Myślę że fajna alternatywa dla mięsa. Kawał pasztetu polany oliwą i posiłek gotowy. Można zrobić z orzechami i będzie pełnowartościowo, można dodać pieczarki duszone wcześniej z cebulą.
Ciecierzycę namoczyć (około 12h) ugotować (około 1h) zmielić z warzywami, doprawić wbić jaja, wymieszać. Wrzucić do naczynia w którym będzie pieczone i piec jakieś 40 min w 180 stopniach. Jak bez termoobiegu to nawet trochę dłużej.
- 500g ciecierzycy
- 3 jaja
- warzywa, najlepiej zmielone lub drobno pokrojone (ja dałem dużego selera, cebulę i marchew) ale można dać każde warzywo.
- przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, majeranek, cząber, papryka słodka, koncentrat pomidorowy i kto co tam lubi
w przeliczeniu na 100g ciecierzycy czyli 1/5 pasztetu:
B: 25g
W: 50g
T: 8g