SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Placek " ZBÓJA"

Wysłana -
Bardzo fajny placek np do podania w sylwestra jako pierwsze danie.Bardzo odżywczy i pyszny.Można wszystko wcześniej przygotować,przed podaniem smażymy tylko placki.

Składniki są na 10 porcji

1 porcja to 500 kcal 28 gram białka 36 gram węgli i 27 gram tłuszczy

co potrzebujemy-
szynka chuda 1 kg
kapusta kiszona 1 kg
cebula 4 szt
boczek wędzony surowy 100 gram
pieczarki 200 gram
ziemniaki 1 kg
mąka z płatków owsianych 100 gram
maka pszenna 100 gram
2 jajka
czosnek pół główki
sos sojowy
curry
imbir w kawałku
łyzka skrobi ziemniaczanej
jogurt naturalny 500 gr

Szynkę kroimy w kawałki 1-1.5 cm i na łyzce oleju kokosowego podsmażamy z przyprawami curry,wędzona papryka,przyprawa do gyrosa

następnie dodajemy kilka ząbków czosnku i 2 cebule pokrojone i podsmażamy razem

dodajemy 200 gram pieczarek pokrojonych i dalej podsmażamy i dolewamy sosu sojowego do smaku

następnie podlewamy wodą i tak długo dusimy aż mięso zmięknie,w 100 ml wody rozrabiamy łyżkę skrobi ziemniaczanej i zagęszczamy mięso w małej ilości sosu

Kapustę kiszoną kroimy drobno i zalewamy woda dokładamy 3 ziarnka ziela angielskiego,liść laurowy i kostkę bulionu wołowego i gotujemy do miękkości ( kapusta ma być jak najbardziej kwaśna)

boczek wędzony kroimy w kostke i wrzucamy na patelnię teflonowa aby się trochę wytopił,następnie do niego wrzucamy kapustę kiszona podkręcamy temperaturę aby woda odparowała i podsmażamy chwilę razem.

Robimy sos czosnkowy bierzemy jogurt naturalny 500 ml wciskamy przez praskę do niego 4 ząbki czosnku,dodajemy pieprz,troszkę słodzika,oraz czosnek suszony,mieszamy i odkładamy do lodówki.

Placki-1 kg ziemniaków ścieramy,2 cebule ścieramy dodajemy maki oraz 2 jajka i pieprz.na oleju kokosowym smażymy duże placki,przekładamy na talerz na to nakładamy nasze mięso,na mięso zasmażaną kapustę a kapustę polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego.















Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
.




Wysłana -
do mięsa jeszcze do smażenia dodałam imbir pocięty w zapałki
Wysłana -
Mistrzowskie połączenie smaków!
Wysłana -
Slinka poleciala..sog
Wysłana -
smakowicie wyglada.moje gusta. sog
Wysłana -
sog,uwielbiam te placki

Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2014-12-15 05:30:12

Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2014-12-15 05:30:55
Wysłana -
Spróbuje i to już w weekend, łap soga.
Nie wiem, cz w Lidlu będzie szynka ale moge dac polędwiczki w zamian.

Zmieniony przez - Hubert81 w dniu 2015-01-02 22:08:05
Wysłana -
Z nudów zrobiliśmy w pracy, tylko ze placki trafiły do pieca.. Boczek zamieniliśmy na bekon z frytu i ehh...niebo!
Wysłana -
omnomnomnom

Wysłana -
.

Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź