1. Omlet jako najprostszy sposób na szybkie śniadanie
2. Możliwości doboru makroskładników do swojego bilansu dietetycznego
Omlet to chyba najprostsza i najszybsza a jednocześnie bardzo smaczna opcja na pełnowartościowe śniadanie. Jest to o tyle wdzięczne danie, że mogą je zrobić osoby będące na różnych rozkładach makroskładników w swojej diecie. Najłatwiej przygotować omlet złożony z białka, węglowodanów i tłuszczów, ale osoby, które szukają opcji na posiłek o znikomej ilości tłuszczyku czy węglowodanów również mogą taki posiłek przygotować dobierając składniki w inny w proporcjach.
Prostota w wykonaniu polega na tym, że składniki wystarczy ze sobą połączyć i wylać na patelnie. I to wszystko. Można też naczynie z masą dać do piekarnika na trochę dłuższy czas niż smażenie, ale za to nie trzeba aż tak pilnować żeby się nie przypaliło a w tym czasie zająć się czymś innym np. przygotowaniem do pracy, szkoły, na trening.
Na jakich produktach można bazować żeby wyszedł nam omlet:
Źródła białka
Pierwszy i podstawowy składnik to jajka, bogate w komplet aminokwasów. Omlet wyjdzie z każdą ich postacią - z żółtkiem lub bez (dla osób, które muszą ograniczyć tłuszcze), ubite na pianę białka lub w swojej naturalnej postaci - ubite sprawia, że omlet będzie trochę bardziej puszysty, ale nie jest to aż tak znacząca różnica. Kwestia preferencji.
Drugim źródłem białka jest odżywka białkowa, szczególnie wśród sportowców, którzy mają większe zapotrzebowanie ma białko lub łasuchów, którzy chcą dodać trochę smaku np. waniliowe, czekoladowego (wybór smaków odżywek jest w tej chwili przeogromny). Odżywkę można dodać bezpośrednio do masy (w formie proszku lub rozpuszczone w odrobinie wody) lub wykonać polewę/sos i dać na wierzch omletu.
Inne źródła
A może omlet w wersji wytrawnej? Tutaj jest szerokie pole do popisu np. z szynka parmeńska, mozzarella itp.
Źródła tłuszczu
Jeśli do omletu dodamy trochę oleju kokosowego będzie wówczas bardziej wilgotny w środku, ale nie jest to konieczność - bez tego tez nam wyjdzie.
Żółtko jaja znakomicie podbije tłuszcze a jeśli damy ich kilka wówczas możemy solidnie zwiększyć kaloryczność posiłku. Żółtko ma też wiele cennych wartości.
Orzechy - kolejne wartościowe źródło tłuszczu. Dodać je można do masy przed smażeniem lub posypać gotowy omlet lub jeśli przygotowujemy sos np. z odżywki białkowe to dodać do sosu.
Źródło węglowodanów
Najpopularniejsze są chyba płatki owsiane, ale równie dobrze mogą to być każde inne płatki takie jak żytnie, jaglane, gryczane. Sprawdzi się także już ugotowana kasza jaglana lub mąki na bazie wymienionych płatków czy kasz. Płatki można wcześniej namoczyć lub dodać do jajek suche. W obu wersjach omlet się uda. Dodać też należy ze wyżej wymienione źródła to
węglowodany złożone, które zapewnią nam energię na dłuższy czas.
Węglowodany proste, które można dodać do omletu to owoce. I tak naprawdę dowolne - banany, jabłka, kiwi, cytrusy, owoce jagodowe itp. Można je dodać do masy i smażyć na patelni, ale doskonale się też sprawdza zmiksowane jako sos, dzięki czemu nie będziemy jeść suchego omleta.
Gdy zależy nam na śniadaniu low carb można omlet przygotować na bazie samych jaj dodając odżywkę, orzechy. W sklepach dostępne są również mąki o obniżonej zawartości węglowodanów np. mąka kokosowa. W wersji wytrawnej można dodać do omleta starta cukinię lub marchewkę, co nada objętości posiłkowi, ale zachowa w miarę niska kaloryczność.
Do poczytania i poszukania inspiracji śniadaniowych:
https://www.sfd.pl/Śniadanie_najważniejszsy_posiłek-t161923.html
https://www.sfd.pl/Pomysł_na_smaczne_i_ciekawe_śniadanie-t232974.html
https://www.sfd.pl/Konkursik_na_SNIADANIE_MISTRZÓW-t994267.html
Zmieniony przez - eveline w dniu 2016-12-25 11:51:36