SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej

Wysłana -
Hej, dziś chciałbym Wam zaprezentować coś na urozmaicenie dietetycznej monotonii - naleśnik z mąki pełnoziarnistej. W mojej wersji będą to naleśniki bardziej ' puszystę ' bardziej zbliżone do amerykańskich 'pancake'







Oto list potrzebnych produktów:


- Mąka pszenna pełnoziarnista 50 - 100 g ( Ja użyłem do tych naleśników mąki Lubella, ale myślę że najlepsza pod kątem kulturystycznym będzie mąka żytnia typ 2000. Ma ona zdecydowanie niższe IG; do nabycia w sklepach z żywnością BIO.
- Jajka 2 ( jeżeli chcesz bardziej puszyste naleśniki, można dać 3 ; może być też np. 2 całe + białko lub 2)
- Mleko
- Woda gazowana
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Słodzik
- Szczypta soli

! Ewentualnie:
- Można do tego dodać np. otręby lub płatki owsiane zmielone na mąkę ( na zdjęciach właśnie tak zrobiłem ).
- Jeżeli ktoś lubi można dodać przyprawę do piernika, ciast lub cynamon
- Może też być aromat do ciast


Polecane dodatki: ( na zdjęciu końcowym )

- Masło orzechowe
- Jogurt naturalny
- Twaróg
- Dowolne owoce

Wartości odżywcze: ( dla: 100 g mąki, 3 jajka, 200 ml mleka 2% / przybliżone)

kcal ~ 700
B - 45 g ( 31 pełnowartościowe )
W - 76 g
T - 25 g

Przepis:


Ogólnie moim zamyśłem były naleśniki bardziej puszyste. Aby je wykonać należy przede wszystkim ubić pianę z białej jaj.










Żółtka łączymy z mąką ( + ewentualnie płatkami/otrębami ). Do tej masy dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia. Ja dodałem też słodzik, rozpuszczony w łyżce ciepłej wody.








Masę z mąką i żółtkami mieszamy . Aby nadać rzadszej konsystencji dolewamy wodę gazowaną + mleko ( można i bez mleka ale ja trochę dodałem ). Nie podaje dokładnej ilości, ponieważ każdemu wyjdzie inaczej. Należy uzyskać w miarę luźną konsystencje ale nie bardzo lejącą się ( rzadką ).








Powstałą masę mieszamy z pianą z białek. Mieszamy łyżką aby ujednolicić masę. Można dodać jeszcze trochę wody lub mleka.


Smażymy najlepiej na PAM'ie i patelni teflonowej. Ja smażyłem na teflonowej i łyżce oliwy, która wytarłem ręcznikiem papierowym. Chodziło tylko o nawilżenie powierzchni patelni.

! Jeżeli chcielibyśmy żeby naleśniki były normalne, czyli bardziej cienkie. Wystarczy nie ubijać ich na pianę a wszystko zmiksować mikserem.
! Bardzo ważne są proporcje. Samemu trzeba mieć wyczucie aby nie dodać za dużo mleka lub wody bo naleśniki będą się rozlatywać. Oczywiście pamiętamy o dostatecznej ilości samej mąki.
! Moje naleśniki nie wyszły doskonałe bo dałem za dużo wody gazowej i konsystencja nie była taka jak chciałem. Po za tym nie miałem oleju w spreju, dlatego tym razem nie wyglądają super ( choć tak smakują ).









Polecam i smacznego.



Zmieniony przez - Szakalx w dniu 2009-08-26 16:15:27

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
omletowate ;) ale polecam i jak najbardziej uzasadniony sog dla ciebie, tylko musze się zaopatrzyć w mąkę i zabieram się do pracy!
pozdrawiam
Wysłana -
Ha! A ja nabyłam mąkę orkiszową (własnie typ 2000) i tak sie zastanawiałam, co z nią zrobić;)teraz już wiem;)ogromniasty SOG dla Ciebie;)
Wysłana -
dobra mąka. polecam z nią spróbować.
Wysłana -
jak ja już kuszę się na naleśniki to robię je ze zwykłej mąki, mam taką bio 2000 ale jest ciemna cała ciemna, dziwnie to wszystko wygląda, słabo się też rozpuszcza, nie wiem co za shit kupiłem, fajny art, za to że kocham naleśniki to dostaniesz soga :D
Wysłana -
ja nie polecam - lepiej juz zmielić płatki owsiane na mąke i z nich zrobić placka/naleśnika.
Wysłana -
dlaczego ?
a raczej czego nie polecasz ?

Zmieniony przez - Szakalx w dniu 2009-09-01 13:17:19
Wysłana -
z kilku powodów. po pierwsza wzdęcia - mąka z pełnego przemiału zawiera dużo błonnika i obróbka cieplna na patelni nie wystarcza aby zmiękczyć dane włókna i nie mieć później problemów. do takich mąk używa się zakwasu ewentualnie drożdży aby minimalizować problem o którym wspomniałem. po drugie smak - mąka ta nie grzeszy swym smakiem i serio już se lepiej zrobić normalne naleśniki i mieć przynajmniej przyjemność. wcale nie są takie niezdrowe - jak je zrobimy na teflonie bez tłuszczu itd. polecam wam placka z owsianych. tzn:

miele płatki, zalewam ciepłym mlekiem, daje cynamon, słodzik, dwa jądra i troche aromatu. na patelnie i wuala.
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź