SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Otyłość --> Dużo informacji

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3258

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 363 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 9336
Zebrałem z forum (i nie tylko) dużo informacji, jakoś je poukładałem. Sądzę, że na pewno nie jednej osobie się przydadzą.

Otyłość w 3 punktach - kilka słów

Otyłość-Są to zaburzenia równowagi przemiany energetycznej spowodowane zbyt wysoką podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, co prowadzi do nadmiernego magazynowania tłuszczów

1. Dlaczego zapadamy na otyłość??

Wpływ na rozwój otyłości ma wiele czynników zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych. Do czynników wewnętrznych, na które nie mamy wpływu należą:

1.)Predyspozycja genetyczna- u 70% osób otyłych przynajmniej jedno z rodziców było otyłe. W procesie powstawania otyłości jest zaangażowanych kilka genów wpływających na przyjmowanie pokarmów i wydatkowanie energii. (chociaż nigdy nie możemy sobie powiedzieć, że jeśli rodzice są otyli to my jesteśmy na to skazani również. CIĘŻKA PRACA PRZEDE WSZYSTKIM, KAŻDĄ BARIERE MOŻNA ZŁAMAĆ)
2.)Zaburzenia w funkcjonowaniu ośrodków regulujących apetyt i sytość w ośrodkowym układzie nerwowym.
3.)Zaburzenia emocjonalne.
4.)Choroby zmieniające regulację przemiany materii.

Wśród czynników zewnętrznych, na które mamy wpływ bezpośredni lub pośredni dzięki czemu zmieniając je możemy zmniejszyć naszą wagę należy:

1)Sposób odżywiania się matki w czasie ciąży.
2)Sposób odżywiania w wieku niemowlęcym.
3)Wpływ rodziny, społeczeństwa, uwarunkowań kulturowych na sposób odżywiania.
4)Warunki cywilizacyjne- dostępność pożywienia, mały wysiłek fizyczny.

2. Jak stwierdzić czy jesteśmy otyli??

Metod oceny stopnia otyłości jest kilka:

1) Wskaźnik Masy Ciała- BMI ( Body Mass Index) charakteryzuje relację pomiędzy masą ciała a wzrostem. Liczne badania epidemiologiczne wykazały, że BMI dobrze koreluje z masą tej tkanki oraz umożliwia ocenę zagrożenia śmiertelnością i chorobowością.
Wskaźnik Masy Ciała obliczamy wg poniższego wzoru:
BMI = masa ciała (kg) / wzrost² (m²) czyli np. 80kg/1,6m do kwadratu (2.56)
80kg dzielimy przez 2.56m i wychodzi nam 31.25 czyli otyłość 

niedowaga ( BMI < 18,5)
prawidłowa masa ciała ( BMI = 20 - 25)
nadwaga ( BMI = 25 - 29,9)
otyłość ( BMI = 30 - 39,9)
otyłość dużego stopnia ( BMI > 40)

2)Wyróżniamy następujące rodzaje otyłości:

a) otyłość brzuszna (typu "jabłko", centralna, trzewna) - odwód brzucha powyżej:
88 cm dla kobiet
102 cm dla mężczyzn

b) otyłość udowo-pośladkowa (typu "gruszka") - stosunek odwodu talii do obwodu bioder poniżej:
0,8 dla kobiet
1,0 dla mężczyzn





3) WHR (wskaźnik: obwód talii/ obwód bioder)

Aby określić rozmieszczenie tłuszczu można zmierzyć obwód talii i bioder. Obwód talii (w centymetrach) mierzy się w połowie odległości między dolnym brzegiem żeber a górnym grzebieniem kości biodrowej. Najszerszy obwód bioder (cm) określa się na wysokości krętarza większego kości udowej. Następnie określa się stosunek obwodów talii do bioder - WHR . Otyłość wisceralną (typ jabłka) rozpoznajemy gdy wskaźnik WHR jest równy lub wyższy od 0,8 u kobiet, a u mężczyzn - gdy WHR jest równy lub wyższy od 1,0. Wartości tego wskaźnika poniżej 0,8 kobiet, a także niższa od 1,0 u mężczyzn, pozwalają rozpoznać otyłość
udowo-pośladkowa

3) Objawy otyłości

-bezdech senny - krótkotrwałe zatrzymanie oddechu podczas snu występujące min 100 razy w ciągu nocy.
-zespół hipowentylacji (Pickwicka) - zaburzenie oddychania prowadzące do zmniejszonego stężenia tlenu w krwi, zmniejszenia pobudliwości ośrodka oddechowego w mózgu oraz zagrożenia przedwczesnym zgonem.
-przeciążenie stawów - z uwagi na zwiększoną masę ciała.
-zmiany skórne - spowodowane zwiększonym wydzielaniem potu i łoju, które gromadzą się w grubych fałdach skórnych, tworząc pożywkę dla bakterii i prowadząc do zakażeń
-zaburzenia psychiczne - spowodowane nieprzychylnym nastawieniem środowiska oraz dyskredytowaniem własnego wyglądu przez osoby otyłe


3. Konsekwencje otyłości

1)Wpływ na długość życia
otyłość skraca życie o około 10-12 lat
szacuje się, że każde 2.3 kg powyżej prawidłowej masy ciała skraca życie o 1 rok

2) Skutki chorobowe:

-choroby układu krążenia - jako efekt podwyższonych lipidów we krwi.
-Otyłość zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca oraz zawału
-nadciśnienie tętnicze - związek z otyłością obserwuje się we wszystkich grupach etnicznych
-udar mózgu - na tle zmian miażdżycowych, będących efektem podwyższonych poziomu tłuszczów we krwi
-choroby metaboliczne, w tym cukrzyca typ II - spowodowana opornością na insulinę oraz upośledzoną tolerancja glukozy
-choroby wątroby i dróg żółciowych - będące skutkiem stłuszczenia wątroby
-zapalenie trzustki - otyłość przyczynia się a także pogarsza przebieg
-choroby zwyrodnieniowe stawów - ryzyko wzrasta juz gdy BMI>25
-nowotwory: rak jelita grubego, przełyku, żołądka, dróg żółciowych, rak trzonu macicy, piersi, jajników u kobiet i rak gruczołu krokowego u mężczyzn - głównie z powodu zaburzeń hormonalnych
-niepłodność - w wyniku zaburzeń cyklu miesięcznego
-powikłania ciąży - częściej występuje nadciśnienie, cukrzyca ciężarnych, infekcje dróg moczowych, przenoszenie ciąży i częściej wykonywane są indukcje porodów i cesarskie cięcia, a także porody trwają dłużej, występuje większa utrata krwi
-nietrzymanie moczu u kobiet - zarówno wysiłkowe jak i mimowolne
-powikłania po operacjach - częstsze infekcje ran pooperacyjnych
-udar cieplny - rezultat upośledzonej tolerancji podwyższonej temperatury
-upośledzenie układu odporności - otyłość zmniejsza siły układu immunologicznego
-upośledzenie układu oddechowego - jako wynik zmniejszone pojemności oddechowej na skutek uniesienia się przepony
-wady rozwojowe noworodków - u matek z BMI>29 zaobserwowano wzrost częstości wad cewy nerwowej
-problemy psychologiczne - obniżona samoocena, depresja




Sposoby walczenia z otyłością


Jestem gruby…. Co mam zrobić???
Na pewno siedzeniem w miejscu i zadręczaniem się nic nie zrobisz. Przedstawiam kilka sposobów:

Leczenie otyłości jest procesem długotrwałym. Nie istnieje jeden uniwersalny schemat leczenia. Każdy z przypadków otyłości wymaga indywidualnej oceny przez lekarza i doboru odpowiedniego schematu postępowania.

1. Psychoterapia-
zasadniczym celem tego postępowania jest zmiana nawyków żywieniowych rozpoczynając od etapu kupowania produktów, robienia niepotrzebnych zapasów a skończywszy na procesie jedzenia, jego zwolnienie i ograniczenie. Pomocne może się okazać wspólna wymiana doświadczeń w terapi grupowej. Zaleca się częste np. co 2 tygodnie spotkania w grupach samopomocy.

2. Leczenie farmakologiczne
Leki należy stosować tylko na zlecenie lekarza i powinny być one uzupełnieniem terapii opartej na diecie i poprawie stylu życia. Leczenie farmakologiczne powinno zostać zastosowane u osób:

-z BMI powyżej 30, u których uzyskano redukcję masy ciała mniejszą niż 5 kg stosując terapię dietetyczną, wysiłek fizyczny, terapię behawioralną.
-z BMI powyżej 25 z współistniejącymi czynnikami ryzyka jak nadciśnienie tętnicze krwi, cukrzyca, hiperlipidemia.

3. Leczenia chirurgiczne
Operacyjne zmniejszenie objętości żołądka (gastroplastyka) powinno być stosowane u osób z BMI powyżej 40 lub powyżej 35 z dużym ryzykiem wystąpienia powikłań zagrażających.

Powyższe sposoby są kosztowne i nie zawsze skuteczne. Najbardziej popularnymi środkami walki są:

4. Stosowanie właściwej diety redukcyjnej (mniej, niż wynosi nasze zapotrzebowanie kaloryczne)
Stosowanie diety redukcyjnej ma na celu dostarczenie mniejszej ilości kalorii w spożywanych pokarmach. Ilość kalorii jaką potrzebuje nasz organizm zależy głównie od płci i wykonywanej pracy. Konwencjonalne diety dostarczają o 600-1000 kalorii mniej niż zapotrzebowanie co powoduje ubytek masy ciała o 0,5 kg tygodniowo. Takie diety stosowane przez dłuższy czas przynoszą pożądany efekt. Stosowanie diet "zerowych"- głodzenie mimo, że w szybkim czasie umożliwia pozbycie się wielu kilogramów nie jest polecana w związku z występowaniem wielu działań niepożądanych (spadki ciśnienia, utrata łaknienia, nudności, wymioty, brak łaknienia, apatia, uczucie głodu, znaczne ubytki elektrolitów (wapń, potas). Ważne jest stosowanie diet o małej zawartości tłuszczów. Rutynowe postępowanie powinno obejmować 12 tygodniowy okres odchudzania a po nim 12 tygodniowy okres utrzymania uzyskanego efektu.

5. Stosowanie wysiłku fizycznego
Wysiłek fizyczny w otyłości niewielkiego stopnia powinien być wykonywany systematycznie i względnie mały np.1- 2godz marszu. W przypadku otyłości znacznego stopnia zaleca się wykonywanie innych ćwiczeń jak pływanie, gra w siatkówkę, koszykówkę, itp.










II Nie jestem pewien czy chudnę jak to sprawdzić???
Zawsze możemy to sprawdzić najlepszym wskaźnikiem tego jest nasze ciało:

1. Redukcja masy ciała
-Wynik dobry przy spadku wagi ponad 5 kg z równoczesną poprawą czynników ryzyka.
-Wynik bardzo dobry przy spadku wagi ponad 10 kg.
-Wynik wyjątkowo dobry przy spadku masy ciała ponad 20 kg.

2. Redukcja czynników ryzyka
-Obniżenie ciśnienia krwi poniżej 140/ 90 mmHg.
-Obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy poniżej 5,2 mmol/l.
-Obniżenie podwyższonego stężenia glukozy na czczo poniżej 5,5 mmol/l i poniżej 7,8 mmol/l w 2 godz. po doustnym spożyciu glukozy (test tolerancji glukozy).
-W cukrzycy insulinoniezależnej ze stężeniami glukozy powyżej 7,8 mmol/l na czczo i 11,1 mmol/l w 2 godz. po spożyciu glukozy, obniżenie tych wskaźników do poziomu odpowiadającemu średnim wartościom upośledzonej tolerancji glukozy.


III Utrzymanie stałej masy ciała po odchudzaniu

-Ponowny wzrost masy ciała mniej niż 3 kg w czasie ponad 2 lat.
-Utrzymanie redukcji obwodu w talii o 4 cm.

Najnowsze badania mówią, że człowiek powinien w dorosłym życiu zachować obwód talii taki jak w wieku 20 lat


IV Korzyści z utraty wagi

Redukcja masy ciała przynosi zauważalną poprawę jeżeli chodzi o powikłania fizyczne, metaboliczne, endokrynologiczne czy psychologiczne. Już zmniejszenie masy ciała o 10 kg powoduje:

-Spadek umieralności ogólnej o 20%.
-Zmniejszenie umieralności z powodu nowotworów o 40%.
-Zmniejszenie umieralności z powodu cukrzycy o 30%.
-Zmniejszenie ciśnienia skurczowego o 10 mmHg a rozkurczowego o 20 mmHg.
-Zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego o 10%.
-Zmniejszenie stężenia trójglicerydów o 30%.
-Wzrost "dobrego" cholesterolu HDL o 8%.
-Zmniejszenie wagi ciała powoduje wzrost ryzyka chorób pęcherzyka żółciowego oraz osteoporozy.

Nie zaleca się odchudzania w czasie ciąży, gdyż może doprowadzić w pierwszych 12 tygodniach ciąży do rozwoju wad układu nerwowego a w późniejszym okresie do urodzenia dziecka z niską masą ciała. Przyrost masy ciała kobiety w ciąży wynosi około 12 kg a u kobiety otyłej powinien wynosić około 6 kg.




10 ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA

1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów

2. Unikaj nadwagi i otyłości

3. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem kalorii

4. Spożywaj codziennie, co najmniej dwie duże szklanki mleka

5. Spożywaj z umiarem mięso i jego zamienniki. Wybieraj codziennie inny produkt z tej grupy

6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców

7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych, oraz produktów zawierających cholesterol.

8. Unikaj cukru i słodyczy

9. Ograniczaj spożycie soli

10. Unikaj alkoholu

pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 1807 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 12829
ciekawe ciekawe
sog

Hard work has a reward. More hard work.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

IG

Następny temat

Bieg 1500 metrów. Pilne !!!!!!!!!

WHEY premium