Dzisiaj jestem mały, jutro będe duży.
...
Napisał(a)
Czy jecie placki ziemniaczane? Bardzo je lubie ale nie wiem czy powinienen je jeść.
Dzisiaj jestem mały, jutro będe duży.
Dzisiaj jestem mały, jutro będe duży.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Nie przesadzam mamusia snmaruje ta babke aby sie upiekała(nie leje tyle aby ona pływała)
Dzieki za odpowiedź
<<<<Jeśli chcesz komuś obić twarz najpierw ją sam musisz nadstawić>>>>
Dzieki za odpowiedź
<<<<Jeśli chcesz komuś obić twarz najpierw ją sam musisz nadstawić>>>>
...
Napisał(a)
Ja tez uwielbiam placki ziemniaczane, ale niestety sa one b. tuczace. Zawieraja ww o wysokim IG i tluszcz i niestety sa przyrzadzane w najgorszy mozliwy sposob - smazenie! Produkt odpada zarowno w czasie robienia rzezby, jak rowniez w diecie CKD podczas ladowania ww.
Mysle, ze sa dopuszczalne jedynie na masie, a i to niezaczesto
no pain, no gain
Mysle, ze sa dopuszczalne jedynie na masie, a i to niezaczesto
no pain, no gain
były moderator działu ODŻYWIANIE
...
Napisał(a)
Nie wydaje mi się, żeby z plackami było aż tak źle. Owszem, prawda jest, że
smażenie sprawia, że dostarczają bardzo złej jakości tłuszczu, ale częściowo można temu zaradzić. Sposób pierwszy(ja tak robię) zrobic je zupełnie bez tłuszczu na teflonie(co prawda mój tata twierdzi, że to już nie placki...), a jeśli ktoś chce robić na tłuszczu to na oliwie z oliwek, albo smażyku w sprayu, a do ciasta mozna dodać troche spirytusu-wtedy placek nie chłonie tak tłuszczu. Co do tych ww o wysokim IG to nie do końca się zgadzam. Przecież IG ziemniaków to cos około 50(na forum znalazłam, że 48), a więc jest raczej niskie. W dodatku ziemniaki zawierają prawie wyłącznie ww złożone-sycącą na długi czas skrobię i sporo witaminy C(pewnie więcej niż gotowane ziemniaki, bo obróbka cieplna placków trwa krócej).Myslę, że jesli wybierze się odpowiednią metodę przyrządzania, to placki ziemniaczane są zupełnie sympatyczne
smoczek
smażenie sprawia, że dostarczają bardzo złej jakości tłuszczu, ale częściowo można temu zaradzić. Sposób pierwszy(ja tak robię) zrobic je zupełnie bez tłuszczu na teflonie(co prawda mój tata twierdzi, że to już nie placki...), a jeśli ktoś chce robić na tłuszczu to na oliwie z oliwek, albo smażyku w sprayu, a do ciasta mozna dodać troche spirytusu-wtedy placek nie chłonie tak tłuszczu. Co do tych ww o wysokim IG to nie do końca się zgadzam. Przecież IG ziemniaków to cos około 50(na forum znalazłam, że 48), a więc jest raczej niskie. W dodatku ziemniaki zawierają prawie wyłącznie ww złożone-sycącą na długi czas skrobię i sporo witaminy C(pewnie więcej niż gotowane ziemniaki, bo obróbka cieplna placków trwa krócej).Myslę, że jesli wybierze się odpowiednią metodę przyrządzania, to placki ziemniaczane są zupełnie sympatyczne
smoczek
...
Napisał(a)
Smoczek a mam pytanie co sadzis o babce kartoflanej? moze masz jej wartsoci energetyczne?
<<<Jeśli chcesz komuś obić twarz najpierw ją sam musisz nadstawić>>>>
<<<Jeśli chcesz komuś obić twarz najpierw ją sam musisz nadstawić>>>>
...
Napisał(a)
A taki placek z tartych kartofli
<<<Jeśli chcesz komuś obić twarz najpierw ją sam musisz nadstawić>>>>
<<<Jeśli chcesz komuś obić twarz najpierw ją sam musisz nadstawić>>>>
...
Napisał(a)
Takie coś może?(ze strony : http://www.kuchnia.3miasto.pl/50.htm )
"Babka ziemniaczana - kugelis ze skwarkami
1 kg ziemniaków,
1 jajko,
około 25 dag boczku /może być wędzony/ lub słoniny,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz, kwaśna śmietana
Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Boczek lub słoninę pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć dodać drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Gorące skwarki wlać do masy ziemniaczanej i wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz do smaku. Masę dobrze wymieszać i wlać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Najsmaczniejsza babka wychodzi przy grubości warstwy 5-6 cm. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku około 1,5 godziny, aż zrumieni się wierzch i ciasto odstanie od boków blaszki. Gorącą babkę wyjąć z formy, pokrajać w plastry i od razu podawać. Oddzielnie podać śmietanę do polewania babki. "
Jeśli cos takiego mniej więcej, to jesli odjąć ten boczek, skwarki,smietanę uzyc chudą, to nawet nie takie złeHehe, wtedy zostaja ziemniaki z jajkiem i cebulą
smoczek
"Babka ziemniaczana - kugelis ze skwarkami
1 kg ziemniaków,
1 jajko,
około 25 dag boczku /może być wędzony/ lub słoniny,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz, kwaśna śmietana
Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Boczek lub słoninę pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć dodać drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Gorące skwarki wlać do masy ziemniaczanej i wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz do smaku. Masę dobrze wymieszać i wlać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Najsmaczniejsza babka wychodzi przy grubości warstwy 5-6 cm. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku około 1,5 godziny, aż zrumieni się wierzch i ciasto odstanie od boków blaszki. Gorącą babkę wyjąć z formy, pokrajać w plastry i od razu podawać. Oddzielnie podać śmietanę do polewania babki. "
Jeśli cos takiego mniej więcej, to jesli odjąć ten boczek, skwarki,smietanę uzyc chudą, to nawet nie takie złeHehe, wtedy zostaja ziemniaki z jajkiem i cebulą
smoczek
...
Napisał(a)
Tak tylko ze bez cebuli boczku i czosnku
<<<Jeśli chcesz komuś obić twarz najpierw ją sam musisz nadstawić>>>>
<<<Jeśli chcesz komuś obić twarz najpierw ją sam musisz nadstawić>>>>
...
Napisał(a)
i ja pieke nie na smalcu tylko na oliwie
<<<Jeśli chcesz komuś obić twarz najpierw ją sam musisz nadstawić>>>>
<<<Jeśli chcesz komuś obić twarz najpierw ją sam musisz nadstawić>>>>
...
Napisał(a)
ja stosuje jeszcze diwniejszy wymysł
1kg ziemniaków
2 cebule
2 jaja
20d białego sera
smaze na teflonie bez tłuszczu
Wojtas
1kg ziemniaków
2 cebule
2 jaja
20d białego sera
smaze na teflonie bez tłuszczu
Wojtas
...
Napisał(a)
babka kartoflana - brzmi bardzo apetycznie
Szkoda że sie odchudzam ...
"Demon to some , angel to others ..."
Moderator działu "Film/muzyka/książki"
Szkoda że sie odchudzam ...
"Demon to some , angel to others ..."
Moderator działu "Film/muzyka/książki"
Polecane artykuły