SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Pierś w cieście ryżowym.

Wysłana -










Pierś w cieście ryżowym.
Potrzebujemy:
-Pierś z indyka (ilość dowolna, można też użyć kurczaka czy każde inne mięso. Tutaj akurat robiłam z piersi z indyka.)
- przyprawy (sos sojowy, pieprz , słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, kostka czosnkowa)
Na ciasto ryżowe:
-3/4 torebki ryżu
-2 jajka
-3 łyżki mleka
-3 łyżki zmielonych płatków owsianych.

wartość kaloryczna samego ciasta(bez kurczaka czy innego mięsa):
B 22 T 13 W 67 kcal 480
Ilość ciasta starcza na co najmniej 4 porcje mięsa. Można zmniejszyć/zwiekszyc ilość składników. Proponuję za jednym razem zrobić sobie kurczaka/indyka na kilka obiadów,a będzie jedna zabawa i jednorazowo brudne naczynia podczas tejże zabawy. Usmażone mięso w cieście można ponownie podsmażyć czy podgrzać w piekarniku czy mikrofali.
Przygotowanie: Pierś umyć,pokroić w kostkę. Nasmarować sosem sojowym(użyłam ciemnego) ,przyprawić pieprzem,rozkruszonym czosnkiem w kostce, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i ostrą. Oczywiście można użyc innych przypraw,takich jakie lubimy. Mięso odstawić żeby przeszło przyprawami.
Ugotować ryż. Jeśli kurczaka/indyka będziemy jedli do ryżu to najlepiej ugotowac od razu parę torebek( nasz ryż do ciasta razem z ryżem,który podamy z kurczakiem- jedna robota,jedna woda i gaz ) Po ugotowaniu wyjąć torebkę ryżu do ostudzenia.
Zimny ryż(ok.3/4 torebki), mieszamy z jajkami ,mlekiem i zmielonymi płatkami owsianymi. Musi być gęste, nie przejmować się,że ryż będzie praktycznie dominował w naszej masie.
Obtoczone kawałki układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron aż nabiorą złotego koloru. Kurczak smażony na oliwie czy innym oleju ładniej wygląda,jest bardziej złoty i ciasto bardziej puchnie, ale z powodzeniem można go usmażyć na teflonie, tylko trzeba go smażyć trochę dłużej, na małym ogniu, żeby na pewno ładnie usmażył się nam w środku. Ten, który jest na zdjęciach smażyłam na teflonie z użyciem tłuszczu w sprayu.
Kurczaka można podać z ryżem/kaszą/ ziemniakami- z czym chcemy. Do tego jakaś surówka, można też zrobić sos i smacznego



Zmieniony przez - Caramel w dniu 2008-10-26 18:48:03
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Trzeba odświeżyć, dobry przepis
Wysłana -
O,moj przepis To moze dodam,ze bywalo robione z roznymi modyfikacjami, wiec sa mile widziane. Kilka razy wytaplalam w tym rybe i bardzo fajnie wyszlo
Wysłana -
Ejjj czemu tego nie widzialam, super pomysl
Wysłana -
Zrobilem, ale polecam kilka zmian.

Po pierwsze nie dodawac zbednych wegli, bo juz sa obtaczane w ryzu, a polac je sosem najlepiej czosnkowym, taztziki, badz innym, a nawet samym keczupem.

D
Wysłana -
Wygląda smakowicie i chyba się za to wezmę :)
Wysłana -


Bardzo smaczne jedzonko :) Dzisiaj na obiad robiłam :)
Dałam ryż parboiled, piersi były z kurczaka i jako główną przyprawę użyłam curry.

Po za tym jako jednostka z natury bardzo leniwa dokonałam następujących modyfikacji: wszystkie składniki masy zmiksowałam (ryż i tak był taki grudkowaty, ale nie chciało mi się mieszać na piechotę), a obtoczone w tej paciai kawałki kurczaka pirzgnęłam na popsikaną olejem blaszkę i upiekłam (nie chciało mi się nad patelnią sterczeć :P

Na pewno jeszcze nie raz zrobię :)
Wysłana -
Jakieś blade w kolorze tu wyszło :P Wina zdjęcia bo w naturze bardziej rumiane.
A... Kocie żarcie to nie część posiłku chociaż ponoć 33% białka w sobie zawiera :D

PS. Jak edytować posty?
Wysłana -
Wyglada smakowicie :P, trzeba kliknac na ten notes z olowkiem kolo daty wyslania posta.
Wysłana -
Dzięki bardzo :) Na wzrok mi się rzuciło, nie widziałam tej ikonki :D
Wysłana -
trzeba sprawdzic
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź