...
Napisał(a)
Jakie firmy według was ma najlepszy smak białeczko? Teraz zapodaje vitalmaxa ale do konca mi nie pasuje. Kiedys piłem (tylko nie pamietam firmy) białeczko ktory smaczek był za***isty, chyba ktores z amerykanskich.
1
...
Napisał(a)
Odżywka białkowa to jeden z najpopularniejszych suplementów wśród sportowców na każdym poziomie zaawansowania. Na rynku dostępne jest mnóstwo rodzajów białka, które różnią się między sobą właściwościami, składem, szybkością wchłaniania itp. Najczęściej spotykane białka to:
WPC (Whey Protein Concentrate) – ta frakcja białka występuje w odżywkach najczęściej. Jest dość ekonomiczny pod względem cenowym i ma w miarę dobrą wchłanialność i zawartość aminokwasów. Bardzo często jednak preparaty WPC wzbogacone są dodatkowymi składnikami takimi jak l-glutamina, witaminy i minerały, kreatyna itp. Czas wchłaniania białka waha się od 2 do 4 godzin. Ten rodzaj białka sprawdzi się jak uzupełnienie diety w ciągu dnia lub przed treningiem.
WHI (Whey Protein Isolate) – jest to białko bardziej wartościowe niż koncentrat, zawiera więcej aminokwasów i mniej dodatkowych składników. Ma znacznie lepszą wchłanialnością (30-60 min.) zatem poleca się stosowanie go z samego rana oraz/lub okołotreningowo. Z racji lepszej jakości jego cena jest też trochę wyższa.
WPH (Whey Protein Hydrolizate) – jest to białko o doskonałej jakości i dużej zawartości aminokwasów w porównaniu do WPC i WPI. Jest lekkostrawne dlatego też poleca się je osobom z problemami trawiennymi. Jakość tego białka wpływa również na wzrost ceny. Czas wchłaniania to ledwo 20-30 minut i sprawdzi się tak jak izolat – rano oraz okołotreningowo.
Poczytaj kiedy najlepiej suplementować białko:
https://www.sfd.pl/Kiedy_najlepiej_brać_białko__-t393283.html
Smaki odżywek białkowych
Jeszcze parę lat temu do wyboru było raptem kilka smaków m.in. czekolada, wanilia, truskawka. Dzisiaj możemy przebierać w smakach a producenci coraz bardziej nas zaskakują. Dostępne są smaki takie jak banan, orzech laskowy, karmel, kokos, ale też owoce leśne, jogurt a nawet masło orzechowe czy słony karmel. Wybór jest ogromny. Wiadomo jednak, że sam smak to nie wszystko, liczy się także jakość białka i dodatki, które się w nim znajdują. Często niestety białko ma chemiczny posmak, ale producenci robią co mogą by ulepszać receptury, więc i na tym polu jest znacząca poprawa. Ciekawą opcją jest białko, które po rozrobieniu z wodą przyjmuje budyniowatą, gęstą konsystencję.
Przykładem takiej odżywki jest Ultra Whey Pudding z ALL NUTRITION:
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Ultra_Whey_Pudding-opis34802.html
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy dany producent spełni nasze oczekiwania co do smaku, zwykle istnieje opcja zamówienia próbek dzięki czemu przetestujemy odżywkę bez ponoszenia kosztów za całe, duże opakowanie.
Więcej na temat odżywek białkowych:
https://www.sfd.pl/Jakie_białko_-t1099621.html#post1
https://www.sfd.pl/Białko,_a_ewentualne_skutki_uboczne-t272100.html#post1
WPC (Whey Protein Concentrate) – ta frakcja białka występuje w odżywkach najczęściej. Jest dość ekonomiczny pod względem cenowym i ma w miarę dobrą wchłanialność i zawartość aminokwasów. Bardzo często jednak preparaty WPC wzbogacone są dodatkowymi składnikami takimi jak l-glutamina, witaminy i minerały, kreatyna itp. Czas wchłaniania białka waha się od 2 do 4 godzin. Ten rodzaj białka sprawdzi się jak uzupełnienie diety w ciągu dnia lub przed treningiem.
WHI (Whey Protein Isolate) – jest to białko bardziej wartościowe niż koncentrat, zawiera więcej aminokwasów i mniej dodatkowych składników. Ma znacznie lepszą wchłanialnością (30-60 min.) zatem poleca się stosowanie go z samego rana oraz/lub okołotreningowo. Z racji lepszej jakości jego cena jest też trochę wyższa.
WPH (Whey Protein Hydrolizate) – jest to białko o doskonałej jakości i dużej zawartości aminokwasów w porównaniu do WPC i WPI. Jest lekkostrawne dlatego też poleca się je osobom z problemami trawiennymi. Jakość tego białka wpływa również na wzrost ceny. Czas wchłaniania to ledwo 20-30 minut i sprawdzi się tak jak izolat – rano oraz okołotreningowo.
Poczytaj kiedy najlepiej suplementować białko:
https://www.sfd.pl/Kiedy_najlepiej_brać_białko__-t393283.html
Smaki odżywek białkowych
Jeszcze parę lat temu do wyboru było raptem kilka smaków m.in. czekolada, wanilia, truskawka. Dzisiaj możemy przebierać w smakach a producenci coraz bardziej nas zaskakują. Dostępne są smaki takie jak banan, orzech laskowy, karmel, kokos, ale też owoce leśne, jogurt a nawet masło orzechowe czy słony karmel. Wybór jest ogromny. Wiadomo jednak, że sam smak to nie wszystko, liczy się także jakość białka i dodatki, które się w nim znajdują. Często niestety białko ma chemiczny posmak, ale producenci robią co mogą by ulepszać receptury, więc i na tym polu jest znacząca poprawa. Ciekawą opcją jest białko, które po rozrobieniu z wodą przyjmuje budyniowatą, gęstą konsystencję.
Przykładem takiej odżywki jest Ultra Whey Pudding z ALL NUTRITION:
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Ultra_Whey_Pudding-opis34802.html
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy dany producent spełni nasze oczekiwania co do smaku, zwykle istnieje opcja zamówienia próbek dzięki czemu przetestujemy odżywkę bez ponoszenia kosztów za całe, duże opakowanie.
Więcej na temat odżywek białkowych:
https://www.sfd.pl/Jakie_białko_-t1099621.html#post1
https://www.sfd.pl/Białko,_a_ewentualne_skutki_uboczne-t272100.html#post1
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
dotychczas IZOLAT kaizena czekoladowy. niedługo sprawdze wiele innych to sie podziele zdaniem.
DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256
...
Napisał(a)
No ja nie mam porównania bo to moje pierwsze białko ale mam SP 80 Olimpa bananowego i bardzo mi smakuje Gdybym miał więcej kaski to piłbym go kilka razy dziennie
...
Napisał(a)
sprubój czekoladowy lub waniliowy Prolacy firmy Phytochem a innej mie wezmiesz do ust.
...
Napisał(a)
to sprobooooooj protein body attack !!!!!
smaki
straciatella
kirch-jogurt
lemon - qark
85% bialka - 90% w suchej masie !!!
bialko serwatki , kazeinian wapnia , bialko jajka , hydrolizat serwatki
produkt ma pelne dopuszczenie do sprzedazy w niemieckich aptekach !!!
poza tym firma ma kilka innych certyfikatow ktorych pytochemowi brak ...
cena za 4,5 kg ponad 50 !!!!! zl nizsza !!!!!!
1
...
Napisał(a)
dodam ze to w pelni firma niemiecka
czyli mozecie pomyslec jakie dobre i jakie drogie bialko kupuja
a mimo to cena produktu srednio wysoka
no i te smaki ............
straciatella .........
mowie szczerze to masakra na skale swiatową
czyli mozecie pomyslec jakie dobre i jakie drogie bialko kupuja
a mimo to cena produktu srednio wysoka
no i te smaki ............
straciatella .........
mowie szczerze to masakra na skale swiatową
...
Napisał(a)
ja pijam czekoladowy kiedys mialem wanili nie wchodzila za bardzo a banan ujdzie da sie pic
===>...::: mafia-kafary-sfd-pl :::...<===
_____________________________
...
Napisał(a)
A wracajac do tematu to z tych bialek co na razie jadlem to najbardziej posmakowal mi WPC sci-teca wanilia....nawet na wodzie bardzo dobra w smaku ale ja pisal falcone to kwestia gustu
4
Polecane artykuły