Witam!
Od jakiegoś czasu Kuchnia SFD jest moim źródłem, jeżeli chodzi o przepisy kulinarne, zawiera przepisy, które rzeczywiście pomagają przy redukcji, oraz budowie masy postanowiłem dodać także jeden z moich sposobów na tuńczyka, może także komuś się przyda…
Zapewne wielu z Was próbowało Pastelli z tuńczyka firmy Lisner, dziś zaproponuję pastę z tuńczyka w smaku podobną, oczywiste tańszą a najważniejsze, że bardziej pożywną i niezawierającą sztucznych dodatków.
Przygotowanie ok. 15 minut.
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (najlepiej w kawałkach, nie ten rozdrobniony) - 340g
3 ugotowane jajka - 180g
100g ogórków konserwowych (4 sztuki)
średnia cebula (ok. 100g)
mała łyżeczka majonezu (najlepiej Winiary zawierający omega3-6, lub jakiś light)
łyżka musztardy (najlepiej jakaś słodka - ja dodaję Ankorp krem z gorczycy z miodem)
szczyptę pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy jaja na twardo, obieramy cebulę a następnie parzymy w ciepłej wodzie ok. 5 minut, (aby zniwelować intensywny smak i zapach).
Ja wszystkie składniki wrzucam kolejno do miksera zaczynając od cebuli i ogórków, następnie tuńczyk, jaja, a na końcu majonez z musztardą i pieprz.
Oczywiste, że aby uzyskać konsystencje pasty mikser musi być raczej konkretny, w przeciwnym wypadku czeka nas krojenie w kosteczkę wszystkich składników.
Zastosowanie:
Jest to pasta zawierająca najwyższej jakości białko - jaja kurzego oraz tuńczyka. Jem przeważnie jako drugie śniadanie. Można jeść solo lub np. z chlebem razowym, jak kto woli.
Ps. Jak najbardziej nadaje się na redukcję, ja stosowałem często przy low carb, zapewne niektórzy się skrzywią na myśl o tej łyżeczce majonezu, ale tak jak pisałem można wykorzystać ten zawierający zdrowe dla organizmu tłuszcze, można majonez także pominąc.
B T W na całość 700g:
B: 82g
T: 28 g
W: 11g
Kcal: 628
BTW na 100g:
B: 11,7g
T: 4g
W: 1,6g
Kcal: 89,7
Smacznego!