SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Likopen-samo zdrowie,po co przepłacać?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 37969

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
Jako, że bardzo interesują mnie informacje związane z przeciwutleniaczami(mam nadzieje, że nie tylko mnie ) a na forum mamy mało pożytecznych informacji o likopenie więc zamieszczam tu takie "małe info", miłego czytania i jedzcie pomidory w roznorakich postaciach!

Spożywanie przetworów pomidorowych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i choroby serca
Medium: Informacja prasowa, 01-09-00
Przybywa danych, które dowodzą korzystnych dla zdrowia efektów spożywania likopenu - substancji należącej do karotenoidów, występującej w dużych ilościach w przetworach pomidorowych. Likopen to naturalny barwnik nadający pomidorom ich czerwony kolor. Likopen jest obecny w świeżych pomidorach, ale jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym jest o wiele bardziej efektywne w przypadku spożywania pomidorów w postaci przetworzonej.
Likopen, podobnie jak beta-karoten, należy do karotenoidów o właściwościach antyoksydacyjnych. Przeciwutleniacze (antyoksydanty) to obecne w organizmie substancje, których zadaniem jest ochrona komórek przed niszczącym działaniem wolnych rodników. W ten sposób zmniejszają one ryzyko wystąpienia przeróżnych chorób.
Obecnie dostępne są wyniki dwóch szeroko zakrojonych badań klinicznych, których autorzy dowodzą, że stosowanie bogato likopenowej diety zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i raka gruczołu krokowego. Sześcioletnie badania, którymi objętych zostało 48000 mężczyzn, pracowników opieki zdrowotnej, przeprowadzone w Akademii Medycznej na Harvardzie dowiodły, że osoby spożywające przetwory pomidorowe częściej niż 2 razy na tydzień są o 34% mniej narażone na rozwój raka gruczołu krokowego.
Autorzy innego badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Północnej Karoliny porównywali 1379 pacjentów ze Stanów Zjednoczonych i z Europy z zawałem serca z taką samą liczbą osób zdrowych. Wyniki ich badań dowodzą, że ryzyko zachorowania u osób z wysokim poziomem likopenu w organizmie jest o około połowę mniejsze niż w przeciętnej populacji.
Istnieją również dowody świadczące o tym, że likopen może hamować zwyrodnienie plamki ocznej będące najczęstszą przyczyną utraty wzroku u osób w wieku powyżej 65 roku życia.
Dostępne dane świadczą o tym, że likopen wykazuje znacznie silniejsze działanie antyoksydacyjne niż beta - karoten(chyba prawie 2,5raza). Badania przeprowadzone przez Yaov Sharoni i Joseph’a Levy na Uniwersytecie Ben Gurion oraz w Centrum Medycznym Soroka świadczą także, że likopen jest substancją powodującą znacznie większe opóźnienie następowania po sobie kolejnych faz wzrostu w cyklu komórkowym niż zarówno alfa jak i beta karoten.
Likopen nie jest produkowany przez organizm człowieka, ale może być dostarczany w diecie. Wyniki badań dr A. Venket Rao z Uniwersytetu w Toronto dowodzą, że likopen przyswaja się lepiej z produktów przetworzonych, takich jak ketchup, zupy, soki i inne, niż ze świeżych warzyw. Dr Rao wyjaśnia, że: “Pod wpływem temperatury likopen zawarty w pomidorach ulega przekształceniu do postaci chemicznej, w której jest on dużo lepiej wchłaniany z przewodu pokarmowego do ustroju". (trans-likopen)
Badania przeprowadzone przez Gartner’a zdają się potwierdzać doniesienia dr Rao i dowodzą, że biodostępność likopenu zawartego w paście pomidorowej jest 2,5 raza większa, niż biodostępność likopenu zawartego w świeżych pomidorach.
Dr Clare Hasler, Dyrektor Generalny ds. Programów Żywieniowych na Uniwersytecie w Illinois twierdzi, że : “Od wielu lat specjaliści od żywienia podkreślają korzyści wynikające ze spożywania świeżych warzyw, jednakże okazuje się, że produkty przetwarzane doskonale zaspokajają zapotrzebowanie na warzywa i owoce chroniąc jednocześnie przed rozwojem szeregu różnych chorób. Przetworzone produkty pomidorowe odgrywają w tym aspekcie szczególną rolę dostarczając duże ilości doskonale przyswajalnego likopenu".
W diecie Amerykanów 85 % likopenu pochodzi z przetworzonych produktów pomidorowych. Inne źródła tej substancji to arbuzy, owoce guawy i czerwone grejpfruty.
Coraz więcej naukowców zajmujących się problemami ochrony zdrowia zaleca stosowanie diety bogatej w przetwory pomidorowe. Powinny one znaleźć się w grupie produktów rekomendowanych w zdrowym żywieniu.
Poniżej podano zawartość likopenu w niektórych warzywach i owocach: Produkty zawierające dużą ilość likopenu.
Średnia zawartość likopenu w 100g produktu.
Ketchup pomidorowy 12 mg
Sos do makaronu 15 mg
Konserwowane pomidory 8 mg
Zupa pomidorowa 8 mg
Sok pomidorowy 8 mg
Arbuz 4 mg
Czerwone grejpfruty 4 mg
Świeże pomidory 3 mg
Źródło: Patrz np.: H Gerster, Potencjalne znaczenie likopenu dla zdrowia człowieka. J. Amer. College Nutr., 16, 109-126 (1997). Fakty dotyczące likopenu · Likopen jest łańcuchowym, otwartym karotenoidem, który nadaje czerwone zabarwienie pomidorom, owocom guawy, arbuzowi i czerwonym grejpfrutom. · Dowiedziono, że likopen wykazuje działania antyoksydacyjne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstania niektórych chorób, takich jak nowotwory czy choroby serca. · Wyniki przeprowadzonych badań dowodzą, że likopen zawarty przetworach pomidorowych, takich jak ketchup, pasty, sosy czy soki, jest lepiej przyswajalny przez organizm niż likopen zawarty w świeżych warzywach. Wynika to z faktu, iż w procesie obróbki spożywczej dochodzi pod wpływem temperatury do przekształcenia się naturalnej postaci likopenu do postaci lepiej przyswajalnej. · W organizmie człowieka likopen ulega magazynowaniu w wątrobie, gromadzi się w płucach, gruczole krokowym, ścianie jelita grubego oraz w skórze. Stężenie likopenu we krwi jest wyższe niż stężenie innych karotenoidów. · Regularne spożywanie owoców i warzyw zalecane jest jako element prawidłowej zdrowej diety. Badania epidemiologiczne dowodzą , że wielkość spożycia bogato likopenowych warzyw i owoców jest odwrotnie proporcjonalna do zapadalności na niektóre rodzaje nowotworów oraz na choroby serca. · Sześcioletnie badania, którymi objętych zostało 48000 mężczyzn, pracowników opieki zdrowotnej, przeprowadzone w Akademii Medycznej na Harvardzie dowiodły, że osoby spożywające przetwory pomidorowe częściej niż 2 razy na tydzień są o 34% mniej narażone na rozwój raka gruczołu krokowego. · Wyniki badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Północnej Karoliny, w którym autorzy porównywali 1379 pacjentów ze Stanów Zjednoczonych i z Europy z zawałem serca z taką samą liczbą osób zdrowych dowiodły, że ryzyko zachorowania u osób z wysokim poziomem likopenu jest o około połowę mniejsze niż w przeciętnej populacji.

No i to byłby koniec ale chciałem jeszcze dodać mały szczegół, ponieważ wiele osób na forum jest uprzedzona do koncentratu pomidorowego a ja uwazam iz jest to najbardziej skoncentrowane i najlepiej przysfajalne zrodlo likopenu. Powinnismy spozywac go jak najwiecej (pod warunkiem ze jest "wolny" od benzosensanu sodu i innych scierw!), do makaronow, ryzu, kaszy, salatek, ryb(mmmm sledzie w pomidorach albo ryba po grecku). Jest to najtansze zrodlo likopenu dla porownania wklejam to:
1 kapsułka zawiera 240 mg wyciągu z pomidora tj. 12 mg likopenu
Likopen; 30 kaps.-53,00zł tyle kosztuje srednio likopen jako suplement dla porownania koncentrat pomidorowy - 100g-42mg likopenu
a kosztuje srednio 1,5zl za sloiczek. chyba nie trzeba obliczac, ponadto zawiera potęzna dawke potasu koncentrat pomidorowy (1000 mg/100 g),. to byloby na tyle mam nadzieje ze podobalo sie Wam
2
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
a jakiej firmy rpzeciery sa pozbawione benzosensanu sodu i tych innych scierw tak z czystej ciekawości
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
VLAD.IV ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 10634 Wiek 49 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 36062
ja stosuje cos takiego
http://www.1fast400.com/?products_id=1124
a w przerwach cos takiego
http://www.1fast400.com/?products_id=996

nie wziales pod uwage jednego waznego aspektu - likopen, dla swej skutecznosci powinien byc stosowany naprawde dlugo...
I wez tu czlowieku jedz codziennie koncentrat pomidorowy.. przez 4 miesiace powiedzmy... co w polaczeniu z smaczna piersia z kurczaka daje nam odruch wymiotny...

Tylko mi nie kasujcie za te linki, bo to jest link informacyjny a nie marketungowy

Zmieniony przez - VLAD.IV w dniu 2005-12-02 08:55:35

członek-mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
buby np. pudliszki, poza tym mozesz sobie pojsc do sklepu i sam posprawdzac
vlad a kto Ci kaze jesc non stop przez 4miechy? spozycie 2razy w tygodniu daje juz efekty poza tym koncentrat posiada zamienniki takie jak sok pomidorowy, sosy, w okresie zbiorow swieze pomidorki
mogles chociaz jakies dostepniejsze preparaty pokazac a nie od razu fasta
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
VLAD.IV ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 10634 Wiek 49 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 36062
no tak, ale to jeszcze stosuje jako wspomagacz prostaty... no i do cyklu - wiec codzinne stosowanie wskazane BARDZO
sory ale dla mnie fast to bardzo dostepne zrodlo - dlatego wkleilem a 13 dolcow a kuracje 50 dni to grosze

członek-mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
no faktycznie polukałem u starej w kuchni i znalazlem pudliszki bez konserwantów :D będe szamał czasem bo dobrze z tuną smakuje
sokniewejdzie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6262 Napisanych postów 76002 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754672
Tylko co dla nich jest konserwantem to juz sie nei dowiemy. Moze tak samo jak lizaki bez cukru
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566


e tam konserwantów czasem tez trzeba wszamać troszke :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
w dzisiejszych czasach niemozliwoscia jest jedzenie zywnosci ktora jest w 100% wolna od chemi albo nieprzetworzona ale powinnismy staravc sie unikac takich rzeczy poza tym nie wszystkie E-costam sa dla naszego organizmu szkodliwe
ps. takie info znalazlem gdzie badania naukowe mowia o tym ze mezczyzna podswiadomie siega po produkty z pomidorow (chodzi tu o oddzialywanie likopenu na prostate) i ja tez to zauwazylem na przykladzie swoim, brata i kolegow moze Wy tez to spostrzegliscie ze chlopy wszedzie ketchup wala na potege? ale to nie znaczy ze likopen jest tylko dla mezczyzn bo kobieta tez sie przyda
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
+ for u

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
up up czytajcie i jedzcie!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

prosze o pomoc

Następny temat

Równoczesna masa i rzeźba

WHEY premium