Streetz Killerwitam, mam pytanie odnosnie diety stosowanej przez kulturystow w okresie przed startowym, co oni jedza ze sa tak pocieci i wysuszeni, poniewaz chcialbym obecnie zrzucic tkanke tluszczowa do poziomu ok 5 % , miec podobne dociecia. jaki rozklad BTW oni stosuja? Przegladam dziennik zawodowcow na tym forum i w wiekszosci ich dieta wyglada podobnie : ww ok 3-1 g na kg masy , bialko ok3 g i tluszcz tyle co z kury i ryzu. czy to wystarczy aby wreszczie dociac sie do 5 % tluszczu? dziekuje
Witam,
Na początku powiem że 5% to naprawdę mało i trzeba zastanowić się po co jest to Ci potrzebne jeśli nie startujesz.
Odchudzić się - zredukować do poziomu 5% tłuszczu to nie sztuka. Cały wic polega na tym żeby zachować przy tym jak najwięcej masy mięśniowej. Dieta którą napisałeś - rozkład , z grubsza temu służy ale do tego dochodzą godziny treningów, jeszcze więcej aerobów, kosztowna suplementacja i wspomaganie. Co do tłuszczu to faktycznie jest go mało w diecie ale coraz więcej zawodników nie obcina go do końca bo jest on również niezbędny w procesach jego spalania. Jak widzisz temat jest złożony i zaznaczam bardzo indywidualny.
Zwracam uwagę że redukcję do poziomu wyczynowego można osiągnąć jedząc bardzo dużo ww ale wszystko zależne jest od indywidualnych predyspozycji.