SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PSTRĄG Z GRILLA

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2930

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7641 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 41205


Sezon grillowy w pełni.
Zamiast ciągle jeść pierś, szukać po sklepach mało żylastej karkówki, warto czasem spróbować ryby.
Pstrąg. Jedna z moich ulubionych ryb, tym razem z grilla:

Czas przygotowania: 45 minut
Składniki 1 porcja

1 pstrąg
1/3 pęczku pietruszki
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
pieprz i sól


Przygotowanie

Wypatroszonego pstrąga dokładnie myjemy, obieramy z łusek, usuwamy oczy. Środek smarujemy sprasowanym czosnkiem, smarujemy oliwą, dodajemy drobno posiekanej pietruszki i kilku całych gałązek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i skrapiamy sokiem cytryny. To cała filozofia z przygotowaniem pstrąga. Sposobów grillowania jest kilka.

Sposób 1:
Pstrąga umieszczonego w specjalnej grillowej „łapce” dla ryb pieczemy nad rozżarzonym węglem ok. 30-40 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.

Sposób 2:
Pstrąga zawiniętego w sreberko pieczemy na ruszcie lub na tacce przez ok 40 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.

Sposób 3:
Pstrąga zawiniętego w sreberko pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, po czym wyciągamy ze sreberka i wykładamy na grilla na 5-10 minut. Jest dobre rozwiązanie kiedy robimy dużego grilla na wiele osób. Grill ma ograniczoną powierzchnię, którą możemy wykorzystać na przygotowanie mięsa a ryby w tym czasie będą piekły się w piekarniku. Piekarnik można wykorzystać wówczas również do wstępnego upieczenia warzyw takich jak papryka, cukinia, bakłażan, cebula (również w sreberkach), które jak wiadomo potrzebują dłuższej obróbki termicznej i smażone na grillu, aby zmięknąć, potrzebują dużo więcej czasu niż mięso.

Wartości odżywcze *

Białko: 54g
Węglowodany: 0g
Tłuszcz: 11g
Kalorie: 316 kcal

* wyliczone dla pstrąga ważącego 280g (na zdjęciu) + 5g oliwy z oliwek

Przepis pochodzi ze strony: http://fitness-food.pl/ 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51764 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349824
z grilla ostatnio lubię tuńczyka zjeść.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Pstrąg z grilla jest super mógł bym jeść cały czas :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 16760 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68685
odkad zjadlem 4 pstragi na raz nie mam ochoty na grilowane ryby
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ciasteczka kokosowe "KOKOSKI"

WHEY premium