-grupa spozywajaca weglowodany
CHO+PRO-grupa spozywajaca weglowodany + bialko
CHO+PRO+LEU-grupa spozywajaca weglowodany + bialko + leucyne

katabolizm byl najwiekszy u grupy spozywajacej same weglowodany
kiedy to synteza byla najmniejsza - a bilans bilakowy negatywny

u grup spozywajacych weglowodany razem z bialkiem lub/i z leucyna - wyniki bylo porownywalne - a lekka przewaga grupy spozywajacej weglowodany + bialko + leucyne

Ktos napisze ze mozna to samo uzyskac bez weglowodanow - tak moze i mozna jesli jest sie na reduckji,czy na low carb wysoki poziom insuliny jest niewskazany czy spozycie weglowodanow.
Ale bedac 'na masie' - czy nawet na redukcji ale majac mozliwosc spozycia weglowodanow - ktore dzialajac synergicznie wraz z bialkiem/aminokwasami/leucyna podniosa jeszcze bardziej poziom insuliny w tym momencie (po treningu) nie polega tylko na:
- zwiększeniu transportu glukozy do komórek,
- zwiększeniu syntezy glikogenu ,
ale dziala glownie jako antykatabolik-powodujac:
- hamowanie rozpadu białek (katabolizmu) i ich zwiększona synteza,
- jak rowniez zwiększenie wychwytu aminokwasów - anabolizm -(im więcej aminokwasów zasiedli mięśnie, tym więcej zostanie wykorzystanych na potrzeby anabolizmu mięśniowego!),


yol


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-02-15 04:11:20

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 462 Napisanych postów 9051 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 91253
waldi1
po przeczytaniu wszystkiego nieznalazlem odp na moje pyt wiec odkopuje

jak sprawa glikogenu ma sie po drzemce?
wracam z pracy jem piers i warzywa +tluszcz godz pozniej drzemka 1-2h wcinam same bcaa i 40 min pozniej silownia
czy przez drzemke musze uzupelniac glikogen ww prostymi tak jak po normalnym snie? jestem endo i kiedys przed tr gluukoza do kreatyny strasznie szybko mnie obtluszczala to zostalo tylko po carbo


Nie, nie musisz .
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 183 Napisanych postów 12431 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 185431
jako ciekawostke dodam, ze w bezweglowodanowym podejsciu do suplementacji potreningowej zazwyczaj stosuje sie 2iu insuliny w celu zastapienia insuliny produkowanej po spozyciu weglowodanow
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Bardzo ciekawe i konkretne opracowanie. Ja jednak chyba troche inaczej podchodzę do zagadnienia jakim jest uzupełnianie zasobów glikogenu.

O ile zgadzam się bez dwóch zdań iż z opcja wegle + białko spozyta po treningu siłowym jest opcją najkorzystniejszą - w kontekście "odpowiedzi anabolicznej" organizmu, o tyle nie koniecznie kwestię uzupełniania glikogenu mięsniowego traktuję jako priorytet. Nie bardzo rozumiem dlaczego szybkie uzupełnienie glikogenu miałoby stanowić jakiś kluczowy element potreningowej "regeneracji". Odpowiedź insulinowa - jasne, dostarczenie aminokwasów - również w 100% się zgadzam, ale szybkie odtworzenie glikogenu w wypadku treningów siłowych nie ma tutaj aż takiego znaczenia. Ważne jest - by przed kolejną sesją treningową te zapasy były odtworzone (jak wykazano w jednym z powyższych badań). Jesli ktoś ma dwa treningi w ciągu dnia - to faktycznie sprawa szybkiego uzupełnienie glikogenu jest istotna, jesli kolejną sesję przewiduje dnia nastepnego, bądź za dwa dni - to nie ma priorytetu by się na tym koncentrować zaraz po treningu. Moim zdaniem przynajmniej w/w publikacje w żaden sposób nie wykazują by było inaczej. Chyba, że czegoś nie doczytałem.

___________________


Moim zdaniem srednio fortunne jest także sformułowanie:

czas trawienie izolatu zaczyna sie ok 20min po spozyciu
kiedy wpc okolo 2h


- wygląda to tak jakby WPC zaczynało być trawione po 2h...

Z tego co sie orientuję trawienie zarówno izolatu jak i koncentratu rozpoczyna się jak tylko pokarm dostanie się do żołądka.

A tutaj badanie (abstract) porównujące odpowiedź aminokwasową po podaniu WPI, WPH i WPI + beta-laktoglobulina:

Plasma amino acid response after ingestion of different whey protein fractions.

Farnfield MM, Trenerry C, Carey KA, Cameron-Smith D.

School of Exercise and Nutrition Sciences, Deakin University, Burwood, Victoria, Australia.
Abstract

Background and objectives The digestion rate of proteins and subsequent absorption of amino acids can independently modulate protein metabolism. The objective of the present study was to examine the blood amino acid response to whey protein isolate (WPI), beta-lactoglobulin-enriched WPI, hydrolysed WPI and a flavour-identical control. Methods Eight healthy adults (four female, four male) were recruited (mean+/-standard error of the mean: age, 27.0+/-0.76 years; body mass index, 23.2+/-0.8 kg/cm(2)) and after an overnight fast consumed 500 ml of each drink, each containing 25g protein, in a cross-over design. Blood was taken at rest and then every 15 min for 2 h post ingestion. Results Ingesting the beta-lactoglobulin-enriched WPI drink resulted in significantly greater plasma leucine concentrations at 45-120 min and significantly greater branched-chain amino acid concentrations at 60-105 min post ingestion compared with hydrolysed WPI. No differences were observed between WPI and beta-lactoglobulin-enriched WPI, and all protein drinks resulted in elevated blood amino acids compared with flavour-identical control. Conclusions In conclusion, whole proteins resulted in a more rapid absorption of leucine and branched-chain amino acid into the blood compared with the hydrolysed molecular form of whey protein.


- jak widac hydrolizowane białko nie koniecznie musi być obcja najkorzystniejszą.

A jako ciekwostkę dorzucam jeszcze:

Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise.

Tipton KD, Elliott TA, Cree MG, Wolf SE, Sanford AP, Wolfe RR.

Metabolism Unit, Shriners Hospitals for Children and Department of Surgery, The University of Texas Medical Branch, Galveston, TX 77550, USA. [email protected]
Abstract

PURPOSE: Determination of the anabolic response to exercise and nutrition is important for individuals who may benefit from increased muscle mass. Intake of free amino acids after resistance exercise stimulates net muscle protein synthesis. The response of muscle protein balance to intact protein ingestion after exercise has not been studied. This study was designed to examine the acute response of muscle protein balance to ingestion of two different intact proteins after resistance exercise.

METHODS: Healthy volunteers were randomly assigned to one of three groups. Each group consumed one of three drinks: placebo (PL; N = 7), 20 g of casein (CS; N = 7), or whey proteins (WH; N = 9). Volunteers consumed the drink 1 h after the conclusion of a leg extension exercise bout. Leucine and phenylalanine concentrations were measured in femoral arteriovenous samples to determine balance across the leg.

RESULTS: Arterial amino acid concentrations were elevated by protein ingestion, but the pattern of appearance was different for CS and WH. Net amino acid balance switched from negative to positive after ingestion of both proteins. Peak leucine net balance over time was greater for WH (347 +/- 50 nmol.min(-1).100 mL(-1) leg) than CS (133 +/- 45 nmol.min(-1).100 mL(-1) leg), but peak phenylalanine balance was similar for CS and WH. Ingestion of both CS and WH stimulated a significantly larger net phenylalanine uptake after resistance exercise, compared with the PL (PL -5 +/- 15 mg, CS 84 +/- 10 mg, WH 62 +/- 18 mg). Amino acid uptake relative to amount ingested was similar for both CS and WH (approximately 10-15%).

CONCLUSIONS: Acute ingestion of both WH and CS after exercise resulted in similar increases in muscle protein net balance, resulting in net muscle protein synthesis despite different patterns of blood amino acid responses.


jak widać powyżej, patrząc przekrojowo, zarówno spożywanie białek szybciej jak i wolniej trawionych może dawać podobną odpowiedź anaboliczną. W tym wypadku jednak warto byłoby zapoznać się z pełnym tekstem publikacji, bowiem zarówno posiłek przedtreningowy jak i czas spozycia i jakośc kolejnych posiłkow po szejku białkowym mogłyby moim zdaniem zmodyfikowac wynik tej próby


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-15 10:43:32
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Jesli już zatrzymujemy przy kwestiach zapasów energetycznych , to warto chyba zwrócic uwagę na triacyloglicerole wewnatrzmięsniowe:

Glycogen and triglyceride utilization in relation to muscle metabolic characteristics in men performing heavy-resistance exercise.

Essén-Gustavsson B, Tesch PA.

Swedish University of Agricultural Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Medicine and Surgery, Uppsala.
Abstract

Nine bodybuilders performed heavy-resistance exercise activating the quadriceps femoris muscle. Intermittent 30-s exhaustive exercise bouts comprising 6-12 repetitions were interspersed with 60-s periods for 30 min. Venous blood samples were taken repeatedly during and after exercise for analyses of plasma free fatty acid (FFA) and glycerol concentration. Muscle biopsies were obtained from the vastus lateralis muscle before and after exercise and assayed for glycogen, glycerol-3-phosphate, lactate and triglyceride (TG) content. The activities of citrate synthase (CS), lactate dehydrogenase, hexokinase (HK), myokinase, creatine kinase and 3-hydroxyacyl-CoA dehydrogenase (HAD), were analysed. Histochemical staining procedures were used to assess fibre type composition, fibre area and capillary density. TG content before and after exercise averaged (SD) 23.9 (13.3) and 16.7 (6.4) mmol kg-1 dry wt. The basal triglyceride content varied sixfold among individuals and the higher the levels the greater was the change during exercise. The glycogen content decreased (P less than 0.001) from 690 (82) to 495 (95) mmol kg-1 dry wt. and lactate and glycerol-3-phosphate increased (P less than 0.001) to 79.5 (5.5) and 14.5 (7.3) mmol kg-1 dry wt., respectively, after exercise. The HK and HAD/CS content respectively correlated with glycogen or TG content at rest and with changes in these metabolites during exercise. FFA and glycerol concentrations increased slightly (P less than 0.001) during exercise. Lipolysis may, therefore, provide energy during heavy-resistance exercise of relatively short duration. Also, storage and utilization of intramuscular substrates appear to be influenced by the metabolic profile of muscle.


ORAZ:

J Appl Physiol. 2004 Jul;97(1):11-6. Epub 2004 Feb 20.
Adding fat calories to meals after exercise does not alter glucose tolerance.

Fox AK, Kaufman AE, Horowitz JF.

Division of Kinesiology, The University of Michigan, Ann Arbor, MI 48109-2214, USA.
Abstract

A single session of exercise increases insulin sensitivity for hours and even days, and dietary carbohydrate ingested after exercise alters the magnitude and duration of this effect. Although increasing systemic fatty acid availability is associated with insulin resistance, it is uncertain whether increasing dietary fat availability after exercise alters the exercise-induced increase in insulin sensitivity. The purpose of this study was to determine whether adding fat calories to meals after exercise alters glucose tolerance the next day. Seven healthy men cycled 90 min at 66 +/- 2% peak oxygen uptake followed by a maximum of five high-intensity intervals. During the hours after exercise, subjects ingested three meals containing either low-fat (5% energy from fat) or high-fat (45% energy from fat) foods (Low-Fat and High-Fat groups, respectively). Each diet contained the same amount of carbohydrate and protein. An oral glucose tolerance test was performed the next morning. Muscle glycogen and intramuscular triglyceride (IMTG) concentrations were measured in muscle biopsy samples obtained immediately before exercise and the next morning. The day after exercise, muscle glycogen concentration was identical in High-Fat and Low-Fat (393 +/- 70 and 379 +/- 38 mmol/kg dry wt). At the same time, IMTG concentration was approximately 20% greater during High-Fat compared with Low-Fat (42.5 +/- 3.4 and 36.3 +/- 3.3 mmol/kg dry wt; P < 0.05). Despite the addition of approximately 165 g of fat to meals after exercise ( approximately 1,500 kcal) and a resultant elevation in IMTG concentration, glucose tolerance was identical in High-Fat and Low-Fat (composite index: 8.7 +/- 1.0 and 8.4 +/- 1.0). In summary, as long as meals ingested in the hours after exercise contain the same carbohydrate content, the addition of approximately 1500 kcal from fat to these meals did not alter muscle glycogen resynthesis or glucose tolerance the next day.


tak więc dodatek kalorii z tłuszczu w posiłku potreningowego nie ma wpływu na parametry takie jak tolerancja glukozy i resynteza glikogenu mięsniowego, wpływa natomiast dodatnio na poziom wewnątrzmięsniowych triacylogliceroli.

Ciekawie o tym napisał Łukasz Kowalski:

http://lukaszkowalski.blogspot.com/2010/09/triacyloglicerole-wewnatrzmiesniowe.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
widzialem te badania - ale poziom glikogenu byl mierzony dopiero dzien pozniej?
jak wiadomo ze nie spozywajac nawet nic po treningu - 24h juz wszystko zaczyna miec poziom sprzed treningu a 48h juz ma

glikogen czy bilans bialkowy - wczesniej czy pozniej sie zrowna/uzupelni czy bedzie pozytywny - ale jak wiadomo fat opoznia trawienie
jest tez kilka badan na temat 'timing'u' spozywania posilku potreningowego
wszystkie za sa za tym aby jak najszybciej spozywac posilek po treningowy nie tylko dla uzuplenienia glikogenu - ale przedewszystkim dla zatrzymania katabolizmu i nasilenie anabolizmu
jesli damy blonnik,fat czy spozyjemy ten posilek pozniej w porownaniu do poislku wegle+bialko spozytego zaraz po - te procesy beda zachodzic wolniej ale beda zachodzic aby suma sumarum po kilku godzinach byl taki sam stan

po co insulina?
tak jak napisalem na reduckji - w zalzenoasci od diety - moze byc zbedna
na masie - wiadomo
wracajac do reduckji i jesli ktos planuje spozyc weglowodany to njalpeszym czasem jest wlasnie ten okres
po drugie insulina dziala jak antykatabolik (+ przyspiesza wchlanianie aminokwasow czy wegli)
ale jak pokazuja badania - nawet nie spozywajac bialka a same wegle - pomijajac kwesie glikogenu (ktory sie uzupelni) to insulina zachamuje/zminimalizuje rozpad bialek miesniowych
nie nasili syntezy - ale rozpad bialka a tym samym bilans bialkowy bedzie bedzie duzo duzo korzystniejszy niz w wersji bez insuliny

wiec jesli juz spozywac weglowodany to tylko w tym okresie - wtedy mamy pewnosc ze zostana wykorzystane tam gdzie musza

ale to wszystkjo zalezy indywidualnie - ktos jest w ketozie - wiadomo ze nie bedzie spozywal wegli
jesli ktos jest na low carb i ma do dyspozycji te 100g wegli - to najlpesza pora aby je spozyc



Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-02-15 13:52:58
1

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2485 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 40634
Czyli stara szkoła białko + węgiel z wysokim ig jest skuteczna.
ale to wszystkjo zalezy indywidualnie - ktos jest w ketozie - wiadomo ze nie bedzie spozywal wegli
Taki posiłek w mojej ocenie nie da rady wytrącić z ketozy. Przynajmniej u mnie, to nie miało miejsca. Próbowałem miód+białko, glukoza+białko, banany+białko i zawsze byłem w ketozie.

Masz jeszcze info ile trwa okno anaboliczne? Jedni podają 5 min, drudzy 30 min, a jeszcze inni 2h po treningu.

Zmieniony przez - Ludi_ w dniu 2011-02-15 14:10:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
ile trwa?
im szybciej spozyjesz posilek tym lepiej - tyle trwa

wraz z uplywem czasu po skonczeniu treningu - glownie wrazliwosc insulinowa - wraca do normy
ile to trwa chyba nie ma dokladnego czasu nigdie podanego
jak napisalem jedni mowia 30min
inni 1h
a jeszcze inni 2h

jedno jest pewne - im szybciej spozyjesz taki posilek - tym lepiej zostanie wykorzystany

a taki posilek wedlug Mc/donalda wybije z ketozy ale chwilowo (chyba McDonalda)


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-02-15 15:09:39

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
solaros - ja doskonale rozumiem potrzebę wywołania i odpowiedzi insulinowej (węgle / wegle+ białko), i konieczność dostarczenia aminokwasów po treningu siłowym i rozumiem kwestię priorytetu (czyli że ważne jest by zrobić to w miarę szybko po treningu). Jednak uważam, iż owy priorytet nie dotyczy kwestii glikogenu (nochyba, że mamy dwa treningi w ciagu dnia), i tutaj stawiam nacisk. Stąd też zdecydowanie nie podzielam poglądu, iż uzupełnienie glikogenu po treningu siłowym jest kwestią istotną w kontekście posiłku potreningowego.

Zgadzam się natomiast iż spożycie mixu węgli i białek jest opcją najbardziej porzadaną (bardziej niż samych węgli czy samych białek). Jednak - powtarzam - nie w kontekście glikogenu, a odpowiedzi insulinowej i dostępności aminokwasów.

Badanie dotyczące IMTG zamieściłem by wskazać na znaczenie w/w jako paliwa dla pracujących mięśni, a także dla pewnej równowagi, jesli bowiem mówimy o glikogenie mięśniowym i potrzebie jego uzupełniania, to warto wspomnieć również o IMTG i opcji która zwieksza ich zapas w mięsniach przy potrenigowym "ładowaniu" (co sprawdzano dnia nastepnego i były widoczne róznice - ok 20% - pomiedzy grupą high-fat i low-fat).

Przypadek jednak nie dotyczył sportów siłowych, a wskazałem na niego w ramach ciekawostki

tutaj pełen text:

http://jap.physiology.org/content/97/1/11.full

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-15 15:12:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 183 Napisanych postów 12431 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 185431
zwiekszone tempo syntezy protein po treningu utrzymuje sie przez kilkanascie godzin

podniesiona wrazliwosc insulinowa tez utrzymuje sie przez dosc dlugi okres czasu /nawet w jednym z badan napisano 'A single session of exercise increases insulin sensitivity for hours and even days'/

wiec tak naprawde tzw. okno anaboliczne trwa dosc dlugo

i chyba nie myslicie, ze organizm potrafi odroznic koniec treningu od dluzszej przerwy pomiedzy seriami %)

tak naprawde to magiczne okno anaboliczne zaczyna sie jakis czas po zakonczeniu treningu, kiedy organizm z kataboliczneg stanu pozyskiwania energii zaczyna przechodzic w bardziej anaboliczny stan
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
a co stoi na przeszkodzie aby ta 'suplementacje' zaczac juz na treningu czy nawet tuz przed/rowno z rozpoczeciem?



w celu zminimalizowania katabolizmu (wiekszy przeplyw krwi,wiecej paliwa,wieksza pula aminokwasow)

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 319 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 7556
"Aby tego dokonac zaraz po skonczeniu treningu nalezy spozyc napój weglowodanowo-bialkowy:
ok.0,8-1,2g/kgmc prostych weglowodanów (np.glukoza)
ok.0,4g/kmc 'szybkich' bialek (np. izolat)
"

to się ma rozumiem do treningu siłowego, a jak się sprawa tyczy do treningu aerobowego/wytrzymałościowego (duża intensywność ) czas powiedzmy 60 min? lub 120 min?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Fosfatydyloseryna (phosphatidylserine) - blokuje kortyzol i działa przeciwstresowo

Następny temat

Białko - dzienne zapotrzebowanie.

WHEY premium