Niższa wydajność procesu tłoczenia na zimno oraz wyższe wymagania w stosunku do surowca, aby zapewnić olejom tak pozyskiwanym odpowiednią trwałość, powodują, że produkty uzyskane tą metodą cechuje zwykle wyższa cena. Jak podaje ekonomia24.pl, w 2011 roku Polacy wydali na oliwy i oleje inne niż rzepakowy i słonecznikowy niemal 132 mln złotych, w tym na oliwę extra virgin - ponad 100 mln zł. Produkty te stanowią zatem pokusę dla nieuczciwych przedsiębiorców do ich fałszowania poprzez mieszanie drogich olejów z tańszymi, celem uzyskania korzyści ekonomicznych. Sprawa fałszowania olejów jadalnych nie dotyczy tylko rodzimych producentów. Według danych California Olive Oil Council
(...)
Najtragiczniejszy w skutkach przypadek fałszowania oliwy z oliwek miał miejsce w 1981 roku w Hiszpanii. Z powodu spożycia oliwy zanieczyszczonej aniliną zmarło wówczas niemal 700 osób, a 25 tysięcy doznało trwałego uszkodzenia zdrowia.
Trzy rolnicze stowarzyszenia we Włoszech przeprowadziły w ubiegłym roku badania oliwy z oliwek sprzedawanej w sklepach. Wyniki pokazały, że 40% oliwy sprzedawanej w supermarketach we Włoszech zawiera pleśń, 16% wyprodukowano z zepsutych oliwek, a 8% jest
(...)
W polskich sklepach jest już co prawda dostępny olej
(...)
http://perfectbody.pl/ZDROWIE/4/753/OLEJOWA-zawrot-glowy-czesc-2.html
pierwsza czesc
http://perfectbody.pl/ZDROWIE/4/698/OLEJOWA-zawrot-glowy-czesc-1.html