Składniki:
Scallopsy z muszlami, krewetki, ryż, masło, zielona pietruszka, zioła (np. bazylia, estragon, tymianek), czosnek, jakaś sałata, chili, łyżka creme fraiche (lub kwaśnej śmietany), lekki sos vinegrette, sól, pieprz (najlepiej biały)
Przygotowanie:
- Muszle wyparzamy wrzątkiem.
- Scallopsy gotujemy chwilę na parze.
- Sos do muszli: Rozpuszczamy masło, dodajemy drobno pocięte zioła, czosnek, pietruszkę, sól, pieprz i po chwili dodajemy łychę śmietany.
- Smażymy krewetki na maśle, razem z czosnkiem, pietruszką i solą.
- Gotujemy ryż razem z papryczką chilli.
- Wrzucamy scallopsy do naszego sosu i gotujemy przez chwilkę.
- Na talerz nakładamy sałatę, ryż, muszle i krewetki. Delikatnie nakładamy łyżką scallopsy i sos do muszli, i polewamy ryż sosem vinegrette.
Może opis trochę lakoniczny, ale nie pamiętam dokładnie, bo to było z miesiąc temu. Ja jesteśmy z kimś to można sobie kupić dobre białe winko (polecam Suovignon Blanc).
"Nie dyskutuj z d****em: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Tłuszcze - Kompilacja --> http://www.sfd.pl/Tłuszcze_-_Kompilacja-t464716.html