SFD.pl Odchudzanie i forma po męsku

Dodaj odpowiedź

Pierwsza redukcja IF

Wysłana -
Drób z chowu przemysłowego pod względem zawartości omega-6 i proporcji omega-6 / omega-3 wypada równie słabo jak wieprzowina. W tym przypadku również sugerowałabym jedynie konsumpcję chudych części. Ryby hodowlane zawierają więcej kwasów omega-6 niż ryby dzikie, ale w odróżnieniu od wieprzowiny i drobiu nadal pozostają dobrym źródłem omega-3.

Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2013-07-05 14:44:43
Wysłana -
Zgadza się. Miałem na myśli ogólną jakość produktu
Wysłana -
LukaszK
Ja jednak widziałbym problem w regularnej konsumpcji tłustych kawałków wieprzowiny z chowu przemysłowego, a tym bardziej nie polecałbym smażenia na smalcu wieprzowym. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 w słoninie przy chowie przemysłowym może wynosić nawet 30% energii z tłuszczu. Często promowane przekonanie, że słonina/smalec to tłuszcze nasycone jest błędne. Udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest często znacznie większy nie wskazują na to tabele wartości odżywczych, a poza tym całkiem spory udział stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2013-07-05 13:51:31


Łukasz, idąc tym tokiem myślenia niewiele pozostaje do wyboru, bo wszelkie dostępne w sklepach zwierzęce produkty pochodzą z chowu przemysłowego. Także zachowując umiar można spokojnie włączyć wieprzowinę do jadłospisu.
Wysłana -
Wieprzowina i drób z chowu przemysłowego znacznie gorzej prezentują się pod kątem zawartości kwasów tłuszczowych omega-6 i proporcji omega-6 / omega-3 niż wołowina z chowu przemysłowego i ryby hodowlane. Stąd moja uwaga, żeby ewentualnie uwzględniać jedynie chude części mięsa wieprzowego i drobiowego.

Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2013-07-06 13:15:58
Wysłana -
Ano że chude to się zgodzę, zresztą domer gdzieś wcześniej pisał o tym.
Strona 2 z 2
Dodaj odpowiedź