buły są alternatywą dla tych co wstydzą sie jeść z pudełka w miejscach publicznych
potrzebne będą:
250g maki pszennej pełnoziarnistej
1jajko
50g drożdży
5g cukru
80ml mleka
zależnie od konsystencji 100-150ml
slodzik
aromat rumowy
na nadzienie:
twaróg 160g
odżywka białkowa 50g(nie koniecznie można dać więcej sera)
ew.skórka otarta z cytryny,słodzik
drożdże,cukier,mleko,wode rozrabiamy w naczyniu,dodajemy 2-3łyzki mąki i zostawiamy na 20min
do podrośnięcia,po tym czasie dodajemy reszte mąki,slodzik,skórke z cytryny,aromat,część jajka roztrzepanego z woda wyrabiamy
ew.dodając wody/mąki gdy odstaje od reki formujemy kule i zostawiamy do wyrośnięcia na 40min
w tym czasie mieszamy ser z białkiem.Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na cześci(ja podz. na 6)
rozwałkowujemy każdą i formujemy w trójkat/kwadrat nakładamy nadzienie zwijamy i na blache
do wyrosnięcia ok.20-30min po tym czasie smarujemy reszta jajka posypujemy makiem,sezamem
i wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 200stopni ok.30min
mozna zrobic także z dzemem niskocukrowym,lub na słono z mięsem mielonym
na 2 duze drożdżówki:
70g wegli
25g białka(zwierzęce)
7g tłuszczu
przed włożeniem do piekarnika
po upieczeniu
Zmieniony przez - koles08 w dniu 2010-08-14 08:24:37