SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Masło z orzechów włoskich z WPC a przepis.

Wysłana -
Jak w temacie macie może jakiś przepis na masło z orzechów włoskich? Zastanawia mnie czy warto dodać do tego jeszcze WPC (SFD Protein Whey plus natural)?
Normalnie bym prażył te orzechy i po ostudzeniu do blendera wraz WPC. Tylko nie wiem czy to za mało i czy trzeba coś jeszcze dodać. Niedługo przyjdzie zamówiony 1 kg tych orzechów włoskich z Polskich sadów.

Pozdrawiam.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
sól wystarczy a białko według mnie tylko zepsuje smak
Wysłana -
Nie praż orzechów.
Wysłana -
możesz też na początek dodać coś mokrego np. oleju z orzechów laskowych, żeby utrzymać smak ten sam, to ułatwi blendowanie
Wysłana -
Bez prażenia ta masa może być nieco płynna niż jak "nutella" lub inne masło orzechowe. Ale OK spróbuję. Mam tylko oliwe chyba to może być?
Przy okazji dodam też białko, potem se ocenię :)
Wysłana -
a może olej kokosowy? Ja kiedyś blendowałam suchy sezam i prawie spaliłam sprzęt kuchenny :P
Wysłana -
Ok jak będę miał dostęp to spróbuję. Na razie zostaję przy zwykłym metodzie a propo jeszcze nie przyszły orzeszki i raczej jutro będą ;(


Zmieniony przez - Longin001 w dniu 2018-04-12 12:37:59
Wysłana -
nie zapomnij i pochwal się efektem
Wysłana -
Również czekam na efekt końcowy
Wysłana -
Ja prawie zawsze prażę orzechy na masło orzechowe, wg mnie masło ma wówczas zdecydowanie lepszy smak. Wiem,że tracą na wartości, ale jednak wolę takie. Bardzo często robię masło z mieszanki róznych orzechów. Podstawa są niestety ziemne, bo te lubię najbardziej, ale dodaję też sporo innych. Dodatku tłuszczu nie polecam, zwłaszcza jak ma to być masło z orzechów włoskich.Jak masz dobry blender i tak wyjdzie Ci dosyć płynna masa przy dłuższym miksowaniu. U mnie spory dodatek orzechów włoskich do ziemnych powoduje,że muszę uważać, aby za długo nie miksować, bo konsystencja będzie bardzo płynna. Z kolej np. dodatek migdałów sprawia,że masło jest bardziej zwarte. Nigdy nie dodaję oleju ani innego tłuszczu.Tylko sól i trochę stewii/ksylitolu/erytrytolu do smaku. Konsystencja głownie zależy od długości miksowania.
Aaa i jakość orzechów ważna- nie z każdych wyjdzie dobre, tj. smaczne masło.
Wysłana -
No cóż jest inaczej niż założyłem. Po zmieleniu wyszło raczej jak proszek niż masło ;(
Dodałem troche kakao (bo lubię) i oleju lnianego. Jest troche tłuste ale żadnym radzie kremowej konsystencji. Możliwe że to przez orzechy które są dobrze wysuszone i mają mało wody (tłuszczu) w środku. Długość mielenia i tak nie ma znaczenia bo wychodzi tak samo. Co do smaku jest znakomity i słodki.
Ale mimo to i tak jestem zadowolony w końcu lubię orzechy włoskie. Tak na marginesie brałem te orzechy ze względu na grupe krwi O.



Zmieniony przez - Longin001 w dniu 2018-04-15 09:46:53

Zmieniony przez - Longin001 w dniu 2018-04-15 09:48:55
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź