SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Owoce morza - czy są zdrowe i jak przyrządzać?

Wysłana -
Siema, mam pytanie co sądzicie o owocach morza? Ostatnio kupiłem mieszankę: Kalmar indyjski - krążki, omułki chilijskie, macki z kalmara indyjskiego i krewetki kidi z biedronki. Połów Zachodni Ocean indyjski, a omułki wyhodowane w wodach Oceanu Indyjskiego.
No i chciałbym wiedzieć jak to jest z akumulacją metali ciężkich. Czy zetknęliście się jaka jest akumulacja metali ciężkich w stosunku do ryb?
Czytałem też, że więcej akumulowanych jest w tych na wyższych poziomach troficznych (drapieżne) i długowiecznych. No i gromadzone są głównie w tkance tłuszczowej.
Jak najlepiej przyrządzać tam polecają patelnie lub gotowanie, ale może coś innego zaproponujecie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Owoce morza są wartościowe, choć nie każdy lubi je jadać. Można przyrządzić je na wiele sposobów, na parze, w piekarniku, z użyciem wielu ciekawych przypraw.
Możesz zajrzeć do działu KUCHNIA SFD, być może znajdziesz przepis z użyciem tej mieszanki.
Wysłana -
Makaron z owocami morza, risotto z owocami morza - to takie szybkie standardy.
Wysłana -
musiał byś je przebadać , bo sam wiesz różne są opinie
jak ktoś lubi to na pewno nie zaszkodzą
Wysłana -
Przede wszystkim nie jada się tego codziennie, więc od czasu do czasu - czemu nie.
Wysłana -
Ja jadam raz na dwa meisiace moze krewetki te większe tygrysie rozmiar ok 40, za bardzo głowy sobie nie zawracam tym. Przewaznie daje krewetki do kremu z kukurydzy. Lub same w masełku z czosnkiem.
Wysłana -
Zjedz do tego parę tabletek chlorelli , która świetnie absorbuje metale ciężkie w przwodzie pokarmowym i po sprawie. Może byc tez chlorella w proszku.
Wysłana -
ja owoce morza lubię w najprostszej postaci - podsmażone na patelni z masłem, czosnkiem i pietruszką lub chilli
Wysłana -
missInvincible
ja owoce morza lubię w najprostszej postaci - podsmażone na patelni z masłem, czosnkiem i pietruszką lub chilli

krewety tylko tak. uwielbiam :) mule na białym winie ale też z zielonym.
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź