-50g kaszy jaglanej
-3 całe jaj i jedno białko lub 4 całe
-30g płatków owsianych
-20g suszonych daktyli lub więcej
-20g odżywki białkowej u mnie śmietankowo truskawkowa
-5g erytrolu - można pominąć
-szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy i studzimy, a płatki mielimy na mąkę. Daktyle pokroić. Białka oddzielanym od żółtek i ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy resztę składników i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia wszystkich składników. Tortownicę natłuścić i wlać przygotowaną masę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30-40 min. - do "suchego patyczka" Przy szerszej tortownicy prawdopodobnie czasu pieczenie będzie krótszy. Tutaj forma 22 cm.
641,5 kcal B: 48,2 g W: 68,0 g T: 19,7 g
Zmieniony przez - boska_mlc w dniu 2017-03-16 20:47:12