SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź Kliknij i dowiedz się więcej o białku!

Omleciki/naleśniki białkowe

Wysłana -


Omleciki/naleśniki białkowe

Przepis już podawałam kiedyś na forum,ale wrzucam tu,żeby wszystko było w kupie
Składniki:
- białka z jajek (ilość dowolna )
- odżywka białkowa (ilość także dowolna )

Próbowałam zarówno proporcje 1 białko i 10g odżywki oraz 3białka i 10g odżywki. Pierwsza dużo słodsza, ale 2 też słodkawa i ok. Proponuję poeksperymentować i dostosować do swojego gustu. Białko miałam o smaku waniliowym, ale inne będzie również ok.

Wykonanie omlecików (fot. 1):
Jeśli chcemy otrzymać takie biszkopciko-omleciki musimy najpierw bardzo porządnie ubić białka, tak żeby przy podnoszeniu miski do góry nogami, jej zawartość nie wypadła, wręcz nie poruszała się. Następnie dodajemy odżywkę i jeszcze chwilkę ubijamy. Nakładamy małą ilość masy,ale dość grubo. Robimy to od razu po ubiciu, nie odstawiamy masy, jeśli będziemy nawet trochę zwlekać tracą na puszystości. Smazymy na teflonie(dobrze rozgrzanym), tyle aby w środku nie były mokre. Jeżeli mamy dużą porcję omlecików i nie zmieszczą się na jeden raz, przed włożeniem drugiej porcji na patelnie, trzeba ubić masę ponownie, bo inaczej mogą opaść.

Wykonanie naleśników (fot.2):

Druga wersja.Składniki te same. Tu nie trzeba aż tyle ubijać białek z jaj, masa nie musi być tak puszysta. Po ubiciu dodajemy odżywkę i cieniej wylewamy masę na patelnię (rozgrzany teflon). Po usmazeniu zwijamy i możemy polać odrobiną odżywki rozrobionej z odrobiną wody(tak jest na zdjęciu). Albo popijać odżywką wtedy jest w ogóle słodko
wartości odżywcze: nie ma sensu ich podawać, bo będą zależały od użytych proporcji i rodzaju odżywki, ale myślę, że nie trudno dodać wartości białek z jaj i odżywki białkowej
Jeśli nie jest to posiłek na noc,mozna poeksperymetować z dodaniem płatków owsianych,bakalii itp.

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
1 wersja wygląda super ta druga tak trochę jak by się ktoś spu**ił na naleśnika

tylko jak z ta odżywką białkowa po obrobce cieplnej?
chyba traci na wartości?

Moze sie jakis znawca wypowiedziec

ide robić
Ale pierwszą wersje...
Wysłana -
Fajnie wygląda, będę miał chwilę to zrobię

Sog dla Pani
Wysłana -
w samku - bez samku cos jak pianka do uszczelniania
moze to przez moje bialko.
z Ostrowią nie polecam
Wysłana -
Robię sobie coś takiego czasem. Raczej wygląda jak to 2, ale smaczne jest bardzo. Grunt to nie przypalić
Wysłana -
smerfo, na pewno wiele zależy od białka, bo właściwie to ono nadaje tutaj smak dlatego najlepiej użyć takiego, które ma dość intensywny,słodki smak albo możliwe, że dałeś go zbyt mało. Ewentualnie możnaby pokombinować ze słodzikiem,a jeśli nie jemy tego na noc to może z bakaliami czy owocami. Jednak najlepiej sprobowac z innym bialkiem, bo ono naprawde wystarcza :)
Wysłana -
wyglada to apetycznie

ale podaj jeszcze wartosci odzywcze (zasady zakladania topicow w dziale;))
Wysłana -
ile jajek potrzebuje,aby mi wyszło takie cudo? chce dodać do tego odzywke białkową smak czekoladowy,a nie chce żeby mi sie to rozpiździło

Zmieniony przez - S i w y w dniu 2008-10-20 13:09:04
Wysłana -
Pitt Bull, tu są sme białka z jaj i odżywka białkowa,więc łatwo sobie policzyć,a nie było sensu podawać, bo można przyjąć rózne proporcje białek z jaj i odżywki, no i każdy ma inną odżywkę
S i w y, jak dobrze ubijesz białka z jaj to zawsze wyjdzie ok. Konsystencja się raczej nie popsuje, jedynie możesz przez to regulować smak(mniej,bardziej wyrazny ) Jak podałam w przepisie, eksperymentowałam z proporcją 1białko:10g odżywki i 3białka:10g odżywki. W pierwszym wydaniu jest mocniej waniliowe,ale druga też była smaczna. A konsystencja była bez zmian.
Wysłana -
zrobiłem dziś tak 10białek jaj,40g odżywki,banan wymieszałem blenderem i troche mi za rzadkie to wyszło wylałem wszystko na patelnie i wyszedł mega omlet
Wysłana -
Ja to używam na low carb. Dlatego też pozwalam sobie użyć tłuszczu trochę i wychodzą super. B/W/T ok. 28-33 białka, zero węgli i trochę tłuszczu
Strona 1 z 3
Dodaj odpowiedź