Szacuny
18
Napisanych postów
1039
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
15123
Mala ciekawostka:
Papryka może zainicjować termogenezę - proces, dzięki któremu jest nam ciepło - podaje "Journal of Biological Chemistry".
Wszystko za sprawą wysokiej zawartości kapsaicyny, związku chemicznego o palącym smaku, który nie tylko powoduje miejscowe przekrwienie, ale także działając na mięśnie przestawia na jałowy bieg transportujące wapń białko o nazwie SERCA, co podwyższa temperaturę ciała.
Naukowcy pozostają ostrożni w stwierdzeniu, że papryka mogłaby mieć bezpośredni leczniczy wpływ - spożycie odpowiedniej dawki kapsaicyny przewyższa możliwości przeciętnego człowieka.
Niemniej jednak właściwości papryki będą wykorzystane do dalszych badań nad leczeniem wychłodzenia (hipotermii). Być może uda się opracować lek naśladujący działanie kapsaicyny.
Szacuny
29
Napisanych postów
891
Wiek
46 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
5255
Zapomniałeś dodać,że kapsaicyna jest toksyczna,a w większej dawce śmiertelna te jej właściwości zadecydowały o tym,że wykorzystuje się ją jako broń chemiczną,smacznego
Szacuny
23
Napisanych postów
3676
Wiek
35 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
22018
Odczuwania ciepła. Jeśli chcesz to dorzucę więcej info. A z resztą.. poczekaj chwilę to napiszę
A jednak nie napiszę bo podrecznik zostawiłem w innym domu 500km ode mnie w tej chwili. Dam znać jak będe na miejscu, jeśli Ciebie to interesuje. Ewentualnie polecam Twojej szanownej uwadze książkę "Histologia" Sz.P.Prof. Sawickiego.
Pozdrawiam.
Zmieniony przez - Kogaion w dniu 2008-08-13 12:42:19
Szacuny
18
Napisanych postów
1039
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
15123
Kapsaicyna, będąca jednym z alkaloidów z grupy wanilinoidów, łączy się receptorem wanilinoidowym podtypu 1 (VR1), który pełni funkcję transmembranowego kanału jonowego neuronów. VR1, który jest zwykle stymulowany przez ciepło lub mechaniczne uszkodzenie ciała, umożliwia kationom sodu i potasu przenikanie przez błonę komórkową do wnętrza komórek. Skutkuje to tzw. depolaryzacją synaps i wysyłaniem przez układ nerwowy fali sygnałów do mózgu, które są odbierane jako wrażenie ciepła i bólu. Przyłączenie cząsteczek kapsaicyny do receptorów VR1 skutkuje podobnym ich uruchomieniem, jak ma to miejsce w czasie spożywania zbyt gorących potraw.
Szacuny
29
Napisanych postów
891
Wiek
46 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
5255
Jeśli tak na to patrzeć...Nie występuje w organizmie człowieka dlatego pytam.Optowałbym,że przekaźnikami w organizmie są kationom sodu i potasu w tym przypadku,nie znam się i nie pytałem żeby udowadniać nieprawidłowość jakiegoś stwierdzenia.
Szacuny
18
Napisanych postów
1039
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
15123
Kapsaicyna wystepuje w ostrych papryczkach chili , ale bardzo podobne substancje(zwane kapsaicynoidami, o bardzo zbliżonej strukturze chemicznej, są odpowiedzialne za ostry smak) wystepuja rowniez w pieprzu czarnym , papryce ostrej, kurkumie i wielu innych ostrych przypraw korzennych.