...
Napisał(a)
jaka jest zawartość w poszczególnych mąkach i w jakim stopniu upośledzają wchłanianie np żelaza ,cynku wapnia itp oraz wydzielanie enzymów(pepsyny,trypsyny, amylazy), czy więc będą dobrym produktem do przygotowania posiłku przed/potreningowego?
...
Napisał(a)
A takie bardziej przyziemne mąki jak np żytnia 720?? jakie opinie?? uzywam głownie do nalesników , tortilli , panierek
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Jeśli chodzi o kwas fitynowy, najbardziej można go spotkać w mąkach pełnoziarnistych, tak samo ja kw pieczywie, czy otrębach i roślinach strączkowych(chociażby dlatego strączki się moczy).
Nie jesteśmy w stanie całkowicie uniknąć środków produktów antyodżywczych, dlatego tak ważne jest urozmaicenie swojej diety.
Jak lubimy np. pieczywo pełnoziarniste oraz mąki (bo to szczególnie one zawierają kwas fitynowy) powinnyśmy w znacznym stopniu zwiększyć w swojej diecie ilość składników obfitująca w magnez i wapń, szczególnie różnego rodzaju maślanki, kefiry, mięso, ryby.
Jeśli chodzi o lektyny, to zazwyczaj występują w większej ilości w glutenowych mąkach (bronić można się jedynie obróbką termiczną, mąki, ani kasza, czy strączkowych warzyw nie je się na surowo przy obróbce termicznej większość lektyn ulega rozpadowi - na szczęście) Udowodnione jest , że niektóre lektyny obecne w pokarmie mogą nas chronić przed niektórymi chorobami nowotworowymi wykazując np. działanie cytotoksyczne (przeciwnowotworowe). A ja tutaj w artykule starałam się przedstawić głównie te - bezglutenowe, które substancji antyodżywczych mają znacznie mniej.
Nie widzę problemu, by zjeść około treningowo posiłek mączny, np. placki z mąk ryżowej z bakaliami i orzechami.
Główną cechą odżywiania jest urozmaicenie Jeśli urozmaicamy, nie opieramy się na jednym składniku spożywczym, to nic nam nie grozi. Spożywane w nadmiarze - owszem. Jak wszystko.
Monkey im większy typ mąki, tym mniej oczyszczona. Żytnia ma też typ 2000 jest to żytnia razowa, jest ona najbogatsza w składniki mineralne. Żytnią można spokojnie mieszać np. z kokosową, czy ryżową.
Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2017-03-24 10:51:41
Nie jesteśmy w stanie całkowicie uniknąć środków produktów antyodżywczych, dlatego tak ważne jest urozmaicenie swojej diety.
Jak lubimy np. pieczywo pełnoziarniste oraz mąki (bo to szczególnie one zawierają kwas fitynowy) powinnyśmy w znacznym stopniu zwiększyć w swojej diecie ilość składników obfitująca w magnez i wapń, szczególnie różnego rodzaju maślanki, kefiry, mięso, ryby.
Jeśli chodzi o lektyny, to zazwyczaj występują w większej ilości w glutenowych mąkach (bronić można się jedynie obróbką termiczną, mąki, ani kasza, czy strączkowych warzyw nie je się na surowo przy obróbce termicznej większość lektyn ulega rozpadowi - na szczęście) Udowodnione jest , że niektóre lektyny obecne w pokarmie mogą nas chronić przed niektórymi chorobami nowotworowymi wykazując np. działanie cytotoksyczne (przeciwnowotworowe). A ja tutaj w artykule starałam się przedstawić głównie te - bezglutenowe, które substancji antyodżywczych mają znacznie mniej.
Nie widzę problemu, by zjeść około treningowo posiłek mączny, np. placki z mąk ryżowej z bakaliami i orzechami.
Główną cechą odżywiania jest urozmaicenie Jeśli urozmaicamy, nie opieramy się na jednym składniku spożywczym, to nic nam nie grozi. Spożywane w nadmiarze - owszem. Jak wszystko.
monkey22A takie bardziej przyziemne mąki jak np żytnia 720?? jakie opinie?? uzywam głownie do nalesników , tortilli , panierek
Monkey im większy typ mąki, tym mniej oczyszczona. Żytnia ma też typ 2000 jest to żytnia razowa, jest ona najbogatsza w składniki mineralne. Żytnią można spokojnie mieszać np. z kokosową, czy ryżową.
Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2017-03-24 10:51:41
1
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
kwas fitynowy jest w pełni unieszkodliwiany przez dzikie drożdże - czyli chleb na zakwasie, mimo że pełnoziarnisty groźny nie jest
...
Napisał(a)
Będąc przy temacie mąki co sądzicie o tym makaronie?. Ma super cenę bo 2.30 Ale jednak jest to pszenna durum. Czy jedzenie100 G dziennie to dużo czy można
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Co w tym złego, że pszenna? Od wielu lat piszemy tutaj, że śmiało można spożywać nieprzetworzoną mąkę pszenną np semolinę, czy razową.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
domerDzięki :) wiesz jak jest w necie :) człowiek przeczyta gdzies cos i już mu się robi burza w głowie , a ostatnio własnie przeczytałem ze pszenne ciemne tez lepiej unikac .Uspokoiłeś mnie już teraz tym bardziej ze ten makaron kosztuje tylko 2.30złCo w tym złego, że pszenna? Od wielu lat piszemy tutaj, że śmiało można spożywać nieprzetworzoną mąkę pszenną np semolinę, czy razową.
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Na pewno będą to produkty bardziej przetworzone niż kasze, ryże, czy ziemniaki. Jednak nie jest to powodem ku temu, aby je eliminować.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Odświeżę kotleta.
Czy mąka orkiszowa typ 630 to dobry zamiennik zwykłej mąki pszennej do ciasta na pierogi, kluski, pizzę? Wiem, że im wyższy typ tym lepiej, ale chciałbym używać mąki jak najbardziej podobnej we wszystkim do tradycyjnej białej mąki pszennej, ale żeby była jednak zdrowsza. Czy jest w ogóle sens zainwestować w taką mąkę, czy będzie ona równie niezdrowa co tortowa /wrocławska i szkoda kasy?
Czy mąka orkiszowa typ 630 to dobry zamiennik zwykłej mąki pszennej do ciasta na pierogi, kluski, pizzę? Wiem, że im wyższy typ tym lepiej, ale chciałbym używać mąki jak najbardziej podobnej we wszystkim do tradycyjnej białej mąki pszennej, ale żeby była jednak zdrowsza. Czy jest w ogóle sens zainwestować w taką mąkę, czy będzie ona równie niezdrowa co tortowa /wrocławska i szkoda kasy?
...
Napisał(a)
Jakościowo jest sporo lepsza. Jednak nie wiem jak będzie z walorami smakowymi. Mi osobiście najlepiej smakuje gryczana biała. Podejrzewam, że do pierogów również byłaby dobra.
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
Kryzys w diecie
Następny temat
Czy warto brać białko na diecie nie trenując aby schudnąć?
Polecane artykuły