69 kcal/kg.
Tyle energii może zostać uwolnione z każdego kilograma tkanki tłuszczowej jaki posiadamy.
Oczywiście w ciągu danego dnia.
Liczba jakoś utkwiła mi w pamięci i nie mogłem jej się pozbyć.
I doszukałem się badania potwierdzającego tą tezę:
A limit on the energy transfer rate from the human fat store in hypophagia.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=a limit on the energy transfer rate from the human fat store in hypophagia
hypophagia = Undereating [ niedojadanie].
Czyli limit energii jaką możemy pozyskać z naszej tkanki tłuszczowej podczas niedojadania.
Eksperyment przeprowadzono na osobach mających umiarkowaną aktywność.
Ten limit wynosi 290+/-25 kJ/kgd czyli 69 kcal/kgd.
FM [fat mass]– masa tkanki tłuszczowej
FFM [fat free mass] – beztłuszczowa masa ciała
W przypadku stosowania diety restrykcyjnej gdzie spożywa się mniej energii niż możemy pozyskać z tkanki tłuszczowej – energii zostanie pozyskana z beztłuszczowej masy ciała.
W przypadku mniej restrykcyjnych diet,FFM nie zostanie użyta.
Magiczna liczba 69 kcal/kgd.
Tyle kalorii możemy pozyskać codziennie z każdego kilograma tłuszczu, jaki posiadamy.
Idąc dalej.
Jak wiadomo tłuszcz ma 9kcal.
Tłuszcz, który spożywamy to TAK.
Ale ten, który nosimy na sobie już NIE.
Nasz tkanka tłuszczowa nie składa się tylko z tłuszczu,ale tez m.in. z wody,białka.
Tłuszczu w tłuszczu [w tkance tłuszczowej] jest średnio 87%.
• McArdle WD. Exercise physiology: energy, nutrition, and human performance. 4th edition edn. Williams & Wilkins; Baltimore: 1996.
• Wishnofsky M. Caloric equivalents of gained or lost weight. The American journal of clinical nutrition. 1958;6:542–546
Tak więc kilogram tkanki tłuszczowej da nam 7830kcal [9000*87%].
Jeśli wszystko jasne teraz możemy obliczyć ile maxymalnie może wynosić nasz deficyt, jeśli chcemy utracić tkankę tłuszczowa, ale tym samym ograniczyć utratę tkanki mięśniowej.
Dla prostszego liczenia są osoby, które ważą po 100kg.
Pierwsza ma 40% BF = 40kg tkanki tłuszczowej
Druga ma 30%=30kg tkanki tłuszczowej
Trzecia 20%=20kg tkanki tłuszczowej
Czwarta 15%=15kg tkanki tłuszczowej
Piąta 10%=10kg tkanki tłuszczowej
Szósta 8%=8kg tkanki tłuszczowej
Itd.
Jak wiemy możemy uzyskać 69 kcal z każdego kilograma tłuszczu, więc:
Pierwsza ma 40% BF = 40kg tkanki tłuszczowej = 2760kcal
Druga ma 30%=30kg tkanki tłuszczowej = 2070kcal
Trzecia 20%=20kg tkanki tłuszczowej= 1380kcal
Czwarta 15%=15kg tkanki tłuszczowej= 1035kcal
Piąta 10%=10kg tkanki tłuszczowej=690kcal
Szósta 8%=8kg tkanki tłuszczowej=552kcal
Tyle energii te osoby mogą uzyskać w ciągu każdego dnia z tkanki tłuszczowej,nie wyrządzając sporej krzywdy tkance mięśniowej [teoretycznie oczywiście].
Teraz korzystając z równania:
A[dzień] * B [kcal/dzień] / C [kcal/kg]
Wynik otrzymamy w kilogramach.
Gdzie:
A= ilość dni, np.tydzień ;7
B= ilość kalorii, jaką możemy uzyskać z tłuszczu każdego dnia
C= stała ilość energii uzyskanej z 1kg tkanki tłuszczowej [=7830kcal/kg]
Możemy wyliczyć ile tkanki tłuszczowej jesteśmy w stanie spalić w ciągu określonej ilości dni.
Przykładem niech będzie tydzień.
I tak:
Pierwsza ma 40% BF = 40kg tkanki tłuszczowej = 2760kcal
A[dzień] * B [kcal/dzień] / C
B=2760kcal
[7*2760] / 7830=2,5kg
Druga ma 30%=30kg tkanki tłuszczowej = 2070kcal
A[dzień] * B [kcal/dzień] / C
B=2070kcal
[7*2070 ] / 7830=
Trzecia 20%=20kg tkanki tłuszczowej= 1380kcal
A[dzień] * B [kcal/dzień] / C
B=1380kcal
[7* 1380] / 7830=1,8kg
Czwarta 15%=15kg tkanki tłuszczowej= 1035kcal
A[dzień] * B [kcal/dzień] / C
B=1035kcal
[7*1035 ] / 7830=1kg
Piąta 10%=10kg tkanki tłuszczowej=690kcal
A[dzień] * B [kcal/dzień] / C
B=690kcal
[7*690 ] / 7830=0,6kg
Szósta 8%=8kg tkanki tłuszczowej=552kcal
A[dzień] * B [kcal/dzień] / C
B=552kcal
[7*552 ] / 7830=0,5kg
Jest kilka zmiennych, które mogę mieć wpływ na wynik, jaki możemy uzyskać.
M.in. wszechobecna adaptacja organizmu.
Wiadomo, że na początku redukcji ‘smalec’ schodzi szybciej niż w połowie czy pod koniec redukcji.
Po drugie zawartość ‘tłuszczu w tłuszczu’, owe 87% jest średnią.
Niektóre badania mówią, że:
Im osoba bardziej otyła tym jest %-owa zawartość tłuszczu w tkance tłuszczowej jest większa.
Liczba ta maleje wraz ze spadkiem tłuszczowej masy ciała.
Temat traktuję jako ciekawostkę.
Czystko matematyczne rozważania.
Jakiś być może punt zaczepienia - nie ugorowałbym się w 100%,gdyż jest zbyt wiele zmiennych które mają wpływ na efekt.
Np. zmiana o kilka % zawartości tłuszczu - niesie już większe zmiany w uzyskanym efekcie.
Zmieniony przez - solaros w dniu 2013-11-01 16:19:34
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html