Zdrowe tłuszcze są niezmiernie istotnym, ale niestety ciągle pomijanym elementem diety. Zdecydowanie warto zwrócić uwagę na ich jakość, ilość, czy proporcje kwasów tłuszczowych. Aby zapoznać się z najlepszymi źródłami tłuszczów, polecam zapoznać się z artykułem:
https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135648.html.
Jednym z najpopularniejszych źródeł tłuszczów jest oliwa z oliwek. Pozyskuje się ją z owoców drzewa oliwkowego. Oliwki wraz z pestkami są miażdżone i pozyskuje się z nich sok. Następnie po odfiltrowaniu procesie odwirowania wody powstaje oliwa z oliwek. Można ją pozyskiwać w procesie rafinacji na ciepło lub na zimno. Ta druga jest zdecydowanie lepsza pod względem jakości i to właśnie taką warto kupować.
Jest ona jednym z lepszych źródeł jednonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 9. Zawiera około 72% kwasu tłuszczowego oleinowego. Dzięki sporej obecności prozdrowotnych składników wykazuje ona wiele cennych właściwości. Wpływa ona między innymi na:
- prawidłowy profil lipidowy,
- pracę serca,
- układ immunologiczny,
- jakość skóry i włosów.
Niestety nie jesteśmy w stanie określić jaką jakość będzie miała kupowana przez nas oliwa. Jedyne, na co możemy zwrócić uwagę, to aby była z pierwszego tłoczenia na zimno - extra virgin. Poza tym można zwrócić również uwagę na certyfikaty:
- PDO (protected designation of origin, pol. chroniona nazwa pochodzenia),
- PGI (protected geographical indication, pol. chronione oznaczenie geograficzne).