SPRZEDAM PREZENTACJE MATURALNE- info na priv
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl
Wśród najlepszych jakościowo tłuszczów, które warto stosować do smażenia wyróżnić należy te, o jak najniższej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo podatne na utlenienie. W wyniku tego procesu powstają wolne rodniki, które mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Warto zastanowić się nad trzeba bardzo dobrymi tłuszczami, które posiadają głównie nasycone kwasy tłuszczowe i bardzo wysoki punkt dymienia. Są to:
1. Olej kokosowy - idealny do długotrwałego smażenia. Zawiera praktycznie same nasycone kwasy tłuszczowe o wysokim punkcie dymienia i niskim potencjale utlenienia. Wyróżniamy olej kokosowy rafinowany i nierafinowany. Olej rafinowany jest sporo tańszy i nie posiada smaku ani zapachu. Jest więc lepszym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za kokosem.
2. Smalec - zdecydowanie najbardziej niedoceniane źródło tłuszczów. Przez zdecydowaną większość społeczeństwa uważany za niezdrowy, co jest zdecydowanie niesłuszne. Zawiera prawie po równo nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Będzie to najtańszy wybór.
3. Masło klarowane - uzyskane w wyniku podgrzewania masła na niskim ogniu i usuwanie z niego zbędnych osadów. Dzięki klarowaniu masło staje się odporne na wysoką temperaturę.
Smażenie jajecznicy jest na tyle krótkim procesem, że nie jest istotne, jaki tłuszcz do tego zastosujemy. Każdy może wybrać coś dla siebie z trzech polecanych.
Moderator działu Odżywianie
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdźmargaryne wykreśl z jadłospisu na stałe- to jest tłuszcz trans, najgorszy z możliwych..
pozdrawiam
Right into the danger zone.. :>
Ile do... czyli liczniki do wydarzeń http://ile-do.pl.pl
oraz
Kuchnia wietnamska na http://pyzamadeinpoland.pl
Moderator działu Odżywianie
SPRZEDAM PREZENTACJE MATURALNE- info na priv
www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl
http://img511.imageshack.us/img511/8932/70235843sy8.jpg ja nosze dres...
ROCK'N'ROLL
Bezkaloryczny preparat do smażenia w sprayu. Zastosowanie: do smażenia mięs, ryb, jajek, grilowania.
studentkat=studentkob=studentcat ......
Ban gwarantowany
jaja chcesz na tłuszczu roślinnym smażyć ??? chłopie, gdzieś Tz si chowal!!
Right into the danger zone.. :>
jeśli rzeźba to na samym teflonie lub maśle - jeśli z wyliczeń wynika, że możesz sobie pozwolić na tłuszcz w tym posiłku to śmiało na masełku...
Zmieniony przez - saib__ w dniu 2005-08-14 23:23:21
Były moderator Sceny MMA i K-1 oraz elita SFD.
pozdrawiam
Zmieniony przez - coraMietka w dniu 2005-08-14 23:54:28
Right into the danger zone.. :>