SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Placek twarogowy (LC)

Wysłana -
Witam! Przedstawiam wam przepis na placek twarogowy, dużo białka, mało węgli i minimalna ilość tłuszczu. Jest to wersja bazowa, można ją urozmaicać czym się chce, najlepiej suchymi składnikami gdyż płynne składniki mogą sprawić że placek będzie nam się rozwalał na patelni.
Potrzebujemy:
-250g twarogu chudego,
-białka z 2 jaj,
-100g odżywki białkowej (u mnie WPI),
-parę kropel oleju lub oliwy,
-słodzik.

Przygotowanie:
1)Białka jaj, kostkę twarogu i słodzik wrzucam do miski i dokładnie ucieram.




2)Do tak powstałej masy dodaję odżywkę i ponownie ucieram.



3)Na rozgrzaną patelnię wlewam parę kropel oleju lub oliwy i dokładnie rozprowadzam po całej powierzchni ręcznikiem papierowym.



4)Wykładam na (koniecznie!) mocno rozgrzaną patelnię masę twarogową i gdy ładnie się zetnie od dołu przewracam na drugą stronę.




B: 133g
W: 8,6g
T: 4,2g
wartość kaloryczna: 604kcal


Zmieniony przez - Klepak94 w dniu 2013-05-17 17:00:54
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
przepis bardzo zachęcający , dziś zrobię :)
a mam takie jeszcze jedno pytanko co to za patelnia bo muszę zakupic a widzę że nic ci się nie przykleiły te placuszki :P



Zmieniony przez - kaktus w dniu 2013-05-17 17:08:56
Wysłana -
To jest patelnia do naleśników Tefal enjoy. Ale po wielu próbach doszedłem do wniosku że oprócz patelni ważne jest nasmarowanie jej nawet cienką warstwą oleju i mocne rozgrzanie :)

Zmieniony przez - Klepak94 w dniu 2013-05-17 17:19:58
Wysłana -
nie szkoda ci WPI do smażenia? :p Chyba że śpisz na kasie, ale sam przepis ciekawy, przetestuje
Wysłana -
Dla mnie czy usmażę czy rozrobię w shakerze to jeden pies Na kasie niestety nie śpię, ale uznałem ze warto pokazać co można zrobić jak się komuś picie koktajli znudziło
Wysłana -
ok dzięki te patelnie się tylko tym różnią chyba wielkością i kształtem bo w głembokiej patelni naleśnika sie fajnie chyba nie przewraca :P
Wysłana -
sory że tak pod tematem ale ile ma ta patelnia cm? A jaką polecasz tak do codziennych czynności tj. kurczak, omlet,itp chodzi mi o wielkość i całą nazwę byś mi podał , bo na tym allegro jest i za 40 i za 90 bo już sam nie wiem , może zainwestować w tą za 90 ale pytanie czy jest duża różnica. A swoja drogą mogliby taki temat na sfd zrobić "SPRZĘT DO KUCHNI ":P
Wysłana -
Tej patelni szukałem dość długo ponieważ chciałem robić duże naleśniki i potrzebowałem dużej patelni (ta ma 34 cm średnicy) udało mi się ją wyrwać na jakiejś stronie internetowej za około 60 zł. Do zwykłych dań używam najzwyklejszej patelni teflonowej (28cm) i nadaje się świetnie Moja Mama zbierała jakieś punkty na jakiejś magicznej karcie i za te punkty zamówiliśmy małą (24cm) patelnie z powłoką ceramiczną i jestem nią zachwycony, można na niej smażyć praktycznie bez tłuszczu ale trzeba uważać bo nawet przy lekkich uderzeniach mogą pojawiać się odpryski na powłoce ;-/
Wysłana -
kolega na IF jest , bo patrze że 140 g białka ? :D
ps. Wygląda nieźle , dla urozmaiceni polecam też wersję z dodaniem kakaa , jeżeli ktoś jest takim maniakiem czekolady jak ja :P
Wysłana -
Nieee , ja zazwyczaj dodaję do tych placków dużo otrębów albo robię polewę bogatą w węgle, chciałem pokazać po prostu "czystą" wersję do modyfikacji :)
Wysłana -
kaktus
głembokiejP


O kvrwa, nie spodziewalem sie tego

A przepis byl juz pare razy niemniej dobry patent na twarog, czesto szamie.
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź