Śniadanie na dobry początek
"Współcześni dietetycy często powtarzają, że dobre rozpoczęcie dnia ma fundamentalne znaczenie dla samopoczucia i zdrowia. Mają przy tym na myśli zrównoważone śniadanie bez nadmiernego pośpiechu..."
Współcześni dietetycy często powtarzają, że dobre rozpoczęcie dnia ma fundamentalne znaczenie dla samopoczucia i zdrowia. Mają przy tym na myśli zrównoważone śniadanie bez nadmiernego pośpiechu. Mimo to wiele osób każdego ranka wychodzi z domu wypiwszy tylko filiżankę kawy, a czasem zupełnie na czczo. Jest to spowodowane brakiem czasu lub przekonaniem, że po obudzeniu żołądek nie jest w stanie przyjąć żadnego posiłku i napoju. Niezależnie od przyczyny, powszechne uprzedzenie sprawia, że śniadanie jest uważane za posiłek, bez którego można się spokojnie obyć.
Nie ma jednak bardziej mylnego przekonania. Poranny posiłek jest konieczny dla prawidłowego metabolizmu, gdyż rano nasz organizm potrzebuje dużo energii do prawidłowego funkcjonowania. Badania medyczne dowiodły, że niedostarczenie cukrów prostych i węglowodanów znacznie obniża sprawność pracy umysłowej. Co więcej, rezygnacja ze śniadania grozi tym, że w porze lunchu będziemy wygłodzeni, „pochłoniemy” zbyt wiele kalorii i trudno nam będzie wrócić do pracy.
Śniadanie dla każdego!
Czas na zjedzenie porannego posiłku można zlaleźć-dłuższe o dziesięć minut wylegiwanie się w łóżku na pewno nie sprawi, że będziemy bardziej wypoczęci. Jeśli czas ten poświęcimy na zjedzenie śniadania, będzie to doskonała inwestycja w rozpoczynający się dzień. Ci, którzy skarżą się, że nie są w stanie rano niczego zjeść, niech wprzęgną do pracy wyobraźnię i wymyślą sobie takie menu, które skusi nawet najbardziej opornego. Osoby mające problemy z nadwagą, nie powinny rezygnować ze śniadania-trzeba po prostu ograniczyć spożycie składników wysokokalorycznych, takich jak cukier i tłuszcze.
Równowaga kaloryczna i składnikowa.
Obecnie diść powszechnie wiadomo, że idealny poranny posiłek powinien dostarczyć nam około 20% całego dziennego zapotrzebowania kalorycznego (ok.400 kalorii z dziennej porcji 2000). Cukry to najważniejsze potrzebne nam substancje odżywcze. O ile cukry proste są bezpośrednim źródłem energii, to węglowodany (cukry złożone) tworzą zapas na późniejsze godziny. To samo można powiedzieć o tłuszczach.
Na początek owoce i warzywa.
Włoskie śniadanie, przez specjalistów ds. żywienia uważane jest za najlepsze na świecie, jest w zasadzie słodkie i stosownie do śródziemnomorskich tradycji, składa się z mleka i jego przetworów (jogurt), pieczywa oraz owoców. Idealnie byłoby zacząć od wypicia soku z owoców cytrusowych lub zjedzenia kawałka różowego grapefruita, których zadaniem jest „otwarcie” żołądka. Zamiast tego można zjeść mieszankę różnych owoców i warzyw. Cenne substancje, takie jak witaminy i minerały, są najlepiej przyswajane przy pustym żołądku. Ważne jest jednak, aby zjadane owoce i warzywa miały temperaturę pokojową, zbyt zimne wpływają b a r d z o niekorzystnie na żołądek, powodując wstrząs termiczny.
Chleb, masło i marmolada.
Dostarczenie właściwej ilości węglowodanów gwarantują takie produkty, jak
chrupkie pieczywo, tosty i suchary. W przeciwieństwie do opinii wyznawanej przez wiele osób jedzenie płatków zbożowych nie jest naprawdę wskazane, gdyż z powodu dużej zawartości błonnika hamują proces przyswajania wapnia z mleka i przetworów mlecznych. Cukry proste są ważne, ale bez przesady-organizm zużywa je zbyt szybko. Łyżeczka miodu doskonale zastąpi cukier i można ją rozsmarować na toście lub chlebie, bądź użyć do posłodzenia mleka, herbaty lub kawy. Dżemy i marmolady, dostępne w olbrzymim wyborze, są źródłem cukrów i błonnika, a do tego doskonale pasują do pieczywa. W menu powinny też znaleźć się tłuszcze, choćby w małych ilościach. Zamiast szukać ich w przekąskach lub innych ciężkich potrawach typu pizza, placki lub kiełbaski, lepiej jest zjeść kilka gramów masła i jakieś przetwory mleczne. Chleb, masło i marmolada tworzą idealne trio śniadaniowe.
Co pić?
Mamy do wyboru wiele gorących napojów, ale wskazane jest mleko, ze względu na dużą zawartość wapnia, protein i składników mineralnych. Osoby nie tolerujące laktozy mogą zastąpić je herbatą lub kawą.
Kuszące proteiny.
Jeszcze bardziej apetyczne mogą być z rana potrawy pikantne, które razem z sałatką są wspaniałym daniem podczas weekendowego późnego śniadania. Jajko na twardo, plasterek szynki lub niskotłuszczowego żółtego sera dostarczą odpowiedniej ilości protein-ale, oczywiście trzeba i tu zachować umiar.
Łyk zdrowia.
Na koniec zdradzimy sekret dobrze rozpoczętego dnia.
Natychmiast po przebudzeniu należy wypić szklankę niegazowanej wody-spłucze ona wszystkie toksyny zgromadzone w ciągu nocy oraz zwilży wysuszone usta i przygotuje podniebienie do rozkoszowania się smacznym porannym posiłkiem.
Opracowane na podstawie materiałów Technogym The Wellness Company
Żródło "Body Life"