- 250 ml mleka
- 100g owsianych
- 3 jajka
- 10g oliwy z oliwek
- pieprz sól, ew inne dodatki typu: rodzynki, świeże owoce, orzechy, miód itp.
U mnie zawsze jest wersja podstawowa na słono, ale wiadomo można dowolnie modyfikować (polecam z orzechami włoskimi!)
Najpierw płatki owsiane zalewamy wrzątkiem tak żeby ok. 0,5 cm woda była ponad płatkami i zostawiamy na noc. Rano powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.
Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę i wbijamy jajka.
Do jajek ładujemy owsiane, solimy i sporo pieprzymy (lekko pikantny smak pieprzu nada świetny smak całej potrawie, więc nie żałować ). Cała masa powinna być bardzo gęsta.
Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i chwilę jeszcze smażymy. W międzyczasie podgrzewamy mleko.
Potem zawartość patelni ląduje w misce i zalewamy mlekiem.
Całość bardzo dokładnie mieszamy i ew. jakieś dodatki dajemy.
Potem już tylko ze smakiem szamamy
Średni czas przygotowania to ok. 10 - 15 min.
Wartości odżywcze całego dania dla wersji podstawowej (bez dodatków):
Białko - 32g ( w tym 20g zwierzęcego)
Tłuszcze - 31g
Węglowodany - 75g
Kaloryczność - ok. 710 kcal
Sry, że nie ma fotek, ale zapomniałem zrobić, dzisiaj bd robił tą szamę to wkleję foty ;)
Guten Apetit!
Zmieniony przez - maczko765 w dniu 2009-09-12 06:53:10
Zmieniony przez - maczko765 w dniu 2009-09-12 06:53:46
Zmieniony przez - maczko765 w dniu 2009-09-12 07:08:09
Zmieniony przez - maczko765 w dniu 2009-09-12 07:08:32
Nie wiesz kim być? Bądź sobą!
http://s18.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=35968 - kliknij a uszczęśliwisz biednego maczko