SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Leczenie jarzynami ART

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3945

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 37 Wiek 38 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 236
Jarzyny


Buraki czerwone
Są pożywne, posilne, odświeżające, a jednak lekkostrawne. Zawie-rają potrzebny człowiekowi minerał - kobalt. Buraki są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu. Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w surówkach i sałatkach. Buraki nie są wskazane przy cukrzycy.

Cebula
Sprzyja utrzymaniu zdrowia i długowieczności. Działa przeciwinfek-cyjnie, wzmacniająco i moczopędnie. Pomaga w stanie osłabienia, zmęcze-nia fizycznego i umysłowego, zwłaszcza organizmom młodym. Ponadto starszym łagodzi arteriosklerozę, otyłość. Wszystkim pomaga w zaburze-niach trawienia i schorzeniach dróg oddechowych.
Często używana zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, pasoży-tom (robakom) jelitowym, schorzeniom prostaty (gruczołu krokowego u mężczyzn) oraz niemocy płciowej.
Spożywać cebulę można:
- surową, krajaną lub tartą, trzymaną kilka godzin w oliwie: - w sałatkach, surówkach, przekąskach i wszystkich zupach;
- na kanapkach z masłem, skropionych oliwą;
- pokrajaną, moczoną kilka godzin w ciepłej wodzie, do zjedzenia na czczo, po skropieniu sokiem cytrynowym.
Leczniczo do wewnątrz
Przeciw grypie - zapobiegawczo - rozmoczone 2 cebule w 0,5 1 wody, pić po szklance w dzień między posiłkami i przed snem. Czas kuracji 15 dni.
Przeciw biegunce - pełną garść łupin cebuli gotować 10 minut w 1 litrze wody. Pić stopniowo 0,51 dziennie aż do ustąpienia dolegliwości. Dla nie-mowląt przy biegunce gotować 3 cebule w 1l wody przez 2 godziny. Po przestygnięciu przecedzić i osłodzić (miodem) do picia.
Przeciw reumatyzmowi - Odwar z 3 pokrajanych cebul, gotowanych 15 minut w 1l wody, pić 2x dziennie rano i wieczorem.
Przeciw katarowi - pokrajana i ocukrzona cebula po 24 godz. wytwarza syrop, do stosowania codziennie po 2-5 łyżek.
Leczniczo na zewnątrz
Bóle reumatyczne - łagodzą okłady surowej utartej cebuli.
Migrena - kompresy z surowej utartej cebuli, na czoło.
Ukąszenia owadów - nacierać skórę kawałkiem cebuli przez 1-2 minuty (ewent. usunąć żądło).
Hemoroidy - gotowaną, zmiażdżoną cebulę przykładać (na noc) na podpa-sce higienicznej.
Trudno gojące się rany - upieczoną, zmacerowaną cebulę przykładać na opatrunku. Stosować podobnie, lecz na surowo, cienką błonkę dzielącą łu-ski cebuli.
Odmrożenia - Przykładać kompresy z soku wyciśniętego z utartej cebuli.
Odstraszanie komarów - pokrajaną cebulę położyć obok posłania itp.
Zapach cebuli usuwają: spożycie kilku natek pietruszki, kopru lub jabłka.

Czosnek
Podobnie jak cebula działa przeciwinfekcyjnie i pomaga w utrzyma-niu dobrego zdrowia. Pożytecznym jest, spożywać codziennie przed śnia-daniem kanapkę z 2 ząbków utartego czosnku, kilku listków pietruszki i kilku kropli oliwy.
Wewnętrznie
Przeciw chronicznemu bronchitowi, kokluszowi, rozedmie płuc, nadci-śnieniu - Łupinę i skórkę z główki czosnku w roztworze wodnym 1:50.
Używać 20 kropli 2x dziennie.
Co kilka dni przerywać.
- Wyciąg alkoholowy ze świeżej główki czosnku stosować 2x dziennie 20-30 kropli.
Przeciw pasożytom jelitowym (robakom) - 3 główki czosnku zalać 1 szklanką wrzątku i pod przykryciem pozostawić na noc. Pić na czczo co-dziennie przez 3 tygodnie.
- Syrop z 0,5 kg główek czosnku gotowanych w 1l wody z dodatkiem 1 kg cukru. stosować na czczo 2-3 łyżki. Dla neutralizacji zapachu można do-dać jabłko lub nasiona kopru i natkę pietruszki.
Zewnętrznie
Stłuczenia, obrzęki - stosować mieszaninę utartego czosnku z oliwą i tłuszczem niesolonym.
Owrzodzenia skóry - można stosować do przemywania lub kompresów 2% roztwór alkoholowy soku wyciśniętego z utartego czosnku.
Świerzb i parchy - przemywać mieszaniną 6 utartych główek czosnku na 1l wody, albo wcierać mieszaninę czosnku i olejku kamforowego w pro-porcji 1:2.
Bóle reumatyczne - stosować wcieranie mieszaniny czosnku i olejku kam-forowego w proporcji 2:1.
Na wzmocnienie ogólne - Smarowanie wzdłuż całego kręgosłupa miesza-niną utartego czosnku i olejku kamforowego w proporcji 2:1.
Brodawki, kurzajki - przykładać na noc utarty czosnek dokładnie tylko na miejsca pokryte brodawkami. Usunięcia brodawek można oczekiwać dopiero po 15 dniach.

Cykoria
Używa się liści i korzeni. Działa żółciopędnie, moczopędnie, lekko rozwalniająco, mineralizująco i ogólnie wzmacniająco i regulująco. Pobudza apetyt.
Poprawa przemiany materii - Napar z liści świeżych (30g na 1l wody) pić po 1 szklance przed jedzeniem.
- Odwar z korzeni (15-30 g na 1l wody) gotować 10 minut. Pić 1 szklankę przed jedzeniem 3x dziennie.
- Sok ze świeżych liści cykorii 250 g.
Niedomagania wątroby - Napar z korzenia (50g na 1l wody). Pić po l szklance 2x dziennie.
Suszony roztarty korzeń używany jako kawa zbożowa wzmacnia sprawność żołądka i jelit, lekko przeczyszcza i pobudza apetyt.

Fasolka zielona
Działa regulująco i przeciwtoksycznie. Bywa pomocna przy:
Przemęczeniu fizycznym, reumatyzmie, podagrze, kamicy nerkowej, cukrzycy, rozwoju młodych organizmów, dla rekonwalescentów - Pić sok wyciśnięty ze świeżych zielonych strączków, 1-2 szklanki dziennie.

Fasola - ziarna
Ma własności odżywcze - energetyczne, wzmacnia system nerwowy. Spożywa się świeżą lub suszoną razem z łuską. Jest łatwiej strawna po do-daniu fasolki zielonej lub pietruszki, szczypiorku, czosnku, tymianku, liści bobkowych.
Niedomagania wątroby, cukrzyca - Świeże lub suche strąki fasoli doj-rzałej (lecz bez ziaren), 1 garść zalać wrzątkiem 1l i gotować 2 minuty, po-zostawić na noc. Pić napar 2x dziennie przed jedzeniem.
Oparzenia, różyczka - Roztarte gotowane ziarna fasoli przykładać w for-mie kompresów. Woda po gotowaniu ziaren fasoli, użyta do prania tkanin wełnianych, nie powoduje utraty ich koloru.

Kapusta (zielona i czerwona)
Od około 4 tys. lat znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Specjalnie przydatne są liście mające różnorodne zastosowanie. Surowa kapusta może być w leczeniu tym, czym jest chleb w pożywieniu codzien-nym.
Wewnętrznie
Spożywanie surowej kapusty, bogatej w sole mineralne i witaminy zapewnia wzmocnienie i regulację organizmu, a także daje odporność na działanie bakterii chorobotwórczych. Często spożywane surówki i świeży sok z liści działa podobnie do antybiotyków.
Zapobiegawczo - Najlepiej często podawać przed jedzeniem jako przy-stawkę kapustę pokrajaną drobno, zaprawioną oliwą, sokiem cytrynowym, pietruszką i czosnkiem.
Odżywczo - Pić 1 szklankę soku ze świeżej kapusty, z dodatkiem soku z marchwi i soku cytrynowego.
Owrzodzenia przewodu pokarmowego - 2-3 szklanki soku ze świeżej kapusty codziennie między posiłkami, można dodać sok z jabłka.
Zewnętrznie
Używa się wymyte liście kapusty z wyciętymi unerwieniami, lekko zgniecione aż do wystąpienia soku.
Owrzodzenia, czyraki - Kompres z trzech warstw liści na 2-4 godziny lub na noc.
Trądzik, wypryski skórne - Obmywać sokiem ze świeżej kapusty.
Ból gardła przy przeziębieniu - Płukać świeżym sokiem kapusty.
Zapalenie stawów - Okłady z 3-4 warstw liści łagodzą bóle stawowe.
Oparzenia - Kompresy ze zmiażdżonych liści kapusty, tartej marchwi. Także świeżej skrobi ziemniaczanej.
Kolka nerkowa - Kompres z 3-4 warstw liści przykrytych płótnem.
Porażenie słoneczne - Założenie kasku z 3-4 warstw liści kapusty na gło-wę na kilka godzin łagodzi skutki porażenia.
Stłuczenia i uszkodzenia skóry - Kompresy z liści nasączonych oliwą.
Zachrypnięcia, utrata głosu - sok ze świeżej kapusty z miodem i żółt-kiem. Pić 2-3 szklanki wywaru.
Zaparcia - obstrukcja - Pić 2-3 szklanki wywaru z kapusty świeżej.
Bóle żołądka, jelit, biegunki - Spożywać świeżą kapustę długo gotowaną, pić także wodę po ugotowaniu.
Zapalenie oskrzeli i opłucnej - Pomocniczo pić 1-2 szklanki soku ze świeżej kapusty oraz kompresy z liści.
Bóle newralgiczne - Okłady z liści minimum 4 godz. albo na noc.
Choroby skóry, liszaje - Łagodzi obmywanie sokiem ze świeżej kapusty i przykładanie liści w kompresach.
Ukąszenia owadów - Masować skórę liściem kapusty i zastosować go w formie opatrunku.
Zranienia, przecięcia skóry - Można doraźnie zabezpieczyć opatrunkiem z dobrze wymytego liścia kapusty.
Prostata - Okłady z liści co drugi wieczór na przemian - na dół brzucha oraz na krocze.
Wybroczyny podskórne, wysięki po stłuczeniach - Kompresy z 3 warstw liści zapobiegają wysiękom i łagodzą bóle.
Niedomagania wątroby i woreczka żółciowego - Łagodzą kompresy z liści 3-4 warstwy zmieniane co 4 godziny.
Hemoroidy - Łagodzą okłady z liści.
Bezsenność - 3 warstwy liści umieszczone na karku i na stopach ułatwiają zapadnięcie w sen.
Żylaki (bolesne) - Okłady z 2-3 warstw liści na szerokiej przestrzeni lekko obandażowane.
Lumbago - Łagodzą całonocne kompresy z 2-3 warstw liści.
Skóra twarzy w zakresie pielęgnacji - Okłady (nawet na 0,5 godz.) rege-nerują skórę twarzy. Najlepsze na całą noc.
Migrena - Liście zastosowane na okłady w miejscach bolesnych głowy, na wątrobę i dół brzucha.
Nadciśnienie tętnicze - Pomocniczo łagodzi przykładanie liści na okolice lędźwiowe, kark, łydki przez 2- 3 godziny.
Owrzodzenia kończyn - Stosowanie przez dłuższy czas okładu opatrun-ków z liści przyspieszają likwidację owrzodzeń i zabliźnianie. W dzień zmieniać opatrunki co 3-4 godz. a na noc tylko przy silnych bólach.

Koper, anyżek
Używać można zielone gałązki, nasiona oraz korzenie. Spożywany dość powszechnie w potrawach na surowo lub gotowany, szczególnie przydatny do potraw ciężej strawnych. Leczniczo stosuje się przy bólach reumatycznych, migrenach, nerwicach, bólach typu gastrycznego, wzdęciach.
- Napar z gałązek 3 dag, na 1l wody wrzącej.
- Napar z nasion, 1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku.
- Odwar z korzeni 3 dag na 1l wody, gotować 10 minut. Pić 1 szklankę po jedzeniu.

Marchew
Ma działanie regulujące, mineralizujące, wzmacniające, oczyszczają-ce, regenerujące. Może być stosowana w formie pulpy, soku, suszu i nasion.
Wewnętrznie
Na wzmocnienie - Sok z marchwi nawet do 0,51 dziennie pić 1 szklankę na czczo i wieczorem. Dla niemowląt należy podawać sok zmieszany w połowie z wodą.
Astma, bronchit, zachrypnięcie - Czysty sok z marchwi jest dobrym środkiem wykrztuśnym.
Biegunki dziecięce - Dietetyczna zupa: 1 kg marchwi gotować przez 2 go-dziny, przetrzeć lub 0,5kg pokrajanej w kawałki gotować w 1l wody aż do rozmiękczenia, po przetarciu dodać wody do 1l i pół łyżeczki soli. Można przechowując w chłodzie podawać przez 2-3 dni łyżeczką lub smoczkiem. Kurację można prowadzić przez 5-6 dni, stopniowo zmniejszając ilość marchwi aż do 100 g na 1l wody. Oseskom można wlewać zupkę z marchwi do mleka w proporcji 1:1 i dalej 1:2 części mleka. Zamiast zupek można w okresie biegunki podawać czysty sok z surowej marchwi zmieszanej z wodą, a mleko dopiero po zakończeniu biegunki.
Wzdęcia, gazy - stosuje się napar z nasion marchwi 1 łyżeczkę na szklan-kę wrzątku.
Zewnętrznie
Stosuje się odwar z marchwi na kompresy lub świeże liście (nać) zmiaż-dżone lub odwar z liści w następujących przypadkach: owrzodzenia, opa-rzenia, czyraki, liszaje, odmrożenia, afty (zakaźna choroba jamy ustnej), pękanie skóry. Sok z marchwi służy też do pielęgnacji cery (twarzy, szyi), czyni ją deli-katną i świeżą, zapobiega zmarszczkom.

Melon
Działa odświeżająco, lekko przeczyszczająco, moczopędnie, regene-rująco. Należy spożywać go na surowo na początku posiłku z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego. Jest wtedy łatwiej strawny i mniej przeczyszcza-jący.
Zewnętrznie
Pulpę z melona można stosować na lekkie oparzenia i stany zapalne skóry. Przy suchej cerze sok z melona może dobrze służyć do zwilżania skóry twarzy i szyi.

Morwa
Owoce do spożycia muszą być bardzo dojrzałe. Sok i owoce są po-mocne przy zaparciach, skłonności do krwotoków i schorzeń dróg odde-chowych.
Sok z owoców morwy można stosować do płukania jamy ustnej i gardła przy anginach, aftach i innych stanach zapalnych jamy ustnej.

Ogórek
Leczniczo można spożywać gotowany, przy schorzeniach przewodu pokarmowego. Spożywany najczęściej wstanie surowym, działa odświeżająco, lekko przeczyszczająco, moczopędnie. Dla ułatwienia trawienia należy go wcześniej posolić i wydzielanego cennego soku nie usuwać.
Zewnętrznie
Stosuje się ogórek następująco:
- na cerę tłustą - zmywanie twarzy nie soloną wodą po ugotowaniu ogór-ka,
- maseczka kosmetyczna - (przy rozszerzonych porach skóry). Mieszani-na zmielonych drobno pestek ogórka, melona i dyni dodana do mleka lub śmietanki (na 30 minut), zmywanie ciepłą wodą.

Pietruszka
Jest pożywieniem i lekiem. Używa się korzenia, ulistnionej łodygi i nasion. Może być pomocna przy anemii, osłabieniu, braku apetytu, trudno-ści w trawieniu i reumatyzmie, kamieniach moczowych, podagrze, paso-żytach jelitowych, nerwicach.
Wewnętrznie
Reumatyzm, kamienie moczowe - Odwar z 5 dag nasion lub korzeni w 1l wody gotować 5 minut i pozostawić do przestygnięcia. Pić 1 szkl. 2x dziennie przed jedzeniem.
Biegunka - Odwar z 25 dag pietruszki z dodatkiem 10g kory dębowej. Pić 1 szkl. 2x dziennie rano i wieczorem, aż do likwidacji biegunki.
Zewnętrznie
Ukąszenia owadów - Zmiażdżone liście pietruszki można używać do okładów.
Wypryski na twarzy, regeneracja cery - Świeży sok lub napar z pie-truszki używać do przemywania 2x dziennie. Pożytecznie działa mycie pielęgnacyjne twarzy ciepłym odwarem z korzeni lub liści pietruszki (czas kuracji 7 dni).

Pomidor
Wewnętrznie
- Spożywany na surowo działa dodatnio na organizm, witaminizująco i mineralizująco i ułatwia trawienie. Można stosować kuracyjnie świeży sok pomidorowy zmieszany w równych częściach z sokiem z selera. Pić po 1 szkl. 3x dziennie przez 3-4 tygodnie.
Zewnętrznie
Trądzik skóry - Smarować miejsca porażone kawałkiem przekrojonego pomidora, a następnego dnia zmiażdżonymi liśćmi szczawiu.
Ukąszenia owadów - Opatrywać zmiażdżonym liściem pomidora.

Rabarbar
Ma własności pobudzające apetyt, lekko przeczyszczające, regene-rujące. Może być stosowany przy anemii, schorzeniach przewodu pokar-mowego, biegunkach i pasożytach jelitowych
Sposoby użycia:
- Napar z pokrajanych łodyg 2 dag na 1l wody. Pić po 1 szkl. 2x dziennie przed posiłkami.
- Surowy - utarty z miodem 2,5 dag przed jedzeniem 2x dziennie przez 15 dni (przy anemii i przeciw pasożytom jelit).
- Syrop z surowego rabarbaru (5 dag) z miodem i dodatkiem cykorii (przy zaparciach).

Rzodkiewka czerwona
Spożywać na surowo łącznie korzeń i łodygę z liśćmi. Ułatwia to trawienie korzenia i zapewnia dopływ wielu pożytecznych witamin i soli mineralnych. Rzodkiewka może być pomocna przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, kamicy nerkowej, reumatyzmie, bronchicie.

Rzodkiew czarna
Pożyteczna przy kamicy nerkowej i moczowej, zaburzeniach w tra-wieniu, schorzeniach wątroby, bronchicie, astmie, kokluszu, reumatyzmie i niektórych alergiach. Można podawać przed jedzeniem świeżą rzodkiew (w sałatce) albo sok świeży w ilości do 5 dag dziennie. Syrop z pokrajanej su-rowej rzodkwi czarnej zasypanej (na noc) cukrem można stosować przy kaszlu i dla dzieci jako środek wzmacniający (4-6 łyżek dziennie). Jest tak-że pożyteczny dla dorosłych szczególnie w stanach osłabienia i przemęcze-nia.

Rzepa
Można używać korzenie i liście zasobne w witaminy i sole mineral-ne.
Wewnętrznie
Oskrzela, katary angina - Odwar w wodzie lub mleku 10 dag na 1 litr.
- Syrop z wydrążonej surowej rzepy napełnionej cukrem (po 1 łyżeczce).
Egzemy, trądziki - Codziennie spożywać małe ilości surowej rzepy utartej w surówkach.
Piasek moczowy, przeziębienia - Zmielone nasiona rzepy (10g) dodać do naparu z kwiatu lipowego.
Zewnętrznie
Angina - Płukanie gardła wodą po ugotowanej rzepie. Odmrożenia, czyraki - Upieczoną, przekrajaną rzepę wycisnąć lekko i sokiem nawilżać chore miejsce.

Rzeżucha
Nazywana "zdrowiem ciała", lecz należy ją stosować ostrożnie przy schorzeniach dróg moczowych (może wywołać stan zapalny pęcherza mo-czowego).
Wewnętrznie
Regenerująco i przeciw pasożytom jelit - 15 dag soku z rzeżuchy roz-cieńczonego wodą pić na czczo 1 szklankę.
Zewnętrznie
Wypadanie włosów - nacieranie skóry głowy sokiem z rzeżuchy regene-ruje i wzmacnia, powstrzymuje wypadanie włosów.
Owrzodzenia skóry - Okłady z roztartych świeżych liści rzeżuchy.
Piegi - Zmywanie skóry mieszaniną 3 części soku rzeżuchy i 1 części mio-du, po czym po wyschnięciu zmywanie wodą.

Sałata
"Trawa mądrych, ziele filozofów". Używa się łodyg, liści i nasion. Bogata w witaminy i sole mineralne. Korzystnie działa w przypadkach nerwic, nadmiernej pobudliwości seksualnej, bronchitów, cukrzycy, bole-snym miesiączkowaniu, zaparciach.
- Można spożywać na surowo odwar z liści: 7,5 dag na 1l wody gotować 30 min. Pić po 1 szkl. 3x dziennie.
- Napar z nasion: 1 łyżeczka na 1 szklankę wody. Pić 2-3 szklanki dzien-nie.

Szczaw
Używa się liści i korzeni. Nie jest wskazany przy schorzeniach żo-łądka, astmie, reumatyzmie.
Wewnętrznie
Odwar ze szczawiu 25 g na 1l wody działa na organizm oczyszczająco.
Napar z korzeni 25 g na 1l wody działa moczopędnie i przeczyszczająco.
Zewnętrznie
Odwar (z 1 garści liści na 1 l wody) stosuje się do kompresów na trudno gojące się rany.
Trawienie ułatwia szczaw dodawany do sałatek (surowy) i zup (ugotowa-ny). Można go też gotować na jarzynę i spożywać z masłem.

Seler
Używa się bulwy i liści. zaostrza apetyt, wzmacnia funkcję żołądka, działa regenerująco na skład krwi, przeciwgorączkowo, moczopędnie, przeczyszczająco, odchudzająco. Spożywany może być na surowo (w sa-łatkach) , gotowany, w zupach lub pieczony.
Reumatyzm - Sok z liści selera pić pół szklanki codziennie przez 15-20 dni.
Odmrożenia - Kąpiele nóg (1 godzina) w odwarze z łodyg bulw lub obie-rzyn (25 dag na 1 l wody).
Seler nie jest wskazany przy cukrzycy.

Słonecznik
"Święta roślina". Leczniczy jest olej z ziaren tłoczony na zimno. Tyl-ko pierwsza frakcja nadaje się do spożycia. Ziarno zawiera ok. 20 % tłusz-czu bogatego w witaminy i sole mineralne. Zalecany przy nadmiarze chole-sterolu w organizmie. Pić po 1 łyżce 2x dziennie, na czczo i przed kolacją.

Szpinak
Stosuje się liście i nasiona. Można spożywać surowy (w sałatkach) lub gotowany. Działa remineralizująco.
Rekonwalescencja - Pić wino gronowe czerwone wytrawne, zmieszane z 1/5 części soku ze szpinaku.
Zaparcia - Stosuje się napar z nasion 10 g na 1 szkl.
Zewnętrznie
Stosuje się przy stanach bolesnych zapalnych przewodu pokarmowego (żołądek, jelita), okłady z gotowanych liści nasyconych oliwą z oliwek.

Ziemniak
Ma duże własności odżywcze, jest lekko strawny i energetyczny. Do-zwolony dla chorych na cukrzycę. Spożywanie ziemniaków sprzyja zdro-wiu ogólnemu. Sok z ziemniaków surowych stosuje się owrzodzeniach przewodu pokarmowego, kamieniach moczowych, zaparciach, hemoro-idach, cukrzycy, szkorbucie.
Mączka ziemniaczana ma zastosowanie przy oparzeniach, owrzodzeniach skóry, wypryskach i róży. Zasadniczo jako lek stosuje się 20 kropli z małą ilością wody 3x dziennie podczas posiłku.
Wewnętrznie
Wrzody żołądka, cukrzyca - Świeży sok z surowych ziemniaków. Pić 4x dziennie po pół szklanki (z dodatkiem miodu, soku z marchwi lub cytryny). Czas kuracji 4 tygodnie.
Pasożyty jelitowe - Sałatka z surowych ziemniaków z dodatkiem orze-chów. Spożywać 3 dni (wieczorem).
Zewnętrznie
Odmrożenia, oparzenia, owrzodzenia - Surowe utarte ziemniaki stosuje się wraz z oliwą z oliwek, w formie okładów.
Gotowanych ziemniaków nie można przechowywać dłużej niż 24 godziny. Najłatwiej strawne są ziemniaki pieczone. Najtrudniej - frytki.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 21773 Napisanych postów 71322 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 575911
Skąd to pochodzi?

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1342 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 12963
sog za art. ale mogles zrodlo podac
tytul fajny
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 37 Wiek 38 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 236
tu jest zrodlo http://www.wolfpunk.most.org.pl/ljjarz.htm
jest tam tez leczenie owocami i zbozem :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
byle nie chodziło o Jarzyna

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 16310 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 69593
Jutro idę do jarzywniaka i zaczynam kurację

"Mam dwie głowy, co prawda obie są głupie, ale jedna bardziej lubi jak się na niej siada."
Per Aspera ad Astra

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 3613 Wiek 45 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 19374
Czosnek
Podobnie jak cebula działa przeciwinfekcyjnie i pomaga w utrzyma-niu dobrego zdrowia. Pożytecznym jest, spożywać codziennie przed śnia-daniem kanapkę z 2 ząbków utartego czosnku, kilku listków pietruszki i kilku kropli oliwy.
Wewnętrznie
Przeciw chronicznemu bronchitowi, kokluszowi, rozedmie płuc, nadci-śnieniu - Łupinę i skórkę z główki czosnku w roztworze wodnym 1:50.
Używać 20 kropli 2x dziennie.
Co kilka dni przerywać.
- Wyciąg alkoholowy ze świeżej główki czosnku stosować 2x dziennie 20-30 kropli.

Jak to rozumieć te przepisy?

Here we stand or here we fall, history won't care at all...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 3613 Wiek 45 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 19374
Czosnek

Wewnętrznie
Przeciw chronicznemu bronchitowi, kokluszowi, rozedmie płuc, nadci-śnieniu - Łupinę i skórkę z główki czosnku w roztworze wodnym 1:50. Używać 20 kropli 2x dziennie.
Co kilka dni przerywać.
- Wyciąg alkoholowy ze świeżej główki czosnku stosować 2x dziennie 20-30 kropli.

Jak to rozumieć te przepisy?


Zmieniony przez - Rusku w dniu 2009-10-20 13:06:58

Here we stand or here we fall, history won't care at all...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

problem z bólami pleców

Następny temat

witaminka D

WHEY premium