sfd logo sfd sklep ikona SKLEP z odżywkami

SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Majonez

Wysłana -
Witam wszystkich!
Ostatnio zbrzydło mi polewanie żarcia wszelakimi olejami lub spijanie ich z łyżki, więc postanowiłem znaleźć jakiś smaczny substytut. Postanowiłem ukręcić majonez - te sklepowe wcale nie są tanie, a Bóg jeden wie jakich olejów używa się do ich produkcji...

Składniki:
- 1 duże żółtko
- 200 - 250 ml oleju (rzepakowy/z pestek winogron/oliwa z oliwek etc.)
- sok z cytryny
- musztarda
- sól
- słodzik
- woda



Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę otoczenia (to bardzo ważne, w innym przypadku na 100% majonez nie wyjdzie)

- w szklanej/ceramicznej/emaliowanej misce umieszczamy surowe żółtko, rozcieramy je mikserem (najlepiej końcówką do przecierania przez sito/kręcenia sosów), i stopniowo, po kropelce dodajemy olej (naszą masę koniecznie ucieramy w jednym kierunku!!!)
- gdy utrzemy około 2 łyżek majonezu, można dodawać więcej tłuszczu - po łyżce, gdy olej połączy się z masą dodajemy kolejną porcję. Co jakiś czas dodajemy kilka kropel wyciśniętego soku z cytryny.



- gdy zużyjemy cały tłuszcz, dodajemy 2-3 łyżki wody. Doprawiamy do smaku solą, słodzikiem, musztardą (na tą ilość oleju około 2-3 łyżeczki), ewentualnie sokiem z cytryny(z wyczuciem, uwaga na pestki - jeśli jakąś rozetrzemy w naszym sosie, będzie gorzki)



Wartości odżywcze na 100g:
B - 2,2
T - 86
W - 0,9

Oczywiście majonez własnej roboty nigdy nie będzie tak gęsty jak sklepowe, gdyż nie ma w nim skrobi i innych zagęstników. Można go przechowywać w lodówce około 2 tygodni.

Do gotowego sosu można dodać posiekany szczypiorek, drobno pokrojone grzybki marynowane oraz ogórka konserwowego(i ewentualnie trochę chrzanu) - i mamy sos tatarski





Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2011-01-02 18:50:03
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogę Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
sog za prosty przepis. sam nie próbowałem bo się boję o smak
Wysłana -
no ciekawe, trzeba spróbować, kiedyś już próbowałem ale wyszło mi kiepsko

Mam taką sama oliwę, słodzik i musztardę więc powinno wyjść
sog
Wysłana -
trzeba sprawdzic sog
Wysłana -
nie popadajmy w skrajnosci, nie widze w sumie nic zlego w Majonezie Babuni, szczegolnie w takiej ilosci jakiej sie spozywa, max 30g. dziennie
jak ma dodatki Omegi 3 to jest juz w ogole wypas
Wysłana -
nie popadajmy w skrajnosci, nie widze w sumie nic zlego w Majonezie Babuni, szczegolnie w takiej ilosci jakiej sie spozywa, max 30g. dziennie
Ja też nie, ale ten przepis umieściłem z myślą o użytkownikach stosujących diety niskowęglowodanowe...no chyba, że ktoś jest postury B-50, to mu i 300g dziennie nie zaszkodzi
jak ma dodatki Omegi 3 to jest juz w ogole wypas
Jasne, zwykły wabik na klienta...a tyle tam o3, co l-karnityny w tych wszystkich "fit" - wodach, soczkach i innym dziadostwie.

A w kwestii smaku, to najbardziej zbliżony do sklepowego będzie majonez na bazie oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Oliwa i olej z pestek winogron mają swój specyficzny posmak...co nie znaczy, że są złe - kwestia gustu
Wysłana -
omega w majonezie hahaha przepis fajny :)
Wysłana -
majonez to prawie sam tluszcz, a omega znajduje sie glownie w tluszczach.

osobiscie uwazam majonezy fabryczne za smietnik. co do przepisu dzisiaj sprobuje.
Wysłana -
Chetnie bym wypróbował taki majonez ale zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie czas przechowywania. Czy naprawdę można go trzymać w lodowce ok 2 tyg? Przeglądając przepisy na necie za każdym razem było napisane że ze względu na to że surowe jajka bardzo szybko się psują, taki domowy majonez przechowujemy nie dłużej niż 2-3 dni.
tlusty_kot nic ci sie z tym majonezem nie działo przez tyle czasu?
Wysłana -
Nie, wszystko było w porządku... Ale dla pewności najlepiej opi.erdolić wszystko w 2 dni
Wysłana -
Może warto by dodać... agaru? Albo innego naturalnego zagęstnika?
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź