Składniki :
1,5 kg pomidorów (lub 4 puszki pomidorów w puszce)
800 g - cukinia
2 średnie cebule czerwone
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
500 g pieczarek
10 g oliwy z oliwek
25 g masła
Przyprawy :
sól (ja użyłem soli himalajskiej) / wedle uznania
pieprz / wedle uznania
papryka mielona słodka / 2 duże łyżki
papryka mielona wędzona / 1 łyżeczka
chilli / 1 łyżeczka
_____________
Sposób przygotowania:
1. Cycki z kury gotujemy. Tutaj dowolność czy na parze, czy w wodzie. Przyprawy w zasadzie nie mają tu żadnego znaczenia, można je gotować choćby z liściem laurowym i zielem angielskim w wodzie Po ugotowaniu wyjmujemy z wody/parowara i studzimy.
2. Parzymy pomidory, obieramy ze skóry, kroimy drobno i wrzucamy do gara na lekki płomień (w przypadku puszek po prostu wrzucamy ich zawartość w gar).
2. Kroimy w kostkę cebule.
3. Kroimy w kostkę papryki.
4. Kroimy w kostkę cukinie.
5. Kroimy w talarki pieczarki.
6. Rozgrzewamy patelnię średniej wielkości (26 cm), wrzucamy na nią łyżeczkę masła (ok. 5g) i wlewamy 10 g oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy około 4 minut mieszając co około pól minuty. Po usmażeniu wrzucamy cebulę do gara z pomidorami. Solimy pomidory z cebulą płaską łyżką stołową soli, i doprawiamy pieprzem, również około 1 łyżki stołowej.
7. Dodajemy do gara cukinię. Mieszamy.
8. Na tą samą patelnię dorzucamy 20 g masła, po jego roztopieniu wrzucamy papryki pokrojone w kostkę. Do tego wsypujemy 2 łyżki papryki słodkiej i 1 łyżeczkę wędzonej papryki. Smażymy około 10 minut co chwila mieszając.Paprykę jako jedyne warzywo możemy nawet odrobinę (!) przypalić, gdyż oddaje wtedy potrawie świetny smak.
9. Paprykę wrzucamy do gara. Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy małą łyżeczkę chilli i mieszamy jeszcze raz. Zostawiamy na około 15 min pod przykryciem.
10. Po 15 minutach dorzucamy pokrojone pieczarki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 5 min pod przykryciem, po czym ściągamy przykrycie z gara i zostawiamy niech bulka na kolejne 10 min.
11. Ugotowane wcześniej cycki kroimy w kostkę i wrzucamy do naszej potrawy, mieszamy dokładnie, zostawiamy na 10 minut, jeżeli jest zbyt rzadkie to zostawiamy jeszcze około 10 minut co chwila mieszając.
Tadam ! That's it !
Makro na porcję (8 porcji) :
219 kcal
26 g - b
10 g - w
8 g - t
Zmieniony przez - pixeloza w dniu 2017-09-20 23:08:35