SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Mieso w słoiku

Wysłana -
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zrobienia mięsa w słoiku. Przemawia za tym łatwość przechowywania, jak i cena bo np. można kupić w promocjach mięso w dobrej cenie. Czy to drób, wołowina czy też wieprzowina. Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania takiego mięsa? Konserwom fitmeat raczej jakościowo by nie ustępowały
Wysłana -
Witam



Jak najbardziej można spożywać taką formę miesa, pod warunkiem że przygotujemy to sami z jak najmniej przetworzonych składników. A co można powiedzieć o różnorakich produktach ze słoików, które cieszą sie duża popularnością ? Faktem jest, że przyciągają one uwagę konsumentów i wydają się opcją o wiele zdrowszą aniżeli ich odpowiedniki w puszkach czy plastikowych pojemnikach. Dzieki temu wzbudzają wieksze zaufanie i wiele ludzi myśli, że są zbliżone do domowych produktów. Ponadto tego typu wyroby mają często chwytliwą nazwę. Jak jednak wygląda sytuacja w praktyce ? Najczęsciej potrawy w słoikach są mieszaniną tanich wypełniaczy i różnych podejrzanych dodatków do żywności. Przyjrzyjmy się chociażby "klopsom domowyn", które tak naprawdę nie mają za wiele wspólnego z mięsem. Podstawą w składzie jest masa miesna, na którą składa się mięso oddzielone mechanicznie, czyli tak naprawdę mieszanka odpadów takich jak tkanka łączna i pozostałości kostne. Oprócz tego możemy znaleźc tam wodę, kolagen i jedynie niewielką ilośc wołowiny czy wieprzowiny. To wszystko "wzbogacone" jest o białko sojowe oraz mąkę pszenną.


Jak widać kupne dania w słoiku nie mają za wiele wspólnego z domowymi potrawami i zdrowiem. Jednak przygotowanie potrawy w takiej formie we własnym zakresie może być ciekawą opcją.


Pozdrawiam

Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Jeśli zrobisz to w konwencji 'fit' i później zmieścisz w makro, to dlaczego nie?
Wysłana -
Jaka jest konwencja nie fit? Mięso z przyprawami w kawałkach ląduje w słoiku i do gotowania.
Wysłana -
Jeśli taki jest przepis i nie dodaje się jakiegoś syfu, to możesz wciągać takie mięso
Wysłana -
jak zrobisz , podziel się przepisem
Wysłana -
Jeśli będziesz używał mięsa takiego jak np. łopatka/ szynka/ uda drobiowe czy innego z zawartością kolagenu to polecam wcześniej je poddusić i dopiero do słoika do gotowania bo okaże się, że musisz gotować mięso w słoiku ponad 2h . Jeśli będzie to np. polędwiczka wp/ filet z kury/ indyka to możesz od razu w słoiku ;). Pamiętaj żeby tez ostrożnie obchodzić się z konserwami po pasteryzacji. Czasem wystarczy, że mocniej stukniesz słoikiem i się rozhermetyzuje. Zwracaj też uwagę czy wieczko nie puchnie, bo takie wybulone nakrętki nie zwiastują nic dobrego Pozdro
Wysłana -
Również jestem chętny na przepis ;)
Wysłana -
Przepis jest dość prosty, sam robiłem parę razy podobnie, jestem na forum od niedawna ale może komuś się przyda przepis.
Na 1 kg mięsa ok. 1 łyżki majeranku, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu i ok. 100ml wody. Mięso może być zmielone lub posiekane na dość małe kawałki.
Ładujemy do słoików ok. 3/4 wysokości, zakręcamy i gotujemy zalane wodą do 3/4 wys godzinkę :D
Z dobrym pieczywem robi robotę ! :D



Zmieniony przez - patrykkb w dniu 2018-03-22 23:38:53

Zmieniony przez - patrykkb w dniu 2018-03-22 23:40:49
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź