SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Pomysl na szybkie i proste surówki fit

Wysłana -
Witam
Macie jakies pomysly na szybki i smaczne suroweczki?
U mnie kruluja pomidorki z cebula i szczypiorkiem, ogorek swiezy, mizeria, brokuly gotowane.
Cos bym urozmaicil ale jakos brakuje mi pomyslow...
Wysłana -
Każdy trenujący zdaje sobie sprawę z tego, że podstawą zdrowia, jak i pośrednio uzyskanych efektów są źródła składników odżywczych, w postaci:

- białek,
- tłuszczów,
- węglowodanów.

Nie każdy jednak wie o tym, jak istotne są warzywa, jakie spożywamy w diecie, oraz ich ilości. Wiele osób skupia się na mięsach, rybach, jajach, nabiale, kaszach, ryżach, czy makaronach omijając warzywa, uważając je za zbędne dodatki smakowe do posiłków. W rzeczywistości nie są one tylko dodatkiem smakowym (chociaż tutaj również pełnią istotną funkcję). Warzywa z posiłku to obecność różnych witamin, składników mineralnych, enzymów, błonnika, czy innych nutraceutyków, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zdecydowanie warto urozmaicać je w posiłkach i starać się spożywać minimum 200-300 g na posiłek, nie ograniczając się do kilku.

Surówki są jednym z prostych możliwości połączenia warzyw, z przyprawami i otrzymania urozmaiconego dodatku, świetnie pasującego do każdego posiłku, szczególnie obiadowego. Jeżeli chcemy znaleźć fajne i proste przepisy na surówki, warto przeszukać dział kuchnia sfd: http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html jak i kuchnia potreningu.pl: http://potreningu.pl/kitchen/list Znajdziemy w nich sporo ciekawych przepisów, które warto wprowadzić do naszych posiłków.



Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
surówka z jabłka i selera, mi bardzo smakuje schłodzona i podana z ryżem

100g selera
100g jabłka
sół
pieprz
sok z cytryny (odrobina)
łyżka jogurtu naturalnego

kiszona kapusta z marchewka



Zmieniony przez - kaka21 w dniu 2017-09-26 17:58:50

Zmieniony przez - kaka21 w dniu 2017-09-26 18:00:43
Wysłana -
Kiszona kapusta odpada. Poza moim zasiegiem
Jablko i seler zetrzec na tarce czy pokroic w kostke czy jak?


Zmieniony przez - Lordwais w dniu 2017-09-26 18:51:33
Wysłana -
tak, na grubych oczkach, ja seler parzę gorącą wodą na sitku.

*Druga opcja, bez jogurtu: sparzony seler + marchew + jabłko + olej +przyprawy
tutaj jabłka dodajemy mniej bo marchew jest słodka.

* Mój faworyt, kupuję mix sałat z biedronki za 3-4zł mają największy wybór różnych rodzai sałaty, dodaję paprykę, ogórka, pomidor cokolwiek co mam, wedle uznania, czasem sam ogórek, można dodać orzechy, zależy kto na jakiej diecie jest, dodaję łyżkę oleju i przyprawy, wychodzi wielka miska, można zrobić na dwa dni, tylko na drugi dzień zmniejszy swoją objętość po puszczeniu wody

* surówka z białej kapusty (porcja na 4 osoby)
pół średniej główki białej kapusty
3 marchewki
pęczek dymki
1 1/2 łyżeczki soli
łyżka oleju
sok z połowy cytryny
Kapustę poszatkować nożem i posolić, odstawić na 10-15 minut aby puściła soki, zetrzeć marchewkę i dodać do kapusty, dodać olej, doprawić wedle uznania

*co samo co powyżej tylko zamiast marchewki dodajemy ogórek i koperek

* ogórki z pomidorem, to jest dość kontrowersyjne bo połączenie tych produktów zabija witaminę C, ale w obecnych czasami takiej ilości jedzenia, dla mnie to głupota. Ilość wedle uznania: zielony ogórek pokroić w kostkę, pomidor pokroić w kostkę, dodaje cebulę dymkę albo koperek, pietruszkę co tam mam, sól i pieprz do smaku

*fit mizeria: ogórki zetrzeć na tarce na plasterki, albo pokroić w plasterki, dodać koperek, łyżkę jogurtu naturalnego, sól pieprz

*surówka z kapusty pekińskiej: pół kapusty pekińskiej + pomidor + marchew + cebula może być papryka, rzodkiewka, seler, zetrzeć na tarce, pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, olej

*gotowany kalafior
*fasolka szparagowa

*surówka z buraków:
buraki czerwone surowe (300g)
1 jabłko (150g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy (sól, pieprz)
Buraki i jabłko obieramy, następnie trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę lub świeży szczypiorek wraz z cebulkami drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy jedynie solą i pieprzem.

*szczawiowa
szczaw (100g)
pęczek rzodkiewek (150g)
koperek
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
przyprawy (sól, pieprz)
Szczaw drobno kroimy w paseczki, rzodkiewki i kostkę lub trzemy na tarce, koperek siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.




Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2017-09-26 20:24:53
Wysłana -
No no, sie rozpisalas. Dziekuje slicznie. Jak tylko stestuje ktorys z przepisow to napewno wrzuce fotke. Tylko teoche duzo tych skladnikow i roboty. Zawsze wystarczylo mi pokrojenie nozem, zasypanie przyprawami i wsio. A Tu jeszcze w tarke trzeba sie zaopatrzec
Wysłana -
Nie ma za co, jak się robi dla siebie albo dwóch osób to raz dwa jest, gotują się ziemniaki albo ryż, kasza a w międzyczasie szybko surówka jakaś, ja robię na dwa dni i tak jak mówiłam, mój faworyt to mix sałat z dodatkami, piszą że jest już umyta i gotowa do spożycia więc to też plus


Zmieniony przez - kaka21 w dniu 2017-09-28 10:41:23
Wysłana -
Narazie szukam tarki a potem bede testowal po kolei. Swoja droga, chyba byka strzelilem w "suruwki".
Wysłana -
zgadza się , ale już poprawiony :)
Wysłana -
Tak mi sie spieszylo ze uproscilem surowke. Jablko+marchew, zadnych przypraw ani nic, pycha! Pamietam jak mama albo babcia mia takie robily ale one dodawaly cukru

Seler nie dostepny u mnie

Nastepna przetestuje burakowa.






Zmieniony przez - Lordwais w dniu 2017-10-03 18:26:33
Wysłana -
Dzisiaj wpadla surowka z burakow, jablek i cebulki. Niestety, dostepne mialem tylko gotowane, cebulka teoche mogla nie pasowac do gotowanych buraczkow jednak i tak wyszlo pysznie.
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź