SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Pieczone kotlety schabowe by Krzyżu9218

Wysłana -
Pieczony kotlet schabowy, marynowany w mleku i cebuli.

Składniki:
- Dobrej jakości schab - 1kg
- Mleko - ½l.
- Cebula - 2szt
- Jajko - 2szt
- Mąka
- Płatki kukurydziane
- Sól i pieprz.
- Olej do spryskania.

Oraz papier do pieczenia, tłuczek i piekarnik ;p


Przygotowanie:
1. Schab rozbij tłuczkiem przez folię na cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem z obu stron.
2. Cebulę pokrój w grube krążki.
3. Ułóż warstwami w misce mięso i cebulę, zalej mlekiem (tak aby zakryło całość) i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)
4. Rozgrzej piekarnik do 180'C
5. Jajka wbij do głębokiego talerza, wymieszaj na jednolitą masę (możesz ją jeszcze dodatkowo przyprawić) Mąkę wysyp na talerz.
6. Płatki kukurydziane rozgnieć na drobne kawałki, wsyp je na duży talerz.
7. Osadzone z mleka kotlety panieruj w mące, następnie w jajku, na koniec obtocz w płatkach. Spryskaj olejem z dwóch stron.
8. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 15 minut. Przewróć na drugą stronę, włącz termoobieg i piecz następne 10 minut, aż się ładnie zarumienią.
9. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


Smacznego! ☺️





Zmieniony przez - krzyzu9218 w dniu 2018-01-05 02:48:16
Wysłana -
Schab jest jednym z głównych i zalecanych źródeł białka. Przy okazji dość ekonomicznym i dobrym jakościowo mięsem. Dlatego też warto wprowadzić go na stałe do diety. Przygotowanie jego możliwe jest na wiele sposobów. Jednym z nich mogą być tradycyjne kotlety, jednak w trochę innej formie. Oto bardzo ciekawy przepis:

Pieczone kotlety schabowe by Krzyżu9218

Składniki:

- Dobrej jakości schab - 1 kg,
- Mleko - 500 ml,
- Cebula - 2 szt.,
- Jajko - 2 szt.,
- Mąka,
- Płatki kukurydziane,
- Sól i pieprz,
- Olej do spryskania,
- Papier do pieczenia.

Wykorzystane urządzenia:

- tłuczek,
- papier do pieczenia.

Przygotowanie:

1. Schab rozbij tłuczkiem przez folię na cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem z obu stron.
2. Cebulę pokrój w grube krążki.
3. Ułóż warstwami w misce mięso i cebulę, zalej mlekiem (tak, aby zakryło całość) i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
4. Rozgrzej piekarnik do 180'C.
5. Jajka wbij do głębokiego talerza, wymieszaj na jednolitą masę (możesz ją jeszcze dodatkowo przyprawić).. Mąkę wysyp na talerz.
6. Płatki kukurydziane rozgnieć na drobne kawałki, wsyp je na duży talerz.
7. Osadzone z mleka kotlety panieruj w mące, następnie w jajku, na koniec obtocz w płatkach. Spryskaj olejem z dwóch stron.
8. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 15 minut. Przewróć na drugą stronę, włącz termoobieg i piecz następne 10 minut, aż się ładnie zarumienią.
9. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!



Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
te kotlety mają moc wypróbuję na pewno
Wysłana -
trzeba będzie przetestować
Wysłana -
Wygląda to fenomenalnie
Wysłana -
Tak dopytam, co robisz z cebulą? Używasz jej potem gdzieś czy robi out?
Wysłana -
ciekawie pomyślane
Wysłana -
Banan
Tak dopytam, co robisz z cebulą? Używasz jej potem gdzieś czy robi out?


Na pewno można obtoczyć w mące i usmażyć krążki cebulowe na tłuszczu ;)

Jutro będę robił na obiad to spróbuję wrzucić takie krążki do piekarnika, ciekawe czy coś wyjdzie ;)
Dam znać jak coś ;)
Wysłana -
no szkoda mi troche tej cebuli marnować ,ale sie zobaczy - mam wszystko i jutro bede testował prawdopodobnie :)
Wysłana -
bang! dzięki za smakowity przepis

Wysłana -
Smakowało? ;)

Ja dzisiaj zrobiłem powtórkę ;p

Wysłana -
kozackie, mięciutkie wjechały aż miło, mialem tez sporo schaba ,wiec reszta sie marynuje na jutro
pierwsza porcja byla okolo 4h w lodowce i wystarczyło :)
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź