SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mieso w słoiku

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3233

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 126 Wiek 43 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 11186
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zrobienia mięsa w słoiku. Przemawia za tym łatwość przechowywania, jak i cena bo np. można kupić w promocjach mięso w dobrej cenie. Czy to drób, wołowina czy też wieprzowina. Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania takiego mięsa? Konserwom fitmeat raczej jakościowo by nie ustępowały
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4063 Napisanych postów 45434 Wiek 3 lata Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 347418
Witam



Jak najbardziej można spożywać taką formę miesa, pod warunkiem że przygotujemy to sami z jak najmniej przetworzonych składników. A co można powiedzieć o różnorakich produktach ze słoików, które cieszą sie duża popularnością ? Faktem jest, że przyciągają one uwagę konsumentów i wydają się opcją o wiele zdrowszą aniżeli ich odpowiedniki w puszkach czy plastikowych pojemnikach. Dzieki temu wzbudzają wieksze zaufanie i wiele ludzi myśli, że są zbliżone do domowych produktów. Ponadto tego typu wyroby mają często chwytliwą nazwę. Jak jednak wygląda sytuacja w praktyce ? Najczęsciej potrawy w słoikach są mieszaniną tanich wypełniaczy i różnych podejrzanych dodatków do żywności. Przyjrzyjmy się chociażby "klopsom domowyn", które tak naprawdę nie mają za wiele wspólnego z mięsem. Podstawą w składzie jest masa miesna, na którą składa się mięso oddzielone mechanicznie, czyli tak naprawdę mieszanka odpadów takich jak tkanka łączna i pozostałości kostne. Oprócz tego możemy znaleźc tam wodę, kolagen i jedynie niewielką ilośc wołowiny czy wieprzowiny. To wszystko "wzbogacone" jest o białko sojowe oraz mąkę pszenną.


Jak widać kupne dania w słoiku nie mają za wiele wspólnego z domowymi potrawami i zdrowiem. Jednak przygotowanie potrawy w takiej formie we własnym zakresie może być ciekawą opcją.


Pozdrawiam

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„

Pilny student Vincea.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14674 Napisanych postów 53176 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400626
Jeśli zrobisz to w konwencji 'fit' i później zmieścisz w makro, to dlaczego nie?

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 126 Wiek 43 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 11186
Jaka jest konwencja nie fit? Mięso z przyprawami w kawałkach ląduje w słoiku i do gotowania.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14674 Napisanych postów 53176 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400626
Jeśli taki jest przepis i nie dodaje się jakiegoś syfu, to możesz wciągać takie mięso

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10060 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214360
jak zrobisz , podziel się przepisem
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1021 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 27408
Jeśli będziesz używał mięsa takiego jak np. łopatka/ szynka/ uda drobiowe czy innego z zawartością kolagenu to polecam wcześniej je poddusić i dopiero do słoika do gotowania bo okaże się, że musisz gotować mięso w słoiku ponad 2h . Jeśli będzie to np. polędwiczka wp/ filet z kury/ indyka to możesz od razu w słoiku ;). Pamiętaj żeby tez ostrożnie obchodzić się z konserwami po pasteryzacji. Czasem wystarczy, że mocniej stukniesz słoikiem i się rozhermetyzuje. Zwracaj też uwagę czy wieczko nie puchnie, bo takie wybulone nakrętki nie zwiastują nic dobrego Pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Również jestem chętny na przepis ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 32 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1047
Przepis jest dość prosty, sam robiłem parę razy podobnie, jestem na forum od niedawna ale może komuś się przyda przepis.
Na 1 kg mięsa ok. 1 łyżki majeranku, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu i ok. 100ml wody. Mięso może być zmielone lub posiekane na dość małe kawałki.
Ładujemy do słoików ok. 3/4 wysokości, zakręcamy i gotujemy zalane wodą do 3/4 wys godzinkę :D
Z dobrym pieczywem robi robotę ! :D



Zmieniony przez - patrykkb w dniu 2018-03-22 23:38:53

Zmieniony przez - patrykkb w dniu 2018-03-22 23:40:49
2
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Witamy w dziale nową DZIKĄ Szefową :)

Następny temat

Gofry gryczano - budyniowe

WHEY premium