Problem tkwi w tym, że pewna CZĘŚĆ spożytej GLUTAMINY ZAMIENIA SIĘ NA KWAS GLUTAMINOWY.
Niektórzy autorzy popularnych publikacji powołują się na wyniki pewnych mało rzetelnych prac amerykańskich i proponują uznawać za bezpieczne 40-gramowe dawki glutaminy.
APELUJĘ JEDNAK O ROZSĄDEK!
Kwas glutaminowy degeneruje układ nerwowy podobnie jak ALKOHOL!
Jej kompromisowa dawka wynosi 2-4 gram.
W takim przypadku należy zadbać o jej dobrą przyswajalność.
Determinują ją 4 podstawowe elementy:
-czas podania-obecność pokarmu w układzie trawiennym upośledza wchłanianie glutaminy- najlepiej brać po treningu lub po przebudzeniu
-sposób podania- zażywaj gltaral- suplement w postaci tabletek do ssania,który umożliwia wchłanianie glutaminy już w górnym odcinku przewodu pokarmowego
-temperatura- popijaj zimną wodą- wysoka temperatura napoju pogarsza wchłanianie
-kwasowość- wiąże się z poprzednim- do popijania używaj wody, a wystrzegaj się kwaśnych napojów, które też osłabiają wchłanianie